Novăcenii sărbătoresc “140 de ani de la nașterea lui Dumitru Brezulescu”

Primăria Orașului Novaci prin Casa de Cultură Novaci, Obștea Banca Gilortul Novaci și Liceul Teoretic Novaci în parteneriat cu Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Statului organizează vineri, 20 septembrie 2019 începând cu ora 10.00 Simpozionul “140 de ani de la nașterea lui Dumitru Brezulescu”. Evenimentul va avea loc în amfiteatrul Liceului Teoretic Novaci avand ca invitați reprezentanti ai unor instituții locale si județene, profesori de istorie, reprezentanți ai presei, tineri și localnici interesați de trecutul, prezentul și viitorul orașului Novaci.
Organizatorii și-au propus să readucă în prim plan personalitatea unui fiu al Novaciului, un model de viață și acțiune, un novăcean care și-a pus viața în slujba comunității, pentru binele semenilor. Acest om, este Dumitru Brezulescu, născut la Novaci în anul 1879, licențiat în drept cu ”Magna cum laude” , doctor în științe juridice la Paris, deputat în anii 1912 – 1916.
Menționăm că pe 14 februarie 2010, prin eforturile Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost lansată monografia „Dimitrie Brezulescu” de Gheorghe Ciorogaru, apărută la Editura instituției gorjene, iar în 17 septembrie 2016, aceeași instituție a organizat la Novaci Simpozionul „Dimitrie Brezulescu” prin care s-au comemorat 100 de ani de la trecerea în neființă a ilustrei personalități gorjene.
Participanții la simpozionul din 20 septembrie 2019 vor încerca să răspundă la întrebări pe care de-a lungul zecilor de ani și le-au pus toți aceia care au citit sau au auzit despre susținerea pe care Brezulescu a avut-o cu diverse ocazii din partea locuitorilor vechii așezări Novaci, din raionul Gilort.
De ce l-au iubit novăcenii pe Dumitru Brezulescu?
Pentru că prin înființarea Băncii Populare ”Gilortul” în anul 1902, bazându-se pe o politică financiară orientată spre ajutorarea prin cooperare a localnicilor a reusit să cumpere Moșia Novaci și să o împartă cu chibzuință si corectitudine novăcenilor săraci. Mintea strălucită a lui Dumitru Brezulescu, ideile sale novatoare au închis ușa sărăciei la Novaci.
De ce se bucură încă Brezulescu de respectul comunității novăcene? Pentru că prin tot ceea ce a făcut în scurta sa viață, a transformat o localitate săracă într-una prosperă, a sprijinit învățământul local, a sustinut, organizat și a participat la construcția actualei Transalpina pe vechiul drum cunoscut doar de localnici, existent de pe vremea romanilor. Brezulescu a deschis ”porțile” de suflet ale Novaciului spre contactul benefic cu mari personalități ale acelor timpuri : Nicolae Titulescu, Dr. Ion Cantacuzino, Toma Ionescu, Dimitrie Gusti, Gheorghe Țițeica, Gala Galaction și mulți alții care i-au stat alături pentru a pune în practică ideile sale inovatoare.
Dumitru Brezulescu este numele emblemă al orașului Novaci. Este omul datorită căruia mulți dintre localnici moștenesc actualele proprietăți.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care la Novaci se organizează acest simpozion, ideea fiind pornită din sufletul și mintea urmașilor care se bucură și astăzi de beneficiile acelor timpuri demult trecute.

Loading...

Citește și

Colocviile de critică și istorie literară ale revistei „Portal Măiastra”

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează joi 20 februarie 2020, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.