Noi schimbări în legea pensilor! A fost publicată în această seară

Proiectul Legii pensiilor a fost publicat joi seară pe site-ul Ministerului Muncii, documentul fiind pus în dezbatere publică vreme de o lună. Acesta poate fi consultat AICI.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.

Noua formulă de calcul

Pensia = numărul total de puncte * valoarea punctului de referinţă (VPR)

în 2021: VPR = 1.875 lei \ 25 = 75 lei

Evoluţia punctului de pensie

sept. 2019: 1.265 lei

sept. 2020: 1.775 lei

2021: 1.875 lei (formula nouă)

2022: VPR indexat cu inflaţia

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil.

Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro , în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 09.08.2018 – 18.08.2018.

Sursa: b1.ro

loading...
Loading...

Citește și

Prinși cum furau lemne dintr-o pădure din Plopșoru!

La data de 13 octombrie a.c., poliţiști din cadrul Poliţiei Oraşului Turceni au acționat pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.