Nu au respect pentru Masa Tăcerii: cu picioarele pe opera lui Brâncuși!

O parte a tinerilor noștri concetățeni habar nu au ce înseamnă operele marelui Constantin Brâncuși și nici faptul că nu au voie să își pună picioarele și dosurile pe ele. Nici măcar nu se obosesc să citească plăcuțele din imediata apropiere a operei brâncușiene.

Marți la prânz, patru tinere doamne și domnișoare (gorjence, cel mai probabil – n.red.) au decis cu nonșalanță (indolență, mai bine zis – n.red.) că se pot odihni pe scaunele din jurul Mesei Tăcerii, din Parcul Central. În ciuda faptului că sunt destule bănci în parc, tinerele, printre care și o copilă de școală generală, au luat loc pe scaunele create de Brâncuși. Una dintre femei și-a aprins liniștită țigara și nici că s-a mai mișcat până nu a fumat-o. Din păcate, în zonă, la ora prânzului nu se afla niciunul dintre polițiștii locali care ar trebui să păzească și să protejeze operele brâncușiene. Polițiștii au mai aplicat sancțiuni turiștilor sau chiar gorjenilor care au încălcat regulile.

„Este regretabil! Vom demara un proces de educare în școlile din municipiu!”

Adina Andrițoiu, directoarea Centrului „Constantin Brâncuși”, a declarat că este strict interzisă așezarea cu picioarele pe operele brâncușiene. „Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Este strict interzis ca oricine să pună picioarele pe scaunele sau pe Masa Tăcerii. Poliția locală a aplicat sancțiuni în trecut unor turiști care au încălcat regulile. Tocmai pentru a îi informa, am pus o plăcuță destul de mare lângă operă, sunt indicatoare care arată că nu este voie să stăm pe scaune sau pe Masă. Am decis, alături de domnul primar, să începem un proces de educare în școlile din municipiu. În colaborare cu ISJ Gorj, vom identifica profesorii care să le poată vorbi elevilor, la ora de dirigenție, despre importanța operelor brâncușiene. Vor veni la noi la Centru și le vom da materiale informative, trebuie ca elevii să înțeleagă importanța operelor lui Constantin Brâncuși, ce înseamnă protejarea și întreținerea lor, ce beneficii pot aduce pe termen lung pentru turismul gorjean. Trebuie ca tineretul să fie conștient de importanța acestor magnifice opere!”, a declarat Adina Andrițoiu.

Scurt istoric al „Ansamblului Brâncuşi”

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu este un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial (potrivit www.inp.org.ro). Ansamblul este o materializare a ancestralei tradiţii româneşti legate de cultul morților. Masa Tăcerii amintește de mesele destinate morților neplecați sau celor veniți „la zile mari”. Scaunele așezate la mare distanță sunt parcă făcute pentru umbrele tăcute ale celor ce nu mai sunt. Poarta Sărutului este descrisă de Brâncuși însuși ca o trecere către „lumea de dincolo”. Coloana fără sfârșit este un cântec etern care ne duce cu sine în infinit, o scară către cer. Ansamblul Constantin Brâncuși cinstește moartea eroică, dar în același timp aduce un elogiu vieții nepieritoare.

Poarta Sărutului, supusă unor lucrări de intervenție

 

Restaurată acum 10 ani
Poarta Sărutului a fost restaurată în totalitate în anul 2003, cu fonduri de la Banca Mondială, dar operaţiunile care trebuia executate atunci au generat dispute între proiectanţi şi restauratori, calitatea finală a acestora nefiind însă cea mai bună. Poarta Sărutului face parte, alături de Coloana Infinită, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, pe care Constantin Brâncuşi l-a realizat în 1937, la Târgu Jiu, în memoria eroilor căzuţi în primul război mondial.

 

Poarta Sărutului din Parcul Central va fi supusă unor lucrări de intervenție care au demarat ieri.
Institutul Național al Patrimoniului este organismul care finanțează lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică și de piatră a Porții Sărutului de la Târgu-Jiu. Monumentul emblematic face parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, obiectiv care va fi înscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, începând cu anul 2015. În vederea realizării proiectului de restaurare și conservare, Institutul Național al Patrimoniului a alocat fonduri în valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operațiunile executate la „Poarta Sărutului” includ: înlocuirea tablei de plumb existentă, aplicarea unei izolații bituminoase, curățarea pietrei, biocidare și hidrofugare. „Au început lucrările de intervenție asupra Porții Sărutului. Se va înlocui placa de plumb de deasupra Porții, la care s-au observat probleme de izolație de-a lungul anilor și tocmai de aceea se fac aceste lucrări. În 30 de zile se va finaliza această lucrare. Se va îndepărta placa de plumb, se va observa ce este sub placă, se vor lua măsurile tehnice care se impun”, a spus Adina Andrițoiu, directoarea Centrului „Constantin Brâncuși”.

Va fi înlocuită placa de plumb de deasupra Porții

Un grup alcătuit din arhitecți/urbaniști, istorici de artă și arheologi ai INP (potrivit unui comunicat al INP – n.red.), împreună cu Ministerul Culturii și cu autoritățile locale din Gorj, au întreprins în ultimele luni proceduri și acțiuni complexe pentru ca dosarul complet să ajungă la UNESCO. Includerea operei lui Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO este un proces la capătul căruia România va promova un nou ansamblu de valoare culturală universală și va aduce un binemeritat tribut marelui artist. „Sunt lucrări de conservare suplimentară, se referă la o verificare a învelitorii superioare, care va fi înlocuită. Sunt lucrări prin desfacerea învelitorii, se va face o analiză de verificare, la exterior se vor face lucrări de biocidare, în patru săptămâni vom termina”, a declarat Daniel Sabău, reprezentantul firmei care se ocupă de lucrările de intervenție.

loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

3 comentarii

  1. De acord cu promovarea,numai ca nu se gaseste nici un pliant cu aste opere la chioscuriile de ziare sau in zona parcului,ce sa faca publice intentiile dv.Iar referitor la lucrari de intretinere,conservare,acestea se fac in fiecare an,ca sa fie cheltuiti niste bani,sa se poata face niste plimbari prin tara si strainatate ale unora din institutiile chipurile interesate de asa ceva,dar sa fie reale si justificate actiuniile de cheltuire a banilor pentru opere de arta cu folos,si verificat de public!Asa spoieli si articole din astea prin presa,fara sustinere,nu au sansa de credibilitate a omului de rind!Cu atit mai mult ca omul obosit sta pe un astfel de scaun,nu ai aduce nici o erodare sau distrugere!Ca de ani si ani,au trecut atitia,ce au stat pe aste scaune,ce pentru asta au fost create la timpul lor,si Mesterul Brancusi de l-ar fi intrebat careva de e voie sa stea la ele,cu drag ar fi incuvintat,nu ar fi restrictionat cum faceti voi acuma!Dar sa aveti si voi o justificare pentru ce bani se cheltuie aiurea scrieti cum vi se cinta!Pacat!

  2. Este vorba despre scris la comanda in acest articol, dl Giga? Serios? Si articole din astea cum le spuneti dvs atrag atentia asupra unor nereguli. Brancusi a zis sa stam pe ele cu fundul, sa ne odihnim, dar nu sa stam cu picioarele, ca animalele..fara bun simt.

  3. Eu am fost acolo in excursia cu scoala iar politisti ne.au spus ca nu avem voie sa ne urcam cu picioarele dar ne putem aseza pe scaunele mesei.Insa nu ne.am asezat si am avut respect pentru opera incredibil de frumoasa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: