Ministrul apelor și pădurilor, în timpul vizitei din Gorj: „Nu am văzut nici până atunci și probabil nici de acum încolo o apă atât de tulbure și atât de periculoasă”


Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a făcut, luni, o vizită de lucru în județul Gorj. Acesta a mers mai întâi la Novaci, unde a inspectat proiectul de regularizare a zonei care a fost afectată în urma inundațiilor din 2014.

„Prima loc pe care l-am vizitat dimineață a fost pe râul Gilort, la Novaci, cu un pod mai în amonte decât podul pe care eram în urmă cu cinci ani, în 2014, când, ca turist, coborâsem de pe Transalpina și am ajuns pe pod, exact în momentul în care era vârful de viitură. Și nu am văzut nici până atunci și probabil nici de acum încolo o apă atât de tulbure și atât de periculoasă, cum am văzut atunci. Nu știam în acea vreme că va intra în responsabilitatea mea rezolvarea acelei probleme. Azi dimineață am vizitat un pod mai în amonte de acel pod din centrul Novaciului și sigur ulterior am mers și la Bemngești-Ciocadia, iar pe acea zonă avem pregătită o investiție care sigur parcurge ultimii pași, pentru a se termina partea de documentație, o investiție de 96 de milioane de lei, în care vom amenaja aproximativ nouă kilometri de albie pe râul Gilort și doi kilometri amenajare albie pe afluenți. La ora actuală, investiția a fost avizată de Administrația Națională Apele Române și după obținerea avizelor și a acordurilor necesare realizării investiției, umează procedura de avizare în CT, în CT-ul Ministerului Apelor și Pădurilor. După aceste demersuri vom face toate solicitările legale, pe care le avem la dispoziție, împreună cu autoritățile publice locale, de a obține finanțări suplimentare la rectificarea din toamnă”, a declarat Ioan Deneș, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a mers și în comuna Bengești-Ciocadia, solicitând să fie îndepărtate blocurile de beton rămase în albia râului Gilort, după inundații.

”Ne-am deplasat la Bengești-Ciocadia, unde am dispus specialiștilor de la ABA Jiu și SGA Gorj, ca imediat, prin acel plan tehnic pe care îl au la dispoziție, să găsească soluții de îndepărtare a acelor blocuri de beton, rămase în urma inundațiilor din anii trecuți, pentru că aceste blocuri de beton, într-o eventuală viitură, pe care sigur nu ne-o dorim să fie, dar realitățile uneori ne infirmă dorințele noastre, se comportă ca un baraj, și atunci noi trebuie să facem acea intervenție, astfel încât acele blocuri de beton să nu mai existe, urmând ca partea de analiză a necesarului de investiții acolo, să se facă prin notă conceptuală, demersuri care își urmează calea legală. (…) Trebuiau îndepărtate. A trebuit să vină un ministru ca să spună specialiștilor din această zonă că astfel de blocuri de beton nu au ce căuta în albia râurilor, nu numai din județul Gorj, din toată țara. Acolo e simplu: un excavator, cu un picamer, merg, rup din blocurile de beton bucăți mai mici, le iau, le transportă de acolo și le pot folosi în altă parte. Recomandabil este ca aceste acțiuni în albiile minore să se facă atunci când avem un debit mai mic la cursurile de apă, probabil va fi undeva în luna iunie”, a mai declarat ministrul apelor și pădurilor. Acesta a participat și la o acțiune de ecologizare a pădurii Drăgoieni, eveniment organizat de Romsilva pentru marcarea Zilei Pământului 2019. Vizita de lucru s-a încheiat cu inspectarea, la Rovinari, a prizei de apă și a zonei silvice Cariera Roșia.

Loading...

Citește și

DECIZIE! S-au închis școlile la Prigoria!

Prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, a anunțat, joi, că s-a luat decizia, la nivelul Comitetului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.