Mischie rămâne după gratii cel puţin până luna viitoare

Mischie-2013-6

– Judecătoria Tg-Jiu i-a respins contestaţia

Fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, rămâne după gratii, Judecătoria Târgu-Jiu respingându-i, ieri, contestaţia pe care acesta a depus-o în instanţă împotriva deciziei comisiei de eliberări din Penitenciarul Târgu-Jiu, care i-a amânat ieşirea din puşcărie cu două luni, pe data de 9 aprilie. Pentru a respira cât mai repede aerul libertăţii, Mischie a scris două cărţi în detenţie, cel puţin aşa reiese din actele penitenciarului, deşi există suspiciuni cu privire la ajutorul pe care l-ar fi primit de la conducerea instituţiei pentru a întruni un număr mare de zile câştig.

Judecătorii n-au fost impresionaţi de bolile lui Mischie

La începutul lunii aprilie, comisia de eliberări din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu a luat în discuţie cazul lui Nicolae Mischie şi a dispus amânarea eliberării condiţionate a acestuia din cauza antecedentelor penale şi considerând că „perioada de pedeapsă executată până în prezent nu e suficientă pentru ca el să fie resocializat”.
Mischie n-a fost de acord cu hotărârea comisiei şi a contestat-o în instanţă, urmând ca judecătorii să aibă ultimul cuvânt în această cauză. Ieri, aceştia au decis să-i respingă contestaţia fostului lider al PSD Gorj, cu toate că acesta a făcut tot posibilul să-şi apere interesul în documentele pe care le-a depus la dosar.
El a încercat să-i sensibilizeze pe cei care i-ar fi putut aduce libertatea cu faptul că are 69 de ani şi „o stare de sănătate afectată de diagnostice dintre cele mai grave, consfiinţite de clinici din ţară şi străinătate”, dar şi cu lucrările ştiinţifice pe care le-a scris în perioada petrecută în detenţie – „Construcţia europeană şi creştinătatea”, respectiv „Godineşti, file de istorie”.
Pentru cele două cărţi, fostul şef al judeţului a primit 102 zile de câştig. Anul trecut, pentru o astfel de îndeletnicire în stare de detenţie se primeau 10 zile, lunar, de câştig, iar până în martie anul acesta, când Mischie a anunţat că va avea gata prima carte, s-ar fi strâns destule din luna mai 2013. Numai că în februarie 2014 s-a schimbat legislaţia penală şi regimul de executare al pedepselor şi zilele câştig au fost stabilite la un număr de 30, indiferent de cât timp prestează deţinutul. Pentru a nu intra sub incidenţa noii legi, cartea lui Mischie a apărut, scriptic, mai devreme decât trebuia şi, în plus, a mai scris încă una la foc automat, mai exact în zece zile, lucru ce i-a adus încă 30 de zile de câştig.

Eforturi inutile

Din cauza antecedentelor penale, nimic n-a contat suficient de mult încât să-l scoată pe Nicolae Mischie de după gratii. Nici măcar faptul că, în conformitate cu propriile declaraţii, judecătorul de supraveghere delegat la Penitenciarul Târgu-Jiu i-a schimbat regimul de detenţie din „semideschis” în „deschis”.
După cum singur îşi face lobby în contestaţia depusă la judecătorie, Mischie a avut şi o bună conduită, reflectată în rapoartele de recompensă, n-a fost sancţionat niciodată şi a primit şi o învoire.
Caracterizarea depusă la dosar de către reprezentanţii penitenciarului este şi ea elogioasă, subliniind că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a participat la o mulţime de activităţi  educaţionale derulate în interiorul unităţii, cât şi în comunitate. Mai mult decât atât, fiind profesor universitar, a contribuit, în cadrul clubului din penitenciar, la îndrumarea altor deţinuţi.
Cum era de aşteptat, sunt amintite şi lucrările ştiinţifice pe care acestea le-a scris dar şi faptul că fostul lider PSD a avut de şase ori, într-un an de detenţie, voie să participe la activităţi în afara puşcăriei.
După ce Judecătoria Târgu-Jiu a respins contestaţia la decizia de amânare a eliberării condiţionate, a rămas valabilă decizia comisiei de eliberări, care hotârâse, încă de pe 9 aprilie, să-i reanalizeze cazul deţinutului Nicolae Mischie pe data de 4 iunie a.c., când cel mai probabil va fi eliberat.
Fără cele 102 zile de câştig, intrarea acestuia în comisia de eliberări condiţionate s-ar fi făcut pe data de 19 iulie.
Fostul baron de Gorj a fost arestat pe data de 19 martie 2013, în urma unei decizii judecătoreşti a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

loading...
Loading...

Citește și

Temutul radar pistol, scos pe șoselele din Gorj

Poliția a pus toate radarele pe vitezomanii din Gorj, în weekend. Zeci de șoferi au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.