Ministrul Liviu Pop, la Târgu Jiu: FMI și Comisia Europeană au vrut să închidem CE Oltenia și CE Hunedoara

ciurel-liviu-pop37

• „Am fost profund impresionat că în 2012 existau 580 de economiști!”
• „Indiferent de amenințări, voi sta de vorbă cu oamenii din cariere și termocentrale”
• Reducerea veniturilor în CEO va fi de 2,7%

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop a venit ieri la Târgu Jiu pentru a media scandalul sindicate–administrația CEO. Acesta a vorbit despre cererea absurdă a FMI și Comisia Europeană, de a închide CE Oltenia și CE Hunedoara.

sindicalisti

Întâlnirea ministrului cu sindicatele și administrația CEO a avut loc la Prefectura Gorj. Aici, au fost prezenți liderii celor patru federații sindicale cu reprezentanți în CEO, dar și directorul general al CEO, Laurențiu Ciurel, șeful ITM Gorj, George Romanescu și prefectul Alin Văcaru.

Declarații Liviu Pop

Iată printre cele mai importante declarații ale ministrului delegat: „Ceea ce am vrut să transmit astăzi este decizia guvernului României, inclusiv a lui Victor Ponta vizavi de nesemnarea actelor adiţionale cu FMI, cu privire la închiderea celor două complexe de la Hunedoara şi cel din Oltenia, cum se dorea de către reprezentanţii Fondului să facem, închiderea acestora. CEO nu va fi închis şi nu vom susţine acest lucru, indiferent de ce presiune externă ne va fi imputată de către cei care îşi doresc ca România să nu aibă o posibilitate pe zona de energie. Ne dorim să avem securitate naţională pe zona de energie, iar CEO face parte din strategia României pentru securitatea energetică de care avem nevoie. Cred că discuţia de astăzi a fost una productivă, s-au deblocat nişte bariere care au existat, am convingerea că toţi actorii sociali de la masă ştiu să-şi găsească soluţiile, argumentele şi contraargumentele pentru a avea un buget de venituri şi cheltuieli pentru 2015 care să ducă compania pe plus, pe funcţionalitate. În acelaşi timp şi drepturile salariaţilor şi condiţiile de muncă să fie respectate”.
(…) „Eu am fost profund impresionat cum în anul 2012 erau la CEO 580 de economişti, e aberant pentru mine. Nici la ministerul de finanțe nu avem 580 de finanţisti. Se va face un plan de dezvoltare pe rentabilizare la CEO. (…) Cererile sindicaliștilor: sunt și cereri pertinente și mai puțin pertinente. Sunt probleme de negociere în care eu nu vreau să intervin. Este rolul părţilor. Eu astăzi i-am adus la masă pe cei doi actori pentru a putea continua negocierea. Trebuie ca până în 28 februarie să finalizam bugetul de venituri și cheltuieli. Acesta va fi aprobat prin hotărâre de guvern. Este o problemă pe care trebuie să o tranșăm, nu putem lăsa compania fără buget. Iar, până în aprilie, când vom avea o nouă discuție cu FMI-ul să avem clar lucrurile stabilite pe cele două obiective. Deci nu există termen, că va fi sau nu semnat contractul colectiv de muncă. Depinde foarte mult de actorii sociali, directori şi reprezentanții sindicatelor. Depinde foarte mult de ei ca această companie să reziste”.

Presa a preluat greșit: nu sunt tăieri de 40%

Laurențiu Ciurel a făcut referire la informațiile furnizate presei de sindicate, potrivit cărora reducerile veniturilor salariaților CEO ar fi de 40 de procente. „Presa a preluat greșit informațiile din zona sindicală. Prin plecarea celor 3000, în loc de 2000, de salariați din companie s-a creat sursa pentru ca veniturile medii brute pe cap de salariat să scadă doar cu 2,7%. În momentul în care a apărut această posibilitate și pare a fi acceptată de către partea sindicală, acea mie de oameni în plus care pleacă cu venituri de însoțire creează surse pentru ca veniturile să rămână la, aproximativ, nivelul celor din 2014. Practic, vor scădea de la un brut de 3618 lei la 3527 de lei”, a spus directorul CEO.

„Nu sunt împotriva protestelor”

Managerul CEO a mai clarificat o problemă, aceea că negocierile cu sindicatele ar fi fost sistate din cauza protestelor „Eu nu sunt împotriva acestui protest (a mitingului ce urmează să se desfășoare astăzi, n.red.), poate că este neplăcut să auzi încontinuu jos Ciurel, dar e ceva normal. Dar vreau să vă spun că, la un moment dat, a fost pus în discuție un plan anual de creștere a salariilor care ar fi dus la 1000 de euro câștig mediu anul acesta, de asemenea, a unei producții de 57 TW după aceea 62, după aceea, în 2015, 74 de TW la preţuri de 292 de lei. Din păcate nu s-a întâmplat nimic din lucrurile acestea și nu s-au creat premisele măririi salariilor. Oamenii sunt nemulțumiți că pierd chiar acel 2%. De asemenea sunt nemulțumiți că suntem tratați de către reglementatori așa cum suntem și că legislația secundară este în continuare împotriva CEO și împotriva producătorilor de cărbune și din punctul acesta de vedere au foarte mare dreptate. Am văzut acum pancarte care până la urmă sunt și pe placul administrației pentru că au tras un semnal de alarmă în zona ANRE şi Transelectrica și dispeceratul energetic național unde se întâmplă ce se întâmplă. Din acest punct de vedere consider că lucrurile nu au de ce să supere directoratul sau administrația. Dar faptul că se duce în politic absolut totul și se politizează totul, că au fost oameni care aruncă în aer în primele trei minute orice fel de încercare de negociere, ne duce cu gândul că lucrurile acestea nu sunt chiar întâmplătoare. Nu se poate să ne punem în calea oamenilor care vor să protesteze și nici nu se poate lucrul acesta”.

Rămân aceleași venituri ca anul trecut cu plecarea a 3.000 de salariați

Planul Directoratului, considerat rezonabil și mai ales viabil, este plecarea salariaților aflați în prag de pensionare, pe lângă cei care trebuie externalizați: „Am soluția finală, aceasta înseamnă să-mi iau o săptămână și să încep să colind toate carierele și toate termocentralele, să conving oamenii, om cu om, cum am mai făcut-o, cu toate amenințările și cu tot ce s-ar putea întâmpla… sper să nu ajungem acolo. Vă spun că în zona sindicală, în jur de 70-80% dintre lideri înțeleg foarte bine aceste probleme și că nu va fi cazul să se ajungă la niciun fel de întrerupere de lucru, cum au început să strângă tabele pentru greva generală. Rămân aceleași venituri similare cu anul 2014, inclusiv acele prime, acele sporuri, tot ce a fost înainte, dacă se va putea întâmpla acest program de restructurare, adică de scădere a numărului de salariați cu 3000 de oameni. Producția trebuie să rămână aceeași, nu scădem și producția, nici cantitatea de cărbune sau energie. Oamenii pleacă dar este productivitate cât să putem să asigurăm aceste venituri”, a mai spus directorul CEO.

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.