duminică , 20 octombrie 2019 - 6:05

Moartea minerului de la Cariera Jilț Sud reîncepe lupta sindicală pentru reducerea vârstei de pensionare în CEO


„De ce mor la muncă atât de mulți și atât de des în ultimii ani, minerii și energeticienii din C.E.Oltenia”, s-a întrebat liderul sindical Manu Tomescu după ce, la finalul săptămânii trecute, a decedat încă un miner, de data aceasta de la Cariera Jilț Sud. Decesul este al doilea în doar o săptămână, înregistrat în rândul angajaților de la CE Oltenia. Minerul mort avea doar 55 de ani.

„Eu cred că acesta ar trebui să fie întrebarea pe care să și-o pună toți cei care conduc C.E.Oltenia, cei care conduc județele Gorj, Dolj, Mehedinți, dar mai ales cei din Guvernul și Parlamentul României! Și mai sunt multe întrebări la care așteptăm răspunsuri și mai ales soluții în regim de urgență! De ce s-a ajuns ca la C.E.Oltenia să fie media de vârstă atât de îmbătrânită, adică 50 de ani? De ce minerii și energeticienii din C.E.Oltenia nu beneficiază de modificările din noua Lege a Pensiilor pentru a le fi redusă vârsta de pensionare, așa cum le este redusă altor categorii socio-profesionale din România?
Și nu în ultimul rând ținând cont de faptul că se aruncă bani pe tot felul de studii de sociologie nejustificate, de ce nu se poate face un studiu sociologic pentru a afla care este speranța de viață a minerilor și energeticienilor din C.E.Oltenia, după 25 sau 30 de ani de muncă”, s-a întrebat Manu Tomescu, lider sindical în FNME. Acesta își pornește analiza de la ultimul deces al minerului de la Jilț Sud care avea doar 55 de ani.
„La 55 de ani, colegul avea cel puțin 35 de ani de vechime, iar dacă a lucrat și în ture de noapte, cel puțin 8 ani din cei 35, i-a lucrat numai noaptea! Asta înseamnă că cel puțin 8 ani din viața acestui om, nu a dormit, și a muncit pe întunericul, frigul și umezeala nopților, în zgomotul infernal al utilajelor pe care le supraveghea și exploata! Deci eu vin și întreb, care este speranța de viață a unui miner sau energetician din C.E.Oltenia, în vârstă de 55 de ani, cu cel puțin 35 de ani de vechime lucrați în frig, caniculă, ploi, vânt, umezeală, zgomot infernal și praf respirat, în comparație cu un alt om cu aceeași vârstă și aceeași vechime, dar din altă categorie socio-profesională, care lucrează în condiții de muncă normale și mult mai ușoare? Faceți acest studiu și veți vedea că speranța de viață a noastră, după această vârstă, este una extrem de redusă, doamnelor și domnilor guvernanți, senatori și deputați!”, a mai transmis liderul de sindicat. Acesta a mai atras atenția că numeroși mineri și energeticieni care au contribuit între 35 și 40 de ani la Sistemul Public de Pensii au murit și n-au mai apucat să beneficieze de contribuția lor, după o viață de muncă grea, în condiții dificile. Tomescu vorbește de această nedreptate socială și de categoria disprețuită a minerilor și energeticienilor din C.E. Oltenia.
De altfel, mai mulți lideri sindicali din CEO au făcut din reducerea vârstei de pensionare o luptă personală, pe care însă nu a câștigat-o niciunul. În schimb, doi salariați ai CEO au murit până să beneficieze de o pensie în urma anilor munciți în minerit.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

Un comentariu

  1. Mai bine sa intrebi toata cloaca de „sindicalisti”,inbogatiti si „scoliti” pe banii amaratilor de grija carora te faci ca nu mai poti(!!!),cum a-ti reusit sa pierdeti grupa de munca,data inca din 1990 prin HG267,prin care „cei care lucreaza in cariere ieseau la pensie la 50 de ani,cu 25 de ani vechime !!!Nu va e rusine excrocilor sa va faceti ca acum sunteti „preocupati”!Pana nu se vor trezii prostii pe care voi niste semianalfabeti ,ii „faceti din vorbe” si asupra carora exercitati teroare si frica,pentru ca asa numitii directori sunt tot slugile voastre si sa va arunce pe toti in gropile pline de mocirla care sunt „operele” voastre ,pe meseriile pe care le-ati avut inainte de a va face „ciocoii noi” prin asa zise „sindicate”,vor avea „conditii de munca” din ce in ce mai grele si doar „bazneli” despre grupa de munca!Dar nu trebuie sa le plangem de mila,isi merita soarta daca se complac cu voi,epigoni jegosi …!!!Schimbati fratilor statutul si nu permiteti mai mult de doua mandate, sau daca ii alegeti pe viata,asta este!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: