Ministrul Culturii, despre Cuminţenia Pământului: Încă aşteptăm ofertă scrisă. Preţul, mai mare de 11 mil. euro

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a declarat că încă aşteaptă o ofertă scrisă din partea proprietarilor sculpturii „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, şi că preţul real al operei de artă este mai mare decât cel de 11 milioane de euro vehiculat anterior.

„Încă îi aşteptăm la Ministerul Culturii să vină clar cu o ofertă scrisă, să ne spună care este preţul, dacă se doreşte vânzarea acestei opere de artă, de acolo încolo vom lua o decizie şi vom discuta”, a declarat ministrul Culturii într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la Palatul Victoria.

Totodată, acesta a declarat că preţul real al operei de artă este mai mare decât cel de 11 milioane de euro vehiculat anterior, în timpul mandatului lui Vlad Alexandrescu.

„Vreau să îl anunţ (pe Vlad Alexandrescu, n.r.) că preţul nu este de 11 milioane de euro, atât cât a crezut dânsul la perioada respectivă, nu ştiu de unde a vehiculat această sumă, dar eu aştept, nu merg pe presupuneri şi să vehiculez cifre în spaţiul public decât în momentul în care voi avea la minister o ofertă scrisă din partea acelora care deţin în momentul de faţă această operă de artă”, a spus Breaz.

„Cu siguranţă, pot să vă asigur că nu este 11 milioane la «Cuminţenia Pământului» preţul real (…) este mult mai mare, dar a fost doar o exprimare verbală a proprietarilor. Aşteptăm oferta scrisă şi atunci pot să prezint, ăsta este preţul, ce decidem”, a mai spus ministrul.

Totodată acesta a anunţat că Ministerul Culturii este „într-o procedură continuă de rambursare a banilor care au fost strânşi” din donaţii pentru achiziţionarea sculpturii.

Guvernul României a adoptat pe 7 decembrie 2018 o Ordonanţă de urgenţă privind prelungirea termenelor de restituire a donaţiilor, stabilit iniţial pentru 31 decembrie 2018, până pe 31 decembrie 2019.

În luna aprilie, Valer-Daniel Breaz declara că a avut o discuţie privind sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, şi că aşteaptă o ofertă scrisă din partea proprietarilor.

„Analizăm preţul cerut şi pe urmă vom lua o decizie. Deocamdată nu am primit nicio ofertă scrisă şi nu vreau să ne hazardăm în alte afirmaţii, să facem gafe aşa cum au făcut cei din guvernarea Cioloş, încercând să facă un subiect de altfel ratat de campanie în perioada respectivă. (…) În momentul de faţă, aş putea să vă dau un răspuns privind legislaţia în vigoare. Statul român are dreptul de preempţiune asupra unor obiecte de patrimoniu. Această sculptură face parte din categoria Tezaur. După o propunere a proprietarilor, vom analiza şi vom vedea ce sumă de bani este necesară. În momentul de faţă, pot să vă spun că avem o sumă de aproximativ 25 de milioane de euro destinată achiziţionării unor astfel de obiecte de artă, clădiri de patrimoniu şi vom analiza în momentul respectiv”, a declarat ministrul Culturii într-o conferinţă de presă organizată vineri, la Guvern.

sursa: mediafax.ro

loading...
Loading...

Citește și

Doi bărbaţi au foat împuşcaţi cu o armă de vânătoare în Mangalia. Unul dintre ei a murit la spital

Doi bărbaţi au fost transportaţi la spital, luni, în stare gravă, ulterior unul dintre ei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: