sâmbătă , 18 ianuarie 2020 - 16:20

Ministrul Energiei: Au înghețat eolienele. Am pus în loc cărbune!


România trebuie să păstreze un echilibru în ceea ce priveşte mix-ul energetic, iar acest echilibru va sta la baza strategiei energetice care este în curs de elaborare şi va fi adoptată până la finele anului, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton.

„Aş începe cu următoarea afirmaţie care este destul de dură: hai să nu tăiem ceva înainte de a pune ceva în loc. Adică România este o ţară binecuvântată de Dumnezeu. E o ţară care dispune de resurse bogate de energie regenerabilă, hidro, geotermală, biomasă, energie eoliană, solară şi din resurse clasice, cărbune, gaz, petrol… nuclear. Haideţi să ne uităm la structura producţiei de energie într-o zi oarecare. Alaltăieri, de exemplu, au îngheţat centralele eoliene, toate. Şi ce am pus în loc? Am pus în loc cărbune, că n-am avut ce să punem altceva. Că hidro deja era la maximum. Adică eu cred că trebuie să păstrăm un echilibru şi acest echilibru este cel care va sta la baza strategiei pe care o dezvoltăm şi pe care, aşa cum am promis, până la sfârşitul anului o vom adopta”, a spus Anton Anton. Ministrul Energiei a participat joi la workshop-ul ‘Perspective şi cerinţe pentru noile planuri de acţiune privind energia regenerabilă în România’, organizat de Forumul interparlamentar pentru energie regenerabilă şi eficienţă energetică – EUFORES.

loading...
Loading...

Citește și

Liberalii și-au desemnat candidatul la Primăria Țicleni!

Biroul Politic Județean al PNL Gorj a decis, joi, 16 ianuarie a.c., să-l desemneze pe …

18 comentarii

 1. Daca inchideam termocentralele pe carbune de la noi , acum eram siliti sa importam curent asa zis ieftin produs , cel mai probabil , tot de centrale pe baza de carbune din Germania de exemplu.
  Eolienele trebuie privite ca o fudulie , pe care niciodata nu trebuie sa ne bazam. Iar despre importul de energie ieftina , este o poveste ( minciuna ) pe care ne-au mai spus-o niste binevoitori ong-isti care au cu totul alte interese decat bunastarea romanilor.

  • Ipse ,noaptea nu-i sfetnic bun pt.tine ,iti deformeaza logica….incearca sa gandesti doar cand ai acces la lumina solara…eu, tu, platim energia electrica la un pret ridicat ,pt, ca energia care este exportata sa aiba pret competitiv in piata vestica ,unde cosumatorul neamt o cumpara ieftin….tot in pretul asta ridicat,domnu Ipse, mai intra si cheltuielile generate de incompetenta produsa de energopoliticienii pe carbune….Nu te uita in gura ministrului de resort,domnu’ se pricepe doar la turnat beton…

  • Draga ipse , ti se pare ca energia electrica produsa de CEO este ieftina ????? Te inseli . Natura nu poate fi pacalita , curentul produs din carbune nu poate fi ieftin . Este cel mai scump curent electric iar producerea sa este cea mai poluanta. In Germania nu se mai produce curent pe baza de carbune decat in fosta Germanie Democrata insa in urmatorii ani se estimeaza inchiderea acestor centrale urmare a problemelor de mediu desi Germania a cheltuit miliarde de euro in modernizarea acestora . In toata Europa civilizata au fost instalate sute de mii de turbine eoliene si milioane de metri patrati de panouri fotovoltaice . Acesta este viitorul energiei electrice , ieftina , ecologica si nepoluanta dar ca de obicei Romania ( din cauza politicienilor ) a pierdut startul si vom fi ca de obicei cu zeci de ani in urma fata de Europa civilizata . Vrem ,nu vrem , ne place sau nu energia pe carbune , mai devreme sau mai tarziu se va inchide insa este important ca oamenii care lucreaza in CEO sa fie integrati din timp in noua industrie nepoluanta , important este ca acestia sa se poata adapta din timp si sa nu sufere din punct de vedere salarial iar Gorjul care este un judet monoindustrial sa nu se blocheze fiindca aceiasi politicieni care ne conduc nu au creat nici o alternativa pentru noi si pentru judet .

 2. Stare sistem energetic , 23.03.2018, ora 7,00 PRODUCȚIE : 9679 MWH CONSUM 8216 MWH, EXPORT: 1463 MWH
  Producția are următoarea structura: Eoliene -2679 MWH, Hidroelectrica-2345 MWH, Cărbune-2215 MWH, Nuclear-1402 MWH, Hidrocarburi-993 -MWH! Dispeceratul a decuplat de la sistem 1340 MWH hidro, in condițiile in care lacurile rup digurile!
  IPSE, habar nu ai de sistemul energetic, de faptul ca avem încă o rezerva in capacitățile de producție electrică din hidrocarburi de încă 820 MWH😜😜! Faptul ca se minuneaza specialiștii europeni de mediu de situațiile de vreme extrema, in care a ajuns Romania din cauza poluării, seceta prelungita …… IPSE si alții ca tine o țin langa-balanga,Soros, ONG-uri😀😀😀! Doua variante: ori esti din cei cu contracte la CEO, paza, închirieri, știți voi, ori habarnist gratuit!

  • Ar mai fi o varianta doamna , ipse ar putea fi un lider sindical dintre intelighentii ( sic ) care poPuleaza CEO si care in loc sa apere interesele celor care inoata jumatate din an prin noroaie si cealalalta jumatate prin colb si praf de carbune , acesti ipse apara interesele administratiei . Si nu dezinteresati bineinteles . Aproape toti pacalicii de lideri de sindicat sunt combinati prin interpusi cu utilaje inchiriate , cu firme de paza , cu firme care introduc in circuitul de aprovizionare piese si materiale sustrase cu sprijinul gestionarilor tot din depozitele CEO pe usa din spate etc .Liderii astia de sindicat , in loc sa apere interesele celor din productie ii tradeaza in favoarea administratiei si pe baza de angajari si promovari ale rudelor si amantelor . Amantlacul a devenit sport judetean in CEO .

 3. Stimata Elena , ai prefecta dreptate. Probabil IPSE are conexiuni favorizate cu CEO . Despre Sinistrul Energiei Anton este perfect paralel cu energia . Nu se vor intalni niciodata . La fel cum sunt si ” onorabilii „senatori si deputati Carciumaru , Scarlat si Weber . Au stopat in mod brutal si prostesc crearea de locuri de muna in Gorj , in domeniul energetic pentru ca potentialii creatori de locuri de munca nu au ” cotizat ” pentru a li se permite sa faca ceva bun pentru Gorj . IPSE – stii ca la Comisia de Energie a PE Romania este perceputa ca ANARHIST ENERGETIC ??? Pentru ca tu , Boza, liderii de sindicate , multimea de nefolositori din CEO sa va luati bani total nemeritati . Tot asa si deputatii si senatorii de Gorj . In timp de ne pleaca copii ca nu au unde lucra , la fel cum pleaca si multi adulti , dintre cei putini care au mai ramas , voi o tineti sus si tare ca mineritul salveaza Romania ??? Dar poate ca atata va duce mintea , asta este nivelul de gandire …….oare ganditi ????
  In scurt timp se va activa procedura de infrigement pe energie impotriva Romaniei , in special din cauza CEO !!!!
  Si atunci o sa taie si o sa duca la fier vechi toate monstruozitatile metalice care polueaza inimaginabil …..Ca doar asta urmareste Boza , Scarlat , Carcumaru …….din fierul vechi se fac bani rapid …..
  Din pacate ne ingropam singuri …….si continuam sa-i aplaudam pe cei ce ne ingroapa .
  Pacat ,……puteam mult mai mult .
  Daniel .

 4. Pentru toti cei care blamati producatorii de energie pe baza de carbune , va doresc sa fiti racordati cu gospodariile dv numai la producatori de energie asa zisa ,,verde”( care nu este nicidecum 100℅ verde). Adica sa aveti curent acasa numai atunci cand sufla vantul in sfarleze , cand soarele straluceste , sau cand ,etc.

  • Atat ai inteles tu , ca noi ,,blamam,, CEO ????? Nu ai inteles nimic draga ipse , poate ca nici nu poti . Toti gorjenii lucram, noi ,prietenii sau rudele in CEO sau firmele conexe mineritului . Eventuala inchidere a CEO ar afecta grav si iremediabil Gorjul , l ar aduce in stare de faliment . Gorjul ar ajunge in situatia din perioada interbelica , atunci cand se spuunea ca ,, daca vrei sa scapi de un caine sa l aduci in Gorj ca moare singur de foame ,, . Dar asta nu inseamna ca trebuie sa asteptam legati la ochi si urechi sa murim cu totii . Daca politicienii nu fac nimic pentru a pune ceva viabil in locul mineritului ,care fie ca vrem fie ca nu , mai devreme sau mai tarziu se va inchide ne mai ramane decat sa ,,,,,vorbim . Iar cu energia verde ,,,,,stai cateva zile in Germania . Ai fi uimit sa vezi cu ochii tai ca in toate zonele asa zis rurale din Germania mai mult de jumatate din vile, case sau ferme folosesc doar energie verde ( eoliana sau fotovoltaica ) stocata in acumulatori cu gel si transformata in tensiune de 220 volti cu ajutorul invertoarelor . Sau sa vezi ca poate jumatate din cladiri sunt incalzite iarna si racite vara cu ajutorul pompelor de caldura , in fapt cateva zeci sau sute de metri de conducta ingropata in pamant prin care circula apa , de fapt agent termic . dar vezi tu draga ipse , votati de cei ca tine , politicienii legifereaza norme de cheltuire a banilor europeni pe zeci de asa zise ,, pensiuni ,, in fapt anumiti potentati isi construiesc vile personale pe bani europeni sau centre de informare turistica in comune in care turistii straini nu ar putea ajunge decat cu tractoarele din lipsa drumurilor civilizate in loc sa investeasca in drumuri si in strategia energetica axata pe resursele naturale.

   • Stimate domn, dezbatem politici energetice globale, ne pierdem timpul rupând tastatura , cu specialisti care vin cu afirmații de genul , citez: “ ……asa-zisa ( 😜😜😜😂😜) energie ieftină!” , “ ….asa-zisa (🤣😝😜😝😜) energie verde( infraroșii poluate de exploziile solare, vânt poluat cu nisip saharian, apa PINA de mătasea broaștei in turbine)! Nu de habarnismul lui IPSE sunt eu contrariantă si îngrijorată, ci de faptul ca decidentii( ca doar nu o fi IPSE vreun Boza, ministru, politician sub acoperire) nu au nicio reacție! M-ar bucura sa-i văd preocupați, vine BRUA prin Gorj, sa-i aud ca încearcă nu sa vina cu vreun update la desulfurare , ci ca încearcă alternativa schimbării pe combustibil gazos! IPSE, cât poate🤣😂🤣😂! Pas(e)area de pe gard! Ca un adevărat olteanu-gorjan, cu state vechi in naveta minereasca , asa scrie si pronunța-paserea! Încă 2-3 de IPSE si gata cu optimismul!

 5. GORJANULE , am convingerea ca esti bine documentat in domeniu . Nu-ti mai pierde vremea cu IPSE , el traieste in trecut , si se chinuie ( ca CEO ) sa mai supravietuiasca in prezent . Dar zilele acestora ca ei sunt strict numarate . Si daca tot intelegi bine ce se intampla in Europa ( cu energia verde ) ce spui ca politicienii din Gorj , CARCIUMARU , SCRALAT , WEBER au orpit in mod brutal ca o firma din USA sa vina in Gorj , sa produca centrale eoliene . ATENTIE – SA PRODUCA IN GORJ centralele eoliene , nu sa le cumpere din Europa si sa le monteze in Gorj . S-ar fi creat cateva mii de locuri de munca , platite la nivelul din USA . Locuri de munca civilizate , in conditii stabilite prin standarde internationale . Pe langa asta , s-ar fi construit in Gorj cel mai mare parc eolian din Europa , cu centrale produse tot in Gorj . Politicienii nostri , care au evidente interese meschine pe langa CEO au oprit totul .
  Deci , sa votam din nou aceiasi distrugatori politici – CARCIUMARU , SCARLAT , WEBER .

  • Multumesc , ma documentez si eu cat se poate documenta un om normal la cap . Ma doare ca sunt multi gorjeni incremeniti in trecut , care traiesc din amintiri si se lasa manipulati de prapaditii astia de politicieni locali de la aproape toate partidele care mint cu nerusinare alegatorii simpli si naivi de aproape 30 de ani .Politicienii le exploateaza nevoile , necesitatile , visele si naivitatea in scopul perpetuarii lor si a progeniturilor acestora la conducerea judetului iar cand apare un om normal la cap il compromit , arunca zoaie pe el prin intermediul presei aservite politic pana il reduc la tacere .

 6. Destepti (inteligenti) sunt multi , intelepti sunt foarte putini. Degeaba esti inteligent ( plin de diplome ) daca nu ai minte. Una-i una , alta-i alta ! E ca in proverbul acela ,,nu da pasarea din mana pe aia de pe gard” , chiar daca ultima este mai frumoasa si mai grasa ! S-ar putea intampla sa nu mai treaca multi ani pana cand calota polara va reacoperi tarile din nordul Europei (si nu numai) , cum , de altfel , se cunoaste ca s-a mai petrecut de cateva ori (cam demult , e adevarat) si atunci o sa se vada importanta energiei verzi care va salva planeta. Asa zisa incalzire globala , poate deveni rapid o racire globala. De-a lungul istoriei planetei noastre se stie ca au fost mai multe perioade (ere ) de racire si incalzire , pe care cine credeti ca le-a provocat ? …, poluarea facuta de dinozauri ?

  • Nu ipse , nu suntem nici ,, destepti ,, si nici ,, inteligenti ,, . Eu cel putin , atunci cand calatoresc mai casc gura si ochii pe unde trec , nu stau numai cu nasul in telefon , eventual sa pun pe FB poze cu ce mananc . Te invit sa te plimbi ( pe banii tai bineinteles ) doua-trei saptamani prin Italia , Franta , Germania si o sa poti observa cu ochii tai pe toate dealurile si campurile agricole sute si mii de turbine eoliene pe sub care ara tractoarele sau pasc vacile . Si toate se invart , mai tare sau mai incet dar la fiecare rotatie genereaza sute si mii de wati , curent electric aproape gratis . Asa ca draga ipse , nu trebuie sa fii nici destept si nici inteligent in sensul peiorativ folosit de tine ca sa vezi cu ochii tai ca nu trebuie sa defrisezi mii de hectare de padure , sa muti dealurile , sa scormonesti pamantul cautand dupa carbunele respectiv dupa lignitul de proasta calitate si cu putere calorica scazuta , sa produci catastrofe ecologice . Exista se variantele ecologice . Sa intelegi un lucru , nu cred ca de maine trebuie oprite carierele si centralele pe carbune insa inevitabil in 20-30 de ani carbunele se va termina ,iar eu sustin ca trebuie gasite variante alternative pentru producerea energiei electrice si [entru reconversia profesionala a minerilor care nu trebuie sa ramana fara locuri de munca .Iar aceste lucruri trebuie facute din timp , de astazi , de fapt de ieri fiindca si asa suntem in urma cu zeci de ani fata de Europa civilizata . Si normala la cap .

 7. Despre protestul fermierilor din Franta , dupa ce le-au ocupat terenurile cu sfarleze ati auzit ? Se plangeau ca nu le mai iasa productia de altatdata , cica nici greierii nu mai canta pe sub ele. Voi crede ca eolienele sunt eco doar atunci cand vor creste copaci imprejurul lor.

 8. Pe dracu mai ipse , tocmai te laudasem intr un alt comentariu. Tu chiar esti obsedat de eoliene , nu cumva intr o viata anterioara ai fost chiar Don Quijote de la Mancha ?Te rog eu , inceteaza cu razboiul asta fiindca o sa sfarsesti ca vestitul cavaler( sic) .Ce dracu’ de productie sa le,, iasa,, francezilor fiindca majoritatea turbinelor sunt amplasate pe pasuni . Cu privire la greieri am insa o mare dilema , prin carierele de carbune ,,,,,,greierii mai canta ?????????

  • Ultimul roman care a montat o ”eoliana” in Romania a fost seful serviciilor secrete romanesti Moruzov…dar eoliana asta nu producea curent ,ci doar masca antena de comunicatii pe unde scurte a unui emitator,pt. a nu fi reperata de agentii sovietici ,care fosgaiau prin Delta Dunarii….

 9. Da , canta si greierii si privighetorile . Prin terenurile reimpadurite si cele care au fost redate in circuitul agricol. Acest proces se continua periodic . Dar ceilalti ,,verzii ” au reimpadurit ceva ? .. , ca nu am cunostinta. . Sau aceia care au lasat muntii golasi prin taierile masive pe care le-au facut , au plantat ceva in loc ? Sa ne intelegem , atata timp cat avem resursele noastre energetice ele trebuie exploatate. Energia verde este buna doar utilizata ca adjuvanta , deocamdata. Este ceva asemanator cu trecerea industriei auto pe motoare electrice. Toate au un inceput si un sfarsit , nimic nu e vesnic !

 10. Trandafire , Patraulea dormiti ma ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.