Numai PARCHETUL mai poate face curățenie! Cotrună i-a lăsat lui Diaconescu o instituție măcinată de interese, ȘEFI INCOMPATIBILI, oricând PASIBILI DE A FI CERCETAȚI PENAL pentru conflict de interese


Greaua moștenire lăsată de Dumitru Cotrună, fostul director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, predecesorului său, Laurențiu Diaconescu, numit vineri în funcție, de președintele Consiliului Județean Gorj, pentru a asigura interimatul până la organizarea unui concurs, poate fi invocată, o vreme, la instituția de asistență socială, însă noul șef și adjunctul pe care-l va desemna pot face rapid curățenie cu ajutorul ANI și al organelor judiciare. Asta în cazul în care nu doresc să-i ascundă lui Cotrună lipsa de coerență și ticăloșia cu care a condus DGASPC, instituție pe care a transformat-o în cuibușorul de orgii pesediste, adică locul în care s-au pripășit toate pilele de partid, lipitorii de afișe, plus amantele nomenclaturiștilor vremii.

 

În timp ce mimau preocuparea pentru beneficiari…

…adică copiii și bătrânii aflați în dificultate, șefii DGASPC au căutat tot timpul metode din care să facă bani. Bineînțeles prin activități similare cu ale instituției de stat și folosind informații de serviciu. Așa și-au creat câteva ONG-uri, unele chiar pe banii DGASPC, prin intermediul cărora au accesat fonduri pentru programe și cursuri de instruire din care și-au tras partea leului, banii nefiind menționați în declarațiile de avere ale acestora, însă apar în fișele fiscale de la Administrația Finanțelor Publice Gorj.
Inspectorii de integritate au început, recent, deconspirarea incompatibililor din DGASPC cu Adrian Nicolae Rujenescu, șef serviciu Resurse Umane în cadrul instituției. Pe 22 septembrie a.c., Agenția Națională de Integritate a făcut public faptul că Rujenescu s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât, în perioada 16 mai 2014 – 16 octombrie 2015, a deținut simultan funcția publică de conducere de șef serviciu și pe cea de agent orientare profesională a șomerilor/agent informare privind cariera în cadrul Asociației pentru Incluziune și Dezvoltare Socială Gorj, funcție aflată în legătură directă cu atribuțiile din fișa postului, încălcând astfel dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
Șefii DGASPC, profund incompatibili
Pe modelul Rujenescu, adică urmând o logică elementară, toți ceilalți șefi din DGASPC ar trebui să plece acasă și să-și pregătească apărările în fața inspectorilor de integritate și mai apoi în instanță. Dacă, între timp, intervin și procurorii, în cazurile de conflict de interese, atunci e nevoie să-și angajeze o apărare specializată în penal.
Primul pe listă, Dumitru Cotrună, cel care a condus atât de bine DGASPC în ultimii ani încât a intrat cu oiștea-n gardul Consiliului Județean Gorj. Abia atunci s-au gândit mai marii județului că ar fi cazul să-l schimbe, mai ales că-i atârnau de nădragi câteva dosare penale.
Din 2012, Cotrună deţine şi funcţia de director executiv (preşedinte) al Asociaţiei „Inimi de Gorjeni”, ONG cu acelaşi domeniu de activitate ca şi DGASPC.În luna decembrie 2013, Dumitru Cotrună, Elisaveta Sandu, director general adjunct economic, în acea perioadă, Stelian SorinTorop şi Zisu Corobea Gheorghe au încasat salarii de la Asociaţia „Inimi de Gorjeni”, însă nici în declarația de interese și nici în cea de avere, completate în anul următor, nu au menționat calitatea de membru al acelui ONG și nici veniturile obținute din aceasta, însă într-un raport de activitate Cotrună și Torop menționează că asociația nu a înregistrat cheltuieli cu salariile, activitatea desfășurându-se pe bază de voluntariat. Dar Cotrună și Torop apar, cot la cot, în fotografiile realizate la acțiunile ONG-ului.

Andrei Dumitru Mircea, fost director general adjunct, cel ce a demisionat relativ recent din funcție, deţine, de mai mulți ani, şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia. În declarația sa de avere veniturile de la această asociație, 8.400 de lei, în 2016, apar în dreptul soției, așa că nu se știe cu exactitate cine a încasat banii, Andrei sau consoarta sa. Andrei a precizat că el nu a fost remunerat de APHO, ci soția sa a primit banii de la ”unitatea protejată” a asociației.

Partenerii lui Rujenescu – Mură-n gură pentru inspectorii ANI

Membrii fondatori ai Asociaţiei pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială (AIDS) Gorj, pe lângă Adrian Nicolae Rujenescu, declarat deja incompatibil, sunt: Gheorghe Corobea Zisu, președinte al ONG-ului și şef centru la CSCCH Tg-Jiu, subordonat DGASPC; Corina Drăgan, vicepreședinte al AIDS și coordonator al Compartimentului de intervenţie în situaţii de abuz, neglijare, trafic, migraţie şi repatrieri din cadrul DGASPC și Sorin Stelian Torop, vicepreședinte AIDS și şef centru la CSCCNS Tg-Jiu, aflat sub autoritatea DGASPC.
Scopul, activitățile și obiectivele Asociaţiei pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj, coincid, la literă, cu cele ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar sediul acesteia se află în comuna Bumbești-Pițic, nr.135, adică acasă la Corina Drăgan.


ONG-ul șefilor DGASPC s-a lipit Echipei Intersectoriale Locale de la nivelul județului Gorj, structură cu personalitate juridică, înființată prin hotărârea Consiliului Județean Gorj, în 2013, atribuțiile acesteia fiind stabilite printr-un act normativ care stabileşte activităţile Compartimentului coordonat tot de Drăgan Corina.
Aceasta a beneficiat de programe și cursuri de formare profesională organizate de ONG-uri din ţară şi străinătate cu care a încheiat prin Echipa Intersectorială Locală convenţii de colaborare, din postura de coordonator. Astfel, Corina Drăgan s-a plimbat, în ultimii ani, constant, prin străinătate şi în ţară la diferite astfel de perfecţionări, profitând, în beneficiul personal, de avantajul funcţiei de coordonator al echipei intersectoriale locale, funcţie pe care o deţine prin dispoziţie a protectorului său Dumitru Cotrună.
Tot în exercitarea atribuțiilor de funcționar public, folosindu-se de colaborarea ca reprezentant al DGASPC Gorj cu alte instituții publice din județ: Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Casa Judeteană de Pensii, Consiliul Judetean Gorj, etc., Corina Drăgan a reușit includerea AIDS în Comisia Județeană privind Incluziunea Socială Gorj.
Este evident că încă de la înființarea Asociaţiei pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj, Corina Drăgan a folosit informațiile, obținute în exercitarea atribuțiilor de coordonator al Compartimentului de intervenţie în situaţii de abuz, neglijenţă, trafic, migraţiune, repatriere şi violenţă în familie, de consilier juridic la DGASPC Gorj și al Echipei Intersectoriale Locale, cu privire la beneficiarii de servicii sociale – tineri care au beneficiat de o măsură de protecție specială deveniți șomeri, rromi, copii abuzați, neglijați, exploatați, copii din familii defavorizate, mame cu copii victime ale violenței în familie, bătrâni aflați în risc de excluziune,persoane cu dizabilităti, etc., astfel că unii dintre ei au devenit beneficiarii ai serviciilor furnizate de către Asociaţia pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj, al cărui membru fondator și vicepreședinte este aceasta.
În anul 2016, în cadrul unui proiect cu fonduri structurale nerambursabile, Asociaţia pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj a încheiat și derulat un parteneriat de colaborare cu Asociatia Psihologilor Gorjeni pentru furnizarea de servicii psihologice și sociale destinate acelorași grupuri țintă către care DGASPC Gorj furnizează același tip de servicii psiho-sociale.
Cert este că, din 2013, Corina Drăgan a reușit să promoveze Asociația în interesul său personal și al celorlalți trei membri fondatori,Torop, Zisu și Rujenescu, funcționari publici în DGASPC Gorj, prin încheierea și implementarea mai multor proiecte, contracte și parteneriate cu ONG-uri și instituții. În accepțiunea legii penale, toate acestea constituie elemente ale infracțiunii de conflict de interese.
În final, trebuie menționat faptul că din 2013, de când toți cei enumerați, funcționari publici, șefi în cadrul DGASPC Gorj nu și-a declarat veniturile obținute de la ONG-urile la care dețin funcții de conducere, sau au făcut trimitere către fișele fiscale, ceea ce este ilegal.

Potrivit ANI, completarea declarațiilor cu mentiunea „conform fișei fiscale” este incorecta și contravine spiritului Legii 144/2007, republicată. Chiar și în ipoteza atașării unei copii a fișei fiscale, rezolvarea nu este cea legală, ea contravenind exercitării funcțiilor și demnităților publice în condiții de transparență.

loading...
Loading...

Citește și

E dă film! Administratorii Minprest și-au ales președintele: juristul Sebi, de la insolventa UEF!

Sebastian Gheorghe Brânzan a fost ales, de colegii săi liberali, președinte al Consiliului de Administrație …

7 comentarii

 1. Nu trebuie lasate lucrurile asa,Diaconescu trebuie sa ceara un audit,sa nu ramana cu scheletii lui Cotruna in dulap.Toata vina este a lui Calinoiu,el l-a numit pe acest inginer minier in fruntea DGASPC.

 2. Aloo,unde sunt dosarele penale ale lui Cotruna????cine le-a pus la sertar,sa plateasca,acest magraon a distrus institutia.Locul lui si a multora din clica lui de pupincuristi este pe Alecsandri.

 3. Toti „avansatii”lui Cotruna sant pilosi.Sa treaca la vatra sau sa dea concurs pe posturi.Din amante au ajuns sefe de birou…RUSINE

 4. Aldous Huxley

  Dl.Director Diaconescu este succesorul d.lui Cotrună, nicidecum predecesor; mai aveti de învățat și când este vorba de termenii care trebuie folosiți și când e vorba de documentare și deontologie profesională!

  • Diaconescu a cam fost si ,,,,predecesor fiindca majoritatea prostiilor de pe vremea lui Cotruna au fost savarsite de inteligentul Diaconescu , cel care acum se da fata mare si sfioasa.

   • Pentru cei care vor război cu orice preț, oricum ar fi omul, nu e bun; s-a văzut cum, pentru a denigra pe cineva, se folosesc cele mai murdare arme și acțiuni; acum atacați pe succesor, cât timp a stat departe de putere toată lumea l-a apreciat, acum brusc îi găsiți diverse tare; oricât ați încerca să îl ironizați sau desconsiderați, rămâne un om integru. Are omul necăjit, din instituție ori din afara ei, la cine să apeleze când e lovit pe nedrept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.