Ministrul Anton a dat vestea: Gazele acumulate la Gherceşti vor fi transportate la CET II Craiova!


Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, joi, că la Craiova se va construi cel mai interesat sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze. Pentru această informație, anterior evenimentului, ministrul Anton a fost aspru criticat. La evenimentul de la Craiova II au participat conducerea CE Oltenia, Directoratul și Consiliul de Supraveghere. În echipa ministrului a fost și Doru Vișan, secretarul de stat de la Gorj.

„Am venit la Craiova pentru că aici urmează să construim cel mai interesant sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze. Am fost criticat, s-a spus că vorbesc prostii, dar nu vorbesc. Am fost şi am vizitat depozitul de la Gherceşti. Lângă depozit va trebui să construim o staţie de comprimare, nişte compresoare şi, cu ajutorul energiei eoliene, putem să introducem gaze în depozit. Acest depozit, astăzi, funcţionează cu presiune de la reţea şi, dacă acolo, lângă depozit, facem o staţie de comprimare, acest depozit devine aproape cel mai mare depozit din ţara”, a explicat Anton Anton la Sucursala Electrocentrale Craiova II a Complexului Energetic Oltenia, unde a participat la dezbaterea cu tema „Perspectiva şi proiecte de dezvoltare la SE Craiova II – reconversie sau capacităţi noi de producere a energiei electrice şi termice”.

Potrivit ministrului Energiei, gazele acumulate la Gherceşti vor fi transportate la CET II Craiova, care se află la 3 kilometri distanţă. „Centrala se retehnologizează, renunţându-se la partea de cărbune şi se modernizează pe gaze. Aici se va produce energie electrică printr-un sistem de înaltă eficienţă. Reuşim, astfel, să rezolvăm o problemă mare. Este un sistem nou, modern”, a mai spus ministrul Energiei citat de Agerpres.
Anton a declarat că deocamdată se fac studii şi se caută surse de finanţare, însă nu au fost făcute estimări privind costurile.

Costuri încă necunoscute

„La ora actuală, se face un studiu şi am analizat, azi, sursele de finanţare. Există sursa „10 D”, care este o sursă de finanţare a modernizărilor şi una similară cu planul naţional de investiţii care se cheamă „10 C”. Sunt surse europene şi ne-am hotărât ca acest proiect să îl introducem pe 10 C, 70% din sumă provenind din fonduri europene, diferenţa din fondurile Complexului Energetic Oltenia. Nu ştim nimic legat de costuri. Vom vedea la finalul studiului”, a precizat Anton.
Ministrul Energiei a vizitat şi noile cazane de abur de la CET II, care sunt în proces de montare şi care, din aprilie, vor fi puse în funcţiune, care au rolul de a asigura pentru cetăţenii Craiovei, în situaţia unei mari avarii, „cel puţin o încălzire de supravieţuire”.

Loading...

Citește și

Spectacolele ”gratuite” din centrul Tg-Jiului au costat 600.000 de lei! Cine a luat caimacul!

Dacă gorjenii au avut impresia că n-au plătit bilet pentru spectacolele care s-au desfășurat, vara …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.