duminică , 23 februarie 2020 - 16:23

Muncește în Germania și investește banii în afacerea sa din Dănești! Află ce va face în continuare!

colaj-solarii

• Vrea să își extindă afacerea ca să ofere locuri de muncă localnicilor

Din ce în ce mai mulți gorjeni aleg să investească în agricultură, chiar dacă este mult de muncă. Un gorjean din comuna Dănești, care muncește sezonier în Germania, își investește banii câștigați în legumicultură. Ion Pera are 38 de ani și se ocupă, printre altele, cu legumicultura de performanță, este plin de idei și iubește ceea ce face. Planul său este ca într-o bună zi să își extindă afacerea pentru a oferi și câteva locuri de muncă localnicilor. 

Ion Pera este din comuna Dănești și locuiește alături de soție și fiul lor în satul Ungureni. Soții Pera, dar și părinții bărbatului se ocupă de legumicultură. Tot ce au aici, la Ungureni, au dobândit prin muncă, fiind printre cei mai bine văzuți gospodari din comună. Ion Pera muncește câteva luni pe an în Germania, iar banii câștigați acolo îi investește în solariile din satul Ungureni. La Dănești, mai muncește, când se ivește ocazia, în construcții, dar mare parte a timpului și-o petrece în grădină, în solariile sale. Mereu îl ajută părinții săi, dar și soția, Adela. Niciunul dintre ei nu mai știe câți bani au investit exact în cele șase solarii: „Facem bani în străinătate, îi investim aici, ce să facem. Soția are facultate, iar eu am absolvit doar liceul. Avem în total șase solarii, investiție particulară. Nu știu la cât s-a ridicat investiția, căci am făcut-o pe parcurs. Când am făcut centrala m-a costat 300 de milioane. Toată iarna am avut centrala pornită, este pe combustibil solid, merge cu lemne, cu tot ce arde, cum s-ar zice! Pot să bag și haine! Vrem să facem o singură seră, muncim doar noi ai casei. M-am gândit și la fonduri europene, însă birocrația ucide! Idei am! Noi ne captăm apa singuri, avem un eleșteu mare, adâncime mare și avem cam două tone de apă acolo pe care o folosim aici în solarii. Avem un băiețel. Avem păsări și porci, altceva nu, căci muncim în solarii prea mult. O să plec iar în Germania, sezonier, m-am obișnuit”, a spus Ion Pera.

Un agricultor inovator

solarii-danesti-1-(4)Nu a fugit niciodată de muncă și îi place să lucreze pământul. Ca să fie sigur că afacerea sa va avea succes, Ion Pera a pus în practică ce a văzut la alți legumicultori. A fost în județul Olt, la un amic, și a venit acasă plin de idei, spune, râzând, Ion Pera: „Am văzut câteva lucruri bine făcute în județul Olt, dar și în străinătate și le-am pus în practică aici. Avem solarii pe policarbonat, este mai scump însă mai rezistent, e mai bine așa. Altfel se menține și căldura în ele. Solariile din policarbonat sunt mai trainice. Este băgat 55 de centimetri în pământ, are fundație de beton și ferește plantele de frig. Avem culturi mai îndelungate ca producție. Iarna cobor o parte din tavan, iar sera devine mai mică ca înălțime și o încălzesc mai puțin. Am început cu aceste solarii de cinci ani și ceva, în 2011 am avut prima producție. Am zis că facem pentru masa noastră, pentru consumul nostru. Am pus vinete, verdețuri, roșii etc. este mult de muncă. Apoi am decis că putem scoate și la vânzare din producția noastră, mărisem solariile”, a mai spus Ion Pera.

Desfacerea, mare problemă

Cea mai mare problemă la care Ion Pera nu prea vede soluții care să fie cu adevărat puse în practică, este cea a desfacerii mărfii produse. Nu are masă la Piață, căci nu a avut cum să obțină una cu vad comercial. Își vinde o parte din legume prin intermediul unor aprozare din Târgu-Jiu. „Obții preț mic pe kilogramul de legume când le scoți la vânzare, dar n-am ce face. Am vândut o salată cu 30 de bani, iar la aprozar costa un leu si 50 de bani. El pune adaos de 300%. Nu poți pătrunde pe marile magazine, nu sunt așa serioase. Vindem pe la aprozare. Nu ducem roșii stricate sau legume de slabă calitate. Preferăm calitatea, doar așa se întoarce omul la tine. Am fost să iau masă în Piața Mică sau în cea Mare, dar nu am găsit una care să mă mulțumească. Dacă ar scoate SRL-urile din Piață, la Târgu-Jiu, ar fi bine. Dacă ar lăsa doar țăranii-adevărații producători, să vândă. Atunci ar avea și cetățenii cum să mănânce sănătos. Avem primăvara ridichii, salată, ceapă, spanac, apoi roșii, castraveți, vinete, ardei. Avem clienți fideli care vin și cumpără de la noi. Agricultura fără bani subvenționați de stat nu se poate face. Așa cred eu.

Va face o investiție nouă

solarii-danesti-1-(6)

În toamna acestui an, familia Pera intenționează să mai investească în ridicarea unui nou solar, mult mai mare, tot din policarbonat. Planul de viitor ar fi ca la un moment at să poată oferi și câteva locuri de muncă. Deoarece are bazinul unde captează apa, dar și un sistem de irigații ce poate deveni funcțional, Ion Pera este încrezător. „Cele șase solarii înseamnă 880 mp și încercăm ca în toamnă să facem unul mare, vom betona, vom capta apă și vom avea 1.500 mp. Dacă vom reuși să găsim variantă bună de vânzare, vom ajunge la peste 3.000 mp. Acum scoatem plantele care au trecut, ca să replantăm altele. (…) Avem și instalație de irigat. Dacă voi putea face acele solarii, de fapt unul mare, de 2.000 mp, aș putea să și angajez oameni. Dacă aș reuși să iau fonduri, ar fi extraordinar. Aș betona bazinul unde captăm apa și am avea apă și pentru irigații. Atunci, aș face altfel de agricultură. Atunci aș putea să ofer locuri de muncă. Aș vrea să fac o încălzire separată, pe rumeguș. Am multe planuri. Până la sfârșitul anului voi face o investiție mai mare”, a mai declarat Ion Pera.

Loading...

Citește și

ACCIDENT grav, cu 7 VICTIME, la Florești!

In jurul orei 09:30 am fost solicitati sa intervenim pentru gestionarea unei situatii de urgenta …

3 comentarii

  1. si nu i corect asa !? Sau,trebuia sa munceasca in Afganistan,Banglades si sa investeasca n Danesti !!!??? Cineva care munceste este o Lauda,mindrie !Halal mod de prezentare ,subiect,!

  2. felicitari pentru cea ce faci dar esti cam naiv . Cand o sa citeasca cei de la Apele Romane ca ai captare de apa o sa vina sa te oblige sa montezi apometru .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.