Motivul pentru care Pandurii nu poate folosi arena, deşi a fost finalizată

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis un comunicat prin care explică stadiul lucrărilor stadionului din Târgu Jiu, ultima arenă modernă înscrisă pe harta fotbalului românesc.

Recent, stadionul neterminat din Târgu Jiu a fost inclus de premierul Viorica Dăncilă pe lista de realizări a Guvernului pe care îl conduce. Acesta ar urma să aibă peste 12.000 de locuri, toate acoperite, un hotel de patru stele, o zonă comercială şi săli de conferinţe. Investiţia până în prezent se ridică la 22 de milioane de euro, iar beneficiar este Compania Naţională de Investiţii, banii necesari construcţiei venind de la bugetul de stat.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a reacţionat imediat după ce acoperişul stadionului din Târgu Jiu a cedat sub greutatea apei căzute în urma precipitaţiilor din oraş:
„În urma apariţiei în presă a unor informaţii referitoare la stadiul de execuţie al Stadionului de fotbal din Târgu Jiu (jud. Gorj), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice face următoarele

PRECIZĂRI:

În acest moment, conform contractului de proiectare şi execuţie semnat în anul 2015, lucrările la stadionul din Târgu Jiu sunt finalizate, dar nerecepţionate, întrucât, în perioada 2015-2018 (pe timpul derulării acestui contract), ISU, UEFA, IAAF, precum şi furnizorii de utilităţi şi de amenajări exterioare au solicitat să se execute o serie de lucrări suplimentare, pentru ca stadionul să îndeplinească toate cerinţele necesare pentru a putea fi funcţional din punct de vedere practic (inclusiv omologarea conform cerinţelor UEFA şi IAAF).

Aceste cerinţe au în vedere:

· optimizarea soluţiilor propuse prin studiul iniţial de fezabilitate (de exemplu, la momentul realizării studiului de fezabilitate, stadionul nu beneficia de peluze, lucru care a fost realizat în urma realizării proiectului tehnic, parte din contractul menţionat anterior);

· modificări de soluţii pentru emiterea avizelor sau pentru respectarea normativelor de securitate în exploatare – condiţii impuse de ISU, de operatorul local de canalizare şi alimentare cu apă, de Federaţia Română de Atletism (pentru omologarea pistei), de UEFA (pentru omologarea stadionului, în vederea includerii în turneele europene de fotbal);

· lucrări prevăzute pentru refacerea integrală a rigolei perimetrale a terenului de joc, în vederea omologării pistei de atletism;

· lucrări datorate modificărilor de soluţii din timpul execuţiei, cauzate de evenimente sau situaţii imprevizibile la momentul elaborării studiului de fezabilitate (în timpul execuţiei, s-a constatat că fundaţiile hotelului existent nu păstrează aliniamentul elevaţiilor şi intră în amplasamentul tribunei; această situaţie a condus la regândirea structurii tribunei doi, inclusiv a fundaţiilor, prin soluţii care au necesitat suplimentarea cantităţilor de lucrări).

Prin urmare, au fost demarate procedurile necesare astfel încât aceste lucrări să poată fi avizate, prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului. În acest sens, urmează să fie emisă o Hotărâre de Guvern, pentru actualizarea valorii investiţiei, cu includerea la finanţare a lucrărilor de amenajări exterioare şi branşamente la utilităţi, precum şi a tuturor lucrărilor necesare pentru a putea pune în funcţiune stadionul de fotbal în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

Menţionăm că, din 19 iulie 2018, a fost publicat, pe site-ul MDRAP, spre consultare publică, un Proiect de HG pentru modificarea HG 890/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii ”Modernizare si extindere capacitate Stadionul Municipal Targu Jiu” realizat prin CNI.

Astfel, odată cu reavizarea indicatorilor tehnico-economici, printr-o nouă Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 890/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizare şi extindere capacitate Stadionul Municipal Târgu Jiu”, situaţia privind valoarea restului de executat este următoarea:

· valoarea finanţată de MDRAP, prin CNI SA: 17.950 mii lei
· valoarea finanţată de UAT municipiul Târgu Jiu: 5.351 mii lei

Precizăm, pe această cale, că nu au fost refuzate niciodată fondurile suplimentare necesare finalizării investiţiei de la Târgu Jiu, însă, conform prevederilor legale, este necesară întâi aprobarea Hotărârii de Guvern cu noii indicatori tehnico-economici. Ulterior emiterii acestui act normativ, lucrările suplimentare privind amenajările exterioare de suprafaţă, care nu au fost licitate şi nu au fost cuprinse în contractul iniţial, vor face obiectul unei noi proceduri de achiziţie publică şi, după finalizarea acestora, se va putea preda obiectivul către beneficiar”.

loading...
Loading...

Citește și

Pandurii cere explicaţii la FRF în privinţa transferurilor

CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu s-a adresat preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.