Mixul energetic, tema de campanie preferată a politicienilor! Iată cum s-a plimbat Legea holdingului în Parlamentul României și cum a fost privită de cei care au guvernat țara în ultimii zece ani!


Mixul energetic – o himeră pe care politicienii de la toate partidele o aruncă în spațiul public ca și temă electorală, în preajma tuturor campaniilor pentru alegeri. Se creează dezbateri intense, că doar, în Gorj, toată lumea se pricepe la minerit și energie, iar în final, unul previzibil de altfel, crearea mixului energetic devine promisiune fermă, argumentul suprem fiind salvarea Complexului Energetic Oltenia, a locurilor de muncă și, practic, a județului, iar oamenii politici obțin ceeace își doreau: voturi.
După alegeri, subiectul se stinge, companiile energetice de stat continuă să se concureze unele pe altele și, când prind momentul, cresc prețul la energie. De fapt, statul, adică aceeași politicieni care au cerut voturi, nu și-a dorit niciodată, cu adevărat, crearea unor structuri bine ancorate de producere a energiei, adică un mix energetic, altfel, de zece ani, de când a fost propusă, Legea holdingului era deja în vigoare și nu dată uitării prin sertarele Parlamentului României.

În noiembrie 2009…

… Viorel Hrebenciuc, la acea vreme deputat PSD, a înaintat Biroului Permanent al Senatului României, în numele a cinci colegi ai săi, printre care și Iulian Iancu, propunerea legislativă ”Legea holdingului”, care reglementa constituirea și sfera de activitate a holdingului, regimul juridic și fiscal al grupului de societăți și al holding-ului, precum și cadrul general al relațiilor economice, financiare și juridice dintre societățile membre ale unui grup societar. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în 26 aprilie 2010, deși primise aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, cu unele observații și propuneri și punct de vedere negativ de la Guvernul condus de Emil Boc, în sensul că nu susținea adoptarea proiectului de lege. Guvernul MRU a avut aceeași poziție, doi ani mai târziu. Abia în 4 octombrie 2013, Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaților, primește un aviz pozitiv de la Guvernul Ponta, în care se menționa că susţine adoptarea unei Legi a holdingului, prin conexarea cu proiectul Legii privind holdingurile, cele două inițiative având conținut asemănător. Numai că, avizul Executivului se schimbă, din nou, în septembrie 2016, poziția premierului Dacian Cioloș fiind aceea că nu susţine adoptarea inițiativei legislative. La fel a procedat și Guvernul Grindeanu.

Proiectul de lege a ajuns în Camera Deputaților abia în iunie 2017, iar două dintre comisiile care l-au avut în analiză au întocmit un raport comun prin care au propus respingerea acestuia.

În 8 septembrie 2017…

…deputatul de Gorj Mihai Weber dădea asigurări, în media locală, că legea holdingului și mixul energetic nu vor rămâne doar la stadiul de promisiuni electorale. Deputatul PSD susținea că avizul negativ dat în Comisia de Industrii nu înseamnă neapărat că actul normativ nu va trece la vot în plenul Camerei Deputaților. „Nu știu să vă spun motivele pentru care legea a primit un aviz negativ. Este o lege care este așteptată de întreaga societate. Probabil că formatul sau anumite aspecte nu au corespuns, ori a fost retrimisă spre analiză, dar dacă pe parcursul procesului legislativ o lege primește aviz negativ, asta nu înseamnă că ea este respinsă. Votul final este dat de către cele două camere, în cazul de față, Camera Deputaților este cameră decizională. Este o lege sensibilă și nu poți să-i dai drumul la o lege dacă nu corespunde cerințelor și necesităților. Nu cred că Iancu se opune, pentru că este subiectul pe care l-am discutat noi cei de aici din zonă cu dumnealui și el a îmbrățișat ideea. Mixul nu va rămâne doar o promisiune, pentru că acest subiect l-am discutat frecvent și căutăm soluțiile astfel încât să fie materializat”, a precizat Weber.
Deputatul de Gorj Dan Vîlceanu spunea, la acea vreme că PSD mai are o șansă să demonstreze că vrea Legea holdingului, care ar permite mixul energetic după ce, inițial, majoritatea PSD-ALDE a dat aviz de respingere pe proiectul de lege în Comisia de Industrii, dar la propunerea lui Vîlceanu proiectul a revenit la comisie, adică plenul Camerei Deputaţilor a hotărât să retrimită celor două Comisii inițiativa legislativă, pentru o nouă dezbatere.
După alte nou luni de zile, membrii Comisiei pentru industrii și servicii au reexaminat inițiativele legislative și au hotărât, cu unanimitate de voturi, să menţină raportul iniţial prin care au propus plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative.

Din 12 iunie 2018…

…proiectul Legii holdingului se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, însă nu a fost dezbătut.
Practic, este un moment cheie pentru realizarea mixului energetic, mai ales că atât Consiliul Concurenței, Fondul Proprietatea, dar și Autoritatea de Supraveghere Financiară au transmis comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților observații și propuneri de modificare a inițiativelor legislative, iar cele două proiecte pot fi conexate și adoptată o formă comună a acestora.
În alte condiții, readucerea mixului energetic în atenția publică nu e decât o nouă gogoașă electorală aruncată gorjenilor al căror viitor depinde, în bună măsură, de Complexul Energetic Oltenia.

loading...
Loading...

Citește și

Fiul unui miner de la Cariera Peșteana, operat pentru a doua oară! ARE NEVOIE DE AJUTOR!

Tânărul Cristian Ovidiu Marcu, în vârstă de 25 de ani, va suferi o a doua …

2 comentarii

  1. Deșteptul promite și prostii trag nădejde.

  2. Cred că fiecare si-a dat seama cum funcționează mecanismul manipulării! Unii la nivel local alții la nivel național acționează, în ambele situații identic.Exista teme și probleme care țin de comunitatea respectivă și cele cate țin de întreagă națiune, teme,probleme transformate în promisiuni recurente, care apar din 4 sau 5 ani consecutiv dar care niciodată nu vor prinde viață! Minciuna bine ticluita aduce voturi și averi celor care o practică, ceilalți rămîn că și pînă acum! Despre”mixt energetic”daca mai sînt naivi cate să mai înghită așa ceva, o fac pe nervii lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: