O firmă aflată în insolvență primește 20 de milioane de lei, FĂRĂ LICITAȚIE, pentru reabilitarea Mănăstirii Tismana! Societatea ,,se laudă” cu reabilitarea dezastruoasă a Palatul Culturii din Iași


O firmă din Iași, aflată în insolvență, a reușit să pună mâna, cu câteva zile în urmă, pe lucrările de reabilitare a Ansamblului Mănăstiresc Tismana, monument istoric. Lucrarea i-a fost încredințată acestei societăți insolvente, fără licitație, de către Compania Națională de Investiții. Interesant este că firma din Moldova va băga în conturi peste 20 de milioane de lei de la CNI, deși CV-ul acesteia este pătat. De altfel, Iasicon SA este firma care a acoperit cu beton ruinele Curţii Domneşti de la Iaşi, vestigii de pe timpul lui Alexandru cel Bun, în timpul lucrărilor de reabilitare a Palatului Culturii din Iași, investiție pe care la un an de la finalizare au apărut fisuri.

CNI a atribuit, prin procedură simplificată, pe 13 septembrie 2018, un contract care privește proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţia de lucrări pentru obiectivul de investiţii din Tismana. Mai exact este vorba despre „Consolidare, reabilitare şi dotare Ansamblu Mănăstiresc Tismana, oraş Tismana, judeţul Gorj”. Achiziţia a fost realizată fără organizarea de licitaţie electronică, declanşată cu puţin timp în urmă, pe 29 mai 2018.

Potrivit documentaţiei de atribuire, lucrările de la Mănăstirea Tismana, monument istoric, presupun reabilitarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, a paraclisului „Sf. Ilie”, a clopotniţei, stareţiei, a chiliilor şi a incintei cu turnuri de colţ, toate aflate în componenţa ansamblului mănăstiresc. Valoarea totală a contractului este de 20.279.379,52 lei, fără TVA, iar firma aleasă fără licitaţie de CNI este Iasicon SA, din Iaşi. Iasicon SA este, de altfel, unul din cei mai mari constructori din ţară care se află însă în colaps financiar, fapt atestat deja de două instanţe de judecată.

23 de milioane de euro pentru Palatul Culturii

Cea mai importantă investiție realizată vreodată într-un monument istoric din Iași a fost la Palatul Culturii, considerat unul dintre simbolurile Capitalei Moldovei. La un an și trei luni de la finalizarea lucrărilor, mai multe fisuri, ce par a fi de mici dimensiuni, au apărut în pereții interiori și exteriori ai clădirii restaurate cu 23 de milioane de euro. Atât constructorul Iasicon SA cât și Ministerul Culturii au spus că investiția ar fi avut disfuncționalități minore, care urmau să fie remediate definitiv înainte de recepția finală a lucrării. Problemele relatate de presa ieșeană în 2017 s-au repetat însă și în 2018. ,,Iasicon pare a fi firma ideala pentru peticirea monumentelor istorice. La doi ani de la recepționarea lucrărilor de la Palatul Culturii, firma lui Titel Sinescu încă mai repară greșeli de proiectare și execuție. Holul central al Palatului a fost îmbrăcat din nou în schele, pentru remedierea unor fisuri care au apărut la nivelul ornamentelor. Îngrijorator este faptul ca astfel de probleme tehnice s-au succedat pe tot parcursul celor doi ani de la recepția lucrărilor de restaurare si consolidare a palatului, semn al unei deficitare proiectari si executii. Nu mai departe, in cursul anului trecut, peretii, pardoselile si planseuri ale palatului au inceput sa prezinte fisuri. Cauza ar fi fost o proiectare proastă care nu a vizat intervenţii la fundaţii, pereţii palatului suportând o încărcătură nepermis de mare”, relata un alt ziar ieșean în primăvara acestui an.
Această firmă, cunoscută de CNI, ajunge astfel să se ocupe de reabilitarea unui obiectiv istoric de maximă importanță pentru Gorj, Mănăstirea Tismana, fără ca în cauză să existe vreo reacție a autorităților locale ori județene.

loading...
Loading...

Citește și

N-ai mai auzit așa ceva! Primarul Ianăși de la Vladimir, reținut de polițiștii SICE! Ce a făcut cu lucrările la un pod din comună, l-ar face invidios pe scenaristul serialului ”Las Fierbinți”

Primarul comunei Vladimir, Ion Ianăși, a ajuns, marți, după gratii, pentru 24 de ore, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.