sâmbătă , 22 septembrie 2018 - 20:15

Nu se SCUMPEŞTE curentul

Energia electrică pentru populație nu se va scumpi la 1 iulie, când are loc un prag de liberalizare, a declarat președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

”La 1 iulie este un prag de liberalizare, încă 10% din cantitatea de energie electrică din coșul casnic va fi achiziționat de pe piața liberă , deci practic o să avem 90% din coșul de energie electrică pentru consumatorul casnic achiziționat de pe piața liberă. Dar în acest moment nu avem în vedere o creștere de preț. Practic (prețul, n.r.) va rămâne încadrat în același nivel, pentru populație. În rest, este liber”, a declarat joi președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, în urma unei conferințe de presă organizată de ANCOM.
Legat de ce s-a întâmplat în luna ianuarie pe bursa de energie, șeful ANRE spune că au fost sancționate mai multe societăți de furnizare electricitate, la două companii le-au fost ridicate licențele, iar pentru altele s-a dezbătut în comitetul de reglementare posibilitatea de a se ridica licența,relatează Focus Energetic.

”Însă le-au fost menținute licențele, pentru că, societățile fiind în insolvență, practic nu se poate ridica o linceță atunci când o societate are un plan de ieșire din insolvență bazat tocmai pe utilizarea licenței”, a precizat președintele ANRE.
Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au depăşit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului.
Piaţa de energie electrică a fost caracterizată în luna ianuarie prin creşterea consumului de energie electrică şi prin utilizarea la maxim a rezervelor de energie din lacurile de acumulare pentru echilibrarea sistemului, arată o prezentare a ANRE privind evoluţia preţului orar al Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU) în luna ianuarie.
Luna trecută, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că ANRE a finalizat investigaţia pe piaţa energiei pe care a declanşat-o în urma creşterii preţului pe bursă în luna ianuarie şi a retras licenţele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendaţi.
ANRE a verificat 18 furnizori, iar unora dintre aceştia, care au generat pierderi în rândul furnizorilor de ultimă instanţă şi de reţea, le va fi retrasă licenţa.

loading...
Loading...

Citește și

Festivalul lăutarilor gorjeni Bolboși 2018

Aflat la cea de a XXIX-a ediție, „Festivalul lăutarilor gorjeni Bolboși 2018” se adresează tarafurilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.