Niță: Vom începe crearea societății mixte între CEO și compania China Huadian, pentru grupul nou de la Rovinari

Nita-si-Ciurel

Ministrul Economiei a precizat în weekend, la Târgu-Jiu, că, în șase săptămâni, se va începe crearea societății mixte între Complexul Energetic Oltenia și compania chineză Huadian, în vederea realizării investiției de un un miliard de euro în grupul nou de la Rovinari.

Prezent la depunerea candidaturii ministrului Cercetării, Mihnea Costoiu, Constantin Niță a vorbit și despre investițiile în curs de derulare de la Complexul Energetic Oltenia. Ministrul Economiei și-a exprimat convingerea că, până la finele anului, se va pune la punct toată documentația necesară pentru demararea lucrărilor la grupul de 600 MW, în colaborare cu investitorii chinezi de la China Huadian, investiție în urma căreia se vor crea aproximativ 400 de noi locuri de muncă. „Sunt două proiecte mari la Rovinari și Turceni, proiectul cu firma Huadian din China, în valoare de un miliard de euro, acest proiect este în fază de finalizare, în șase săptămâni vom începe crearea societății mixte între CE Oltenia și Huadian și sperăm ca până la sfârșitul anului să se finalizeze toată documentația tehnică necesară începerii lucrărilor la acest proiect. Este un proiect mare, de 600 MW, care va crea în jur de 400 de locuri de muncă, dar mai important este că va păstra alte 3.000 de locuri de muncă. Sperăm ca anul acesta, la sfârșit, să fie finalizate toate documentațiile”, a declarat Constantin Niță.

200 de milioane de euro pentru SE Turceni

Ministrul Economiei a vorbit și despre proiectele de modernizare a termocentralei de la Turceni. „Al doilea proiect important este finalizarea termocentralei de la Turceni, acolo există finanțarea de 200 milioane de euro, suntem în procedură de evaluare a licitației făcute. Împreună cu BERD, se analizează să vedem care este cea mai bună soluție pentru modernizarea acestei centrale. Luna aceasta, Termocentrala Rovinari va primi 30 de milioane de euro pentru modernizare în cadrul Planului Național de Investiții. Sunt convins că, în perioada următoare, și celelalte proiecte vor fi accesate și puse în practică la cele două termocentrale. Mai adăugăm faptul că sperăm să finalizăm săptămâna viitoare și documentația, respectiv legislația pentru perimetrele noi de exploatare de la Jilț, IPO-ul pe care trebuie să îl facem pentru vânzarea a 15% din acțiunile CEO. Principalul obiectiv al Complexului este acela de a reduce costurile și de a se încadra în prețurile de vânzare la bursa energiei electrice. Sunt convins că începutul de vânzare a energiei la export, produsă de CEO, este de bun augur”, a declarat Constantin Niță.

Ciurel: Avem, anul acesta, perspectiva de a mări producția cu 16%, undeva între 14 și 15 TW

Managerul Complexului Energetic Oltenia a apreciat că datorită modificării legislației, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România a supraviețuit pe piața de energie. „Principala schimbare față de anul 2013 este faptul că într-o perioadă extrem de descărcată, cum e perioada sărbătorilor pascale și de 1 mai, anul trecut am fost o săptămână pe zero, opriți complet, patru dintre cele mai mari termocentrale ale țării; anul acesta am avut o putere medie de funcționare de o mie de MW – datorită eforturilor făcute de schimbare a legislației. Banii din Planul Național de Investiții îi vom încasa la sfârșitul acestei luni, este o altă facilitate prin care banii pe care îi plătim pe certificatele de CO2 revin în programe de investiții de mediu și putem să acoperim cu acești bani peste 34 de milioane de euro, să finanțăm mare parte din obligațiile pe care le avem la UE”, a declarat Laurențiu Ciurel.

Producție mai mare pentru CEO, în 2014

Laurențiu Ciurel a anunțat că în cursul acestui an există posibilitatea ca CEO să-și mărească producția de energie cu circa 16%. „Avem anul acesta o perspectivă de a mări producția cu 16%, undeva între 14 și 15 TW, față de 12 cât am produs anul trecut. Încercăm să dimensionăm forța de muncă, astfel încât să acoperim costurile și să încasăm creanțele. Există un grafic de eșalonări de plată de la RAAN, primele 5 milioane intră luni, până la sfârșitul săptămânii mai intră încă 5, așa ne-am înțeles cu directorul de acolo și în tranșa următoare de apă grea vom lua jumătate din bani. E un lucru care nu s-a mai făcut până acum, sunt creanțe istorice care au început să fie recuperate”, a precizat managerul Complexului Energetic Oltenia.

loading...
Loading...

Citește și

Dosarul „Videochat la saloanele de înfrumusețare” a ajuns în instanță! Două vedete din gruparea culturiștilor, judecate pentru o evaziune de aproape o jumătate de million de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat cercetările în dosarul denumit de presă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.