duminică , 20 octombrie 2019 - 7:21

Motocu şi Gavrilescu au scăpat, definitiv, de dosarul „Amoniacul”

motocu-gavrilescu

Foşti directori din energie, „albiţi” la cazier de C.A. Craiova

Dan Gavrilescu şi Marian Motocu, doi dintre foştii directori „penali” ai  CE Turceni, au fost achitaţi, ieri, de către Curtea de Apel Craiova pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul „Amoniacul”. De fapt, instanţa a încetat procesul penal împotriva acestora după ce acuzele la adresa lor veniseră după parafarea unei afaceri care a adus unei firme agreate de împricinaţi un profit de 300%, iar complexului – un prejudiciu de mai multe sute de milioane de lei vechi. Pentru a nu strica imaginea impecabilă a inculpaţilor, magistraţii craioveni au eliminat şi amenda administrativă pe care aceştia trebuia să o plătească, după decizia instanţei de fond, şi care ar fi apărut în cazierul judiciar al celor din dosar.
Dosarul a ajuns în instanţă după şase ani

Afacerea „Amoniacul” se pierde în negura vremurilor prin anul 2005, când Dan Gavrilescu era director comercial al CE Turceni, Marian Motocu – director al Direcţiei Tehnice, iar Paul Preda – şef  Birou Plan-Devize la Direcţia Tehnică. În acea perioadă, minţile luminate din complex au decis achiziţionarea a 130 de tone de amoniac tehnic, soluţie 25%. Achiziţia fusese prevăzută şi în bugetul de venituri şi cheltuieli, iar la licitaţie s-a prezentat exact cine trebuia – Constantin Gârlea, un om de afaceri din Târgu-Jiu, apropiat al directorului comercial Gavrilescu, cel care era şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor. Cum ambele firme înscrise în cursă aparţineau aceluiaşi afacerist, ar fi fost culmea ca acesta să nu câştige, chiar dacă niciuna dintre societăţile sale  nu îndeplinea condiţiile minime pentru a participa la licitaţie.
Norocoasa a fost desemnată SC Isasi Exim SRL, valoarea contractului fiind de 238.000 de lei (fără TVA), cu mult peste suma alocată prin bugetul de venituri şi cheltuieli de entitatea energetică. Pentru a rezolva această inadvertenţă, Dan Gavrilescu a solicitat celor în drept să majoreze  atât cât trebuia suma ce urma să fie plătită pe cele 130 de tone de amoniac.  Adresa prin care Gavrilescu cerea acest lucru a fost întocmită de către Paul Preda şi aprobată de Marian Motocu, director al Direcţiei Tehnice pe atunci, chiar dacă asta nu intra în atribuţiunile sale de serviciu. Peste câteva luni, la un control al Gărzii Financiare, s-a descoperit întreaga afacere şi au fost confiscaţi de la Isasi Exim peste 72.000 de lei, sumă cosiderată ca prejudiciu adus CE Turceni.

Achitaţi definitiv

Prin 2007 a intrat şi poliţia pe fir, a întocmit un dosar penal în care toţi patru erau inculpaţi, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a confirmat propunerea organelor de cercetare penală, dar nimeni nu s-a grăbit să-l trimită pe masa magistraţilor. Peste trei luni, acesta e trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, de unde a pleacat abia în 2008  către DNA – Biroul Teritorial Târgu-Jiu.  Procurorii anticorupţie au decis abia peste trei ani şi jumătate, adică în 2011, ce să facă cu el, aşa că l-au expediat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, care, în sfârşit, în martie 2012, îi trimite în judecată pe cei patru foşti şefi din CE Turceni pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, iar pe omul de afaceri, pentru complicitate la această infracţiune.
În aprilie 2013, Judecătoria Târgu-Jiu s-a pronunţat în cele din urmă, dar nu pentru prescrierea faptelor, după cum ceruseră şi avocaţii inculpaţilor. Magistraţii au încetat procesul penal împotriva tuturor împricinaţilor  şi au dispus sancţionarea administrativă a acestora cu câte 1.000 de lei, amenda urmând a figura în cazierul judiciar al fiecărui inculpat. Cheltuielile judiciare ce urmau a fi achitate statului de către cei patru au fost stabilite la câte 2.500 de lei fiecare.  De remarcat că prejudiciul de aproape 800 de milioane de lei vechi a fost în totalitate achitat de către vinovaţii de paguba creată complexului.
Inculpaţii nu s-au mulţumit cu hotărârea judecătorilor, aşa că au făcut recurs, iar magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au dat o soluţie definitivă, ieri, după ce pronunţarea fusese amânată deja de două ori.
Ei au renunţat la amenda care ar fi pătat cazierul  lui Gavrilescu, Preda, Motocu şi Gîrlea, au păstrat cheltuielile  judiciare către stat şi au dispus ca tot acesta din urmă să le plătească avocatul din oficiu tuturor, în afara lui Gavrilescu, care a avut unul plătit din buzunarul propriu.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: