duminică , 23 februarie 2020 - 17:07

Motrean, student la University of Southampton din Anglia: „Îm doresc să construiesc și să pilotez nave spațiale!”

marian-daogaru-neaparat-2

Adrian-Vladimir COSTEA
Adrian-Vladimir COSTEA

Marian Daogaru este un tânăr din municipiul Motru care acum studiază ingineria aerospaţială într-o universitate de top din Anglia. Marian are 21 de ani și a fost mereu de părere că spațiul este un tărâm numai bun de explorat. Olimpic la fizico, Marian își dorește să construiască nave spațiale pe care mai apoi să le piloteze! Vă prezentăm un interviu cu acesta realizat de Adrian-Vladimir Costea, colaboratorul Gorj Domino.

Reporter: Bună Marian, îți mulțumesc pentru bunăvoința de a accepta acest interviu. Te felicit pentru performanțele realizate în domeniu fizicii: sunt puține persoane din județul Gorj pentru care Marea Britanie este un vis realizabil. Te-aș ruga să-mi detaliezi cum ai ajuns aici și ce înseamnă această performanță pentru tine?
Marian Daogaru: Salut! Cu plăcere! Să ajung la University of Southampton nu pot spune că a fost foarte greu, pentru că nu am făcut ceva special doar pentru asta. Când eram în clasa a 12-a, mi-am depus aplicația pe internet la 4 universități din Marea Britanie (la Southampton am pus 2 aplicații diferite, pentru că mi-au plăcut amândouă). Dosarul a reprezentat informații generale despre mine, o recomandare din partea unui profesor și o scrisoare în care să spun ce am făcut eu până în momentul aplicației și cum mă fac pe mine acele activități candidatul ideal. Apoi doar am așteptat răspunsuri de la ei. Singura activitate în plus față de orice altceva a fost un test de limba engleză. Pentru mine reprezintă o realizare, pentru că studiez la una din cele mai bune Universități din UK, top 100 în lume, cu o Facultate de Inginerie foarte puternică. Mai mult, pentru că sunt student aici, am câteva oportunități diferite față de alte locuri.

Rep.: Cum s-a schimbat viața ta după ce ai fost acceptat la Facultatea de Inginerie de la Universitatea Southampton? La ce te așteptai de la o asemenea experiență și ce înseamnă Marea Britanie pentru tine?
M.D.: Până să ajung efectiv aici, viața mea nu s-a schimbat deloc. De când am ajung, s-au schimbat câteva lucruri: în principal ca orice student care pleacă la facultate. Dar în plus mai e o altă cultură, combinată cu câteva zeci de alte culturi de la colegii mei; faptul că nu studiez în limba mea, dar te obișnuiești repede cu asta, faptul că nu mai pot fi chiar atât de aproape de cei dragi și să îi văd mai des. Nu știu exact la ce mă așteptam, cred că la nimic, a fost și încă e o experiență nouă; te poți aștepta puțin la ea, dar nu la toate aspectele care apar pe parcurs. Pentru mine, Marea Britanie reprezintă, momentan, locul unde învăț să devin un inginer care știe să facă nave spațiale!

marian-nou-neaparatRep.: Cum se desfășoară cursurile și seminariile la facultate? În ce constau examenele? În general, îmi poți spune ce înveți la aceste cursuri?
M.D.: Avem două tipuri de cursuri: unele pentru inginerie în general (mecanică, programare), unde aproape toți studenții la inginerie vin, și unele speciale doar pentru programul meu (inginerie aerospațială). La cursuri, e ca la cursuri! Profesorii vin, predau, explică și, dacă ai întrebări, la final poți să te duci să vorbești cu ei, nimic special. La seminarii suntem împărțiți de obicei în grupuri mai mici sau pe specializări, unde facem probleme. Examenele sunt și ele examene: te duci unde ești repartizat (sală și loc anume), subiectele sunt deja pe masă, dar nimeni nu le deschide decât când începe examenul efectiv, 2 ore, din materia de pe semestru. Deși durează la fel, unele contează mai mult la nota finală a materiei decât altele.
În mare studiem matematică, programare și design, și restul sunt materii ale aplicațiilor fizicii în inginerie: mecanică structurală, electronică, aerodinamică etc. Dar avem și cursuri care nu sunt neapărat fizică sau matematică: avem și management și drept (orice inginer trebuie să știe și din astea, că nu facă prostii) și eu am avut și cursuri despre planificarea misiunilor spațiale, curs nu prea general.

Rep.: Ce a însemnat pentru tine despărțirea de orașul natal? Cum te-ai acomodat cu o lume total diferită?
M.D.: Nu pot spune că a existat o anume despărțire de orașul natal. Adică până la urmă tot plecăm, doar că am plecat mai departe.
De acomodat… hmm, da, la început a fost puțin mai greu, pentru că nu știam ce și cum, pe unde să mă duc la cumpărături, dar asta e ceva ce toți trebuie să învățăm când ne mutăm în alt loc. Probabil și tu ai avut la început o săptămână mai ciudată, când nu știai exact care e treaba în jur. Dar înveți pe parcurs, nu totul e așa diferit, doar numele de lucruri sunt diferite.

Rep.: De ce Marea Britanie și nu România? Care este, la urma urmei, din punctul tău de vedere, diferența principală dintre cele două țări? Ce te-a determinat să faci această alegere? Care sunt însă dezavantajele acestei opțiuni? La ce trebuie să renunți pentru a-ți realiza acest vis?
M.D.: De ce? Pentru că e inginerie aerospațială! :)) Și ambiția personală de a studia la o universitate de top. Să învăț direct de la cei care acum lucrează la agenții spațiale și care dezvoltă această industrie. Hmm, diferența… Hmm, pentru că ceea ce îmi doresc eu să fac nu prea există industrie și facilități de dezvoltare în România, asta e diferența și ceea ce m-a determinat. Singurul lucru la care oarecum am renunțat a fost să mă văd în persoană mai des cu cei dragi.

Rep.: Și totuși, de unde pasiunea pentru fizică și matematică? Ce reprezintă aceste materii pentru tine?
M.D.: De când eram în generală, am observat că aceste materii sunt relativ grele, dar mă pricep destul de ușor la ele și le înțeleg bine. Și mai ales că îmi făcea plăcere să învăț la ele. De aici, concluzia a fost foarte simplă. Pentru mine, ele reprezintă viața de zi cu zi. Asta fac în fiecare zi și preconizez că asta voi face mult timp în continuare.

Rep.: Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală și profesională?
M.D.: În primul rând, părinții și sora mea. Au fost cu mine de când am început și o să fie până la final. Apoi, ar fi câțiva profesori din generală și liceu, în special domnul profesor Ion Ulariu, domnul profesor Grigore Găman și doamna profesoară Carmen Alioanei.

Rep.: Ce alte pasiuni te caracterizează? Dacă ar fi să alegi o melodie, un cuvânt sau un vers care să te caracterizeze, ce ai alege?
M.D.: Îmi place să mă joc jocuri video, să mă uit la filme și seriale, în special SF și să citesc articole interesante. Nu aș putea alege vreo melodie sau ceva, pentru că asta poate diferă de la un moment la altul.

Rep.: Care este modelul tău în viață?
M.D.: Nu am un model de viață, nu încerc să copiez pe cineva, să fiu următorul X. Încerc să fiu un individ unic, să îmi fac propria personalitate, propriul drum.

Rep.: Unde îți dorești să ajungi peste 3-5 ani? Ce îți dorești să realizezi în plan profesional, datorită fizicii?
M.D.: În viitorul apropiat, vreau să termin facultatea și să încep un doctorat în inginerie. Mai apoi, cine știe. Îmi doresc, ca la un moment dat să devin astronaut, inginer de bord al unei misiuni spațiale.

marian-daogaru-3

Rep.: Te gândești să te reîntorci vreodată în România? Ce te nemulțumește în România?
M.D.: Da, m-am gândit la asta. Poate să îmi deschid propria companie privată în domeniul aerospațial, pentru că sunt multe persoane de vârsta mea prea inteligente pentru binele lor, care și-ar dori lucruri similare cu mine, dar nu au posibilitatea să facă acest lucru. Nu pot spune că mă nemulțumește ceva anume, pentru că încerc să văd lucrurile bune și ce potențial au.

Rep.: Ce mesaj le transmiți tinerilor gorjeni care oscilează între România și străinătate?
M.D.: Cel mai important lucru e să știe ce vrea. Dacă știi ce vrei, ești convins că ce vrei tu e cel mai bine pentru tine, atunci fă acel lucru. Chiar dacă e să plece în altă țară, să facă acel lucru. Dar dacă se gândesc să studieze, ar trebui totuși să ia în considerare că sunt multe facultăți în România mult mai bune la ce anume te învață față de altele din afară. Să pleci doar de dragul de a pleca, să irosești resurse să iei o diplomă de la o facultate, mai slabă, doar pentru că e «măi mișto», nu prea văd rostul…

Rep.: Îți mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu și aștept să ne revedem într-o bună zi în Motru. Te felicit încă o dată pentru performanțele realizate și sunt convins că vei continua pe acest drum al performanței.
M.D.: Plăcerea a fost a mea! Mult noroc și ție în continuarea în toate!

Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.