duminică , 20 octombrie 2019 - 12:58

MISTER: BISERICA de SUB BISERICĂ din Stolojani! NU se știe CUM de a fost ÎNGHIȚITĂ de PĂMÂNT

biserica-de-sub-biserica-balesti-1-(2)

Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” se află în localitatea Stolojani – cătunul Cuțui  din comuna Bălești. Ea fost ridicată în anul 1674 și refăcută în 1820. Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice, LMI 2004: GJ-II-m-B-09388. Anual, pragul acestui locaș de cult este trecut și de turiștii care află de existența „bisericii de sub biserică” de pe internet sau de la cunoscuți. Din păcate, numărul străinilor care vin la Stolojani a scăzut în ultima vreme.

În Gorj, bisericile din lemn le „spun” celor care le trec pragul despre o civilizaţie a lemnului cu rădăcini adânci în timp. În numeroase localitățile din județ există lăcașuri de cult din lemn, vechi de peste 300 de ani – Biserica de lemn „ Sfinţii Arhangheli”, Ceauru, comuna Băleşti, realizată în 1672, Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” din Stolojani, comuna Bălești, la care se adaugă un număr însemnat de alte obiective de secol XVIII. Biserica „Sfinții Voievozi” din Stolojani are 342 de ani de când a fost ctitorită și ar putea redeveni una dintre atracțiile Gorjului. În 2008, reprezentanţii Ministerului Cultelor, Culturii şi Patrimoniului Naţional au luat decizia de a restaura biserica de lemn „Sfinţii Voievozi” din comuna Băleşti. Acela a fost anul în care autoritățile din domeniu au confirmat existența „bisericii de sub biserică”. Biserica de lemn a fost practic suprapusă peste cea pe care, cu mult timp în urmă, o înghiţise pământul. După ce specialiștii au făcut săpături, autoritățile au decis ca în podeaua de lemn a lăcașului să fie amplasate geamuri de sticlă. Astfel, persoanele care vin la această biserică, pot să vadă și ruinele lăcașului de mult dispărut. „Erau poveştile unor bătrâni care, la rândul lor, aflaseră de la alţi bătrâni că undeva în apropierea acestei biserici, cu mult timp înaintea amplasării acesteia, ar fi existat o biserică. Bătrânii spuneau că ea ar fi fost scufundată în pământ, însă nici un document nu a confirmat acest lucru. Acum, la restaurare, au descoperit că exact sub locul bisericii de lemn s-a aflat această biserică”, spunea, în 2008, Olimpia Bratu, de la Direcţia de Cultură din Gorj, citată de presa locală.

Pardoseala cu ochiuri de sticlă

Impresionanta descoperire a fost făcută în 2008, atunci când au fost realizate lucrările de restaurare. Sub biserica de lemn, muncitorii care voiau să înlocuiască pardoseala uzată, au descoperit ruinele altei biserici de zid/din piatră, care ar fi făcut parte dintr-un schit legat de numele Sfântului Nicodim. Săpăturile au continuat, fiind descoperite mai multe porțiuni din vechea biserică. Potrivit articolelor apărute în presa vremii (2008): biserica de lemn a fost ridicată altar peste altar, zidurile din lemn peste cele de piatră și așa mai departe. Noua biserică a prins viață peste cea scufundată din motive încă necunoscute. Bisericuța din lemn este un veritabil monument arhitectural. Se pare că în altar muncitorii au mai găsit oase umane, despre care se spune că ar fi fost ale preotului acelei biserici și care ar fi fost înmormântat aici. Biserica din Stolojani se caracterizează prin decroşarea laturilor de nord şi sud ale altarului pentru obţinerea în consolă a celor două mese necesare desfăşurării ritualului religios, proscomidarul şi diaconiconul.

În loc răcoros, în loc cu verdeață

În ciuda căldurii de afară, în curtea Bisericii de lemn „Sfinții Voievozi” era o plăcută răcoare. Lăcașul este situat în cimitirul satului Stolojani, cătunul Cățui. Unele morminte sunt îngrijite, altele nu, unii dintre cei vii uitându-i pe cei morți, dacă este să te iei după acest aspect. Oamenii nu-și prea amintesc de poveștile celor plecați legate de această biserică. „Este așa de ani de zile, a fost o vreme în care veneau mai mulți turiști care au auzit de această biserică de la alții sau de pe internet. Oamenii pot călca pe podeaua de sticlă, fiind una destul de rezistentă, însă mulţi se feresc s-o facă, din respect, din teamă, nu se ştie. Însă toţi se uită şi se minunează. Este un lucru minunat, cred eu, că poți vedea ce se află sub bisericuța noastră. Nici măcar de la bunica nu știu să fi auzit că sub această biserică de lemn ar fi existat o alta”, a spus una dintre femeile care se aflau în cimitir. Unii săteni își amintesc de poveștile bătrânilor care spuneau că „într-o noapte, biserica din piatră sau cărămidă, care este acum sub biserica din lemn, s-a scufundat, a lunecat terenul şi a înghiţit-o până la clopotniţă”. Când erau copii, unii dintre actualii bătrâni ai satului o căutau, căci auziseră poveștile legate de dispariția lăcașului. „Suntem o comună unde avem mai multe biserici importante, monumente de arhitectură. Unele au fost declarate monumente de importanță națională. Eu, personal, nu am fost niciodată aici, dar am rămas plăcut impresionat. Am auzit de la mai mulți cunoscuți că avem la Stolojani o biserică sub o altă biserică. Te gândești cu emoție că aceste construcții religioase au sute și sute de ani, că la ridicarea lor au trudit strămoșii noștri. Suntem bogați când vine vorba despre astfel de moșteniri”, a spus Laurențiu Mălăescu din Bălești. Dacă aveți drum prin comuna Bălești, nu ezitați să vizitați acest sfânt locaș de cult. Nu veți regreta!

loading...
Loading...

Citește și

38 de ani de la revolta anticomunistă a minerilor din Motru! Primarul marchează momentul SEC, intenționează să schimbe denumirea Parcului Central

„Ceauşescu, PCR, pâinea noastră unde e?“, asta au strigat minerii din Motru în octombrie 1981, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: