sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 3:45

„Nu atinge. Pericol de electrocutare”, doar un slogan la CEO! Electricienii din minerit lucrează zilnic cu cabluri de curent rupte, despicate și izolate prost!


Indicatoarele de securitate „Nu atinge. Pericol de electrocutare!” nu sunt importante pentru administrația companiei care a transmis recent, public, electricienilor CEO să pună, fără frică, mâna pe cablurile aflate sub tensiune, deoarece ar fi protejați de echipamentul din dotare. Oficialii companiei nu știu însă cu ce hal de cabluri lucrează electricienii din unitățile miniere, care, în ciuda pericolului iminent, sunt puși de șefii lor să mute cabluri sub tensiune care nu sunt izolate corespunzător, sunt rupte, crăpate, distruse pe alocuri sau, mai rău, au izolația calamitată sau realizată extrem de primitiv.

O declarație făcută de șeful Directoratului CEO, Sorin Boza, pentru un ziar local, potrivit căreia electricianul de la Cariera Lupoaia, care a apelat la 112 după ce a fost amenințat să mute un cablu sub tensiune de la un excavator, nu ar fi fost în pericol pentru că dispunea de echipament de protecţie, a revoltat angajații companiei, care fac de ani buni această profesie în minerit. Electricienii de la Lupoaia și nu numai au transmis fotografii Gorj-Domino cu cablurile sub tensiune cu care lucrează zilnic, nemulțumiți fiind că administrația ignoră normele de protecția muncii, în ciuda faptului că au pe conștiință mai multe accidente de muncă grave care s-au petrecut la CEO în ultimul timp.

 

Cablu românesc, refuz gorjenesc!

Salariații respectivi au demonstrat astfel celor care au pus sub îndoială gestul electricianului de la Lupoaia, care a apelat la 112 pentru a-și proteja viața de un ordin abuziv, că omul a avut dreptate, fiind îndreptățit să refuze să pună mâna pe cablurile respective pe care circula, contrar normelor, curent electric.
Se vede astfel clar, în fotografii, cu ce cabluri se lucrează în minerit, dar și la ce pericol sunt supuși cei care le manevrează, asta, în ciuda efectivelor extrem de reduse de electricieni din carierele miniere ale companiei.

ITM Gorj a arătat că există un real pericol de electrocutare!

De altfel, inspectorii ITM Gorj au amendat chiar la începutul acestei luni două unități de carieră aparținând Complexului Energetic Oltenia, cu câte 10.000 de lei de fiecare. Neregulile constate de inspectori în ambele unităţi puteau genera accidente de muncă grave, angajatorul fiind obligat de ITM să remedieze situația. În ambele unităţi exista pericolul iminent de electrocutare a angajaţilor din cauza lipsei asigurării măsurilor de prevenire a unor astfel de accidente, a transmis ITM, ca la câteva zile după să aibă loc accidentul grav de la Cariera Pinoasa.
„Într-una dintre staţiile electrice ale benzii transportoare acoperişul este defect, iar înăuntru pătrunde apa de ploaie. De asemenea, în ambele cazuri, a fost constatată lipsa împământării la o parte dintre echipamentele de muncă, într-o locaţie împământarea fiind asigurată cu ajutorul unui ax de rolă ruginit ce făcea legătura între banda de transport şi pământ. O altă deficienţă constatată de către inspectorii de muncă a fost, în amândouă unităţile, dotarea staţiilor electrice cu extinctoare cu perioada de valabilitate expirată. Situaţia a fost întâlnită, la una dintre unităţi, şi în ceea ce priveşte trusa medicală existentă pe un excavator a cărei perioadă de valabilitate expirase din anul 2015”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Neli Matei. De menţionat faptul că, într-una dintre cariere, în timpul controlului, angajaţii reparau banda de transport prin metode rudimentare, fără mănuşi de protecţie şi o scară mobilă la dispoziţie.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

7 comentarii

  1. A existat nu demult un Director comercial venit de la capitala care nu intelegea cum pot respira oamenii in cariere daca nu mai au oxigen.De asemenea o directoare RU de pe aceleasi meleaguri care a aflat o minunatie…salariatii termo lucreaza si noaptea…auzi D le….Asa ca va mirati?!Cablurile au curent de la aer conditionat…deci nu curenteaza….maxim o sa va doara maselele.Noroc bun!

  2. Am vazut atâtea masuri luate cu sefii de cariere si sunt uimit cum de ce nu se ia masuri cu adevărații vinovați, ma refer aici la Dobritanu si Paraschivu. ACEDTIA SUNT PRINCIPALII VINOVAȚI. Aici o spun ca acesti slabi pregatiti profesionali sunt niste s mecheri cărora nu le pasa de oamenii care muncesc.Sa le trăiască afacerile lor si smecheriile care le fac si doar atât si sa-si pună pilosii si odraslele pe functii si bine inteles soții care din cariere au ajuns mari doamne. RUSINE SA VA FIE PENALILOR.

  3. Poate va explica Paraschivu ca este tufă în mecanica, cum trebuia sa funcționeze mecanismul de rotire de la utilajul unde a murit acum 4 zile un om la Pesteana. Ia sa-l întrebați si sa sa dea cu subsemnatul acest individ. De ce acest utilaj lucrează altfel decat cum este el proiectat.Vai mama ta Paraschivule. Se apropie vremea cand vei plăti.

  4. mecanic@energetic

    Paraschivu e pe postul lu Bercea…ala era excroc si smecher…da avea o calitate..era pofesionist…comparatia e penibila..asa ca poate face si el un pas inapoi..cum e…corect

  5. Ca de obicei mortul a fost este și va fi vinovat! Cel care a sunat la poliție nu va fi uitat și cu prima ocazie va fi răsplătit regeste și de administrație și de sindicat in asa fel încît să nu mai știe la ce e util telefonul! A deranjat cuibul de viespari care conviețuiesc pe salarii babane și ăsta nu e permis.

    • ”Nu exista pericol de electrocutare….”Ba exista si inca unul major…izolatia imbatranita chiar daca nu cedeaza ,ea se polarizeaza electrostatic de-a lungul cablului ,punand sub potential electrostatic pe oricine o atinge direct si chiar indirect ,nici nu mai conteaza nivelul de tensiune de pe conductoarele cablului ….daca nu sunt urmate proceduri de descarcare a energie electrostatice din izolatie,precum si a energiei din conductoarele cablului,care se comporta ca un circuit RLC ,care inmagazineaza energie, acel cablu devine periculos si atunci cand este scos de sub tensiune….mai ales acolo unde protectia de astatizare a cablului este defecta [intrerupta] ,sau nelegata la priza de pamant….

  6. Cei care conduc CEO sunt rupti de realitate ,si nu de putine ori arata ca nu au habar ce se intampla in procesul de productie al companiei .Ce echipament de protectie poti sa dai la un electrician in momentul cand il obligi sa puna in spate un cablu electric de 6KV sub tensiune,orice electrician cred ca stie ca in momentul in care se scurtcircuiteaza un cablu alimentat cu 6KV daca nu este la o distanta de minim 2 m de acel cablu datorita arcului electric se poate arde foarte grav .Ce echipament poti sa dai la un electrician care are in brate sau in spate un asemenea cablu parcurs de o tensiune de 6000 V care se poate scurtcircuita in acel moment si unde in momentul scurtcircuitului se degaje o temperatura de peste 1000 de grade celsius,chiar daca scapa cu viata de la electrocutare nu scapa fara urmari ,va fi ars foarte grav.Clar ESTE INTERZIS sa manevrezi un asemena cablu de 6000 V SUB TENSIUNE indiferent de ce fel de echipament porti ,insa dupa cate se vede din declaratiile date de greii companiei nu dau 2 bani pe normele de protectia muncii si implicit pe viata angajatilor.VAI DE CEI CARE MUNCESC CONDUSI DE SEFI CARE NU GANDESC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.