Moda „doula” face ravagii printre gravide!

O femeie de 31 de ani din Iaşi a vrut să nască acasă, supravegheată doar de o doula. E vorba de o persoană fără pregătire medicală, care ar fi trebuit să îi asigure doar suport psihologic pe timpul naşterii. Gravida a ajuns în stare gravă la spital, fiind salvată de medici. Ginecologii ieşeni trag un semnal de alarmă cu privire la un fenoment care ar fi luat amploarea în România, în ultimii ani. Din ce în ce mai multe gravide preferă să nască acasă, supravegheate de o persoană care le oferă doar suport psihologic, nu şi medical. Aceste persoane se numesc „doule” (în greacă acest cuvânt înseamnă „cea care îngrijeşte femeia”) şi, în România, nu sunt recunoscute în lumea medicală. Doctorul Mircea Onofriescu, din cadrul Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, a exemplificat cazul unei paciente din Iaşi care în cursul zilei de miercuri, 15 august, a ajuns la spital. Femeia născuse prin cezariană, în 2016, însă, a preferat, de această dată, să nască natural, acasă. Ea a intrat în travaliu în jurul orei 14.30, fiind monitorizată de doulă, persoană a cărei identitate a refuzat să dezvăluie medicilor. În timpul naşterii de acasă au apărut complicaţii, gravida ajungând la spital. Capul fătului rămăsese blocat, fiind nevoie de intervenţie medicală urgentă. „Pacienta declară că i s-au explicat verbal riscurile naşterii la domiciliu şi ale uterului cicatricial de către persoana numită doulă, dar nu a semnat vreun act oficial. În Triajul Spitalului, pacienta se prezintă cu membrane rupte spontan, declarativ, la ora 19:30-20:00, examenul local relevând col cu dilataţie completă, prezentaţie craniană occipito-sacrată blocată la strâmtoarea inferioară, suferinţă fetală acută. A fost necesară aplicatie de forceps la strimtoarea superioară a bazinului cu rupturi de canal molae matern si traumatism cranian minor”, a declarat Mircea Onofriescu.
Sursa: adev.ro

loading...
Loading...

Citește și

Alertă! 9 medicamente au fost retrase urgent din farmaciile din România! Pericol dacă le aveți în casă, trebuie aruncate imediat

Ultima oră, nu este de glumă, alte nouă medicamente au fost restrase urgent din farmacii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.