sâmbătă , 16 noiembrie 2019 - 3:23

O nouă lovitură pentru CEO! Va achita mai mult apa de răcire necesară fiecărui grup energetic


Ministerul Apelor şi Pădurilor a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care propune actualizarea contribuțiilor specifice pentru utilizarea resursei de apă, tarifelor și penalităților cu 23%. Creşterea este motivată de necesitatea asigurării resurselor financiare pentru Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) în vederea menţinerii în siguranţă a Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor, inclusiv infrastructura lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, dar şi de un raport al Curţii de Conturi din 2017, în care atrăgea atenţia că taxa nu a mai fost indexată cu inflaţia din 2010. Măsura ignoră însă o decizie a Curţii Europene de Justiţie, dar şi un raport al Consiliul Concurenţei, tot din 2017. CE Oltenia este unul dintre producătorii de energie afectați în cazul în care proiectul va fi aprobat.

Ultima creştere a preţului apei uzinate în hidrocentrale a avut loc în decembrie 2010, când Administraţia Naţională „Apele Române” a obţinut o creştere de la 0,26 lei/1.000 mc la 1,1 lei/1.000 mc. O analiză realizată de Ministerul Energiei în 2016 arăta că energia electrică produsă în centrale hidroelectrice este supusă unei taxe volumetrice pe apa uzinată, necorelată cu potențialul hidroenergetic al fiecărei căderi prin uzinare.
Taxa pe apa uzinată a fost instituită în anul 2000 şi era reglementată la o valoare de 1% din costul producţiei de energie a hidrocentralelor raportat la volumul de apa tranzitată prin acestea. Mai târziu, Hotărârea de Guvern nr. 107/2002 a fixat taxa pe apa uzinată la 0.1 RON/1000 mc. Șase ani mai târziu, Hotărârea de Guvern nr. 803/2008 schimbă valoarea taxei la 0,23 RON/1000 mc Indexată cu inflaţia, taxa ajungea în 2010 la valoarea de 0,26 RON/1000 mc de apă turbinată. Situaţia se schimba radical la sfârşitul acelui an când, în baza unei hotărâri de guvern (HG 1202/2010), preţului apei uzinate în hidrocentrale a crescut de la 0,26 lei/1.000mc la 1,1 lei/1.000mc. La nivelul Uniunii Europene, sunt doar câteva state care taxează apa uzinată, dar mult mai puţin decât România şi diferenţiat. Mai mult, taxa se percepe la MWh de energie produşi, nu la 1.000 de mc consumaţi.

loading...
Loading...

Citește și

Vienescu: Postul de manager și cele din Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, scoase la concurs, în regim de urgență!

Actuala conducere a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu are zilele numărate! Atât postul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: