O troiță, spre slava lui Dumnezeu, „îmbogățește” intersecția spre Muzeul Crucilor

troita-muzeul-crucilor-1

O familie de credincioși din satul Crețești, aparținător de orașul Târgu-Cărbunești, a realizat o troiță pe care au amplasata-o chiar în intersecția cu drumul ce duce spre unicul muzeu al crucilor din Europa, cel de la Măceșu.

troita-muzeul-crucilor-3

troita-muzeul-crucilor-2Intersecția spre Muzeul Crucilor de la Măceșu a fost înfrumusețată cu o impunătoare troiță, ridicată întru slava lui Dumnezeu de familia Mihai și Elena Rugeanu din satul Crețești, aparținător de orașul Târgu-Cărbunești. Aceasta nu este singura troiță realizată pe cheltuiala familiei Rugeanu, în urmă cu câțiva ani aceștia amplasând o frumoasă cruce în satul natal. De data aceasta, Mihai Rugeanu s-a gândit că la troița sa se vor putea închina, aducând slavă lui Dumnezeu, și trecătorii, ba chiar și turiștii care vor să viziteze singurul muzeul al crucilor din Europa. „Am ridicat-o spre slava lui Dumnezeu, să ne ajute Dumnezeu pe fiecare dintre noi, să ne dea sănătate și minți luminate. Ar fi bine să lăsăm răutatea și invidiile deoparte și să îi mulțumim mai des lui Hristos. Am vorbit cu domnul viceprimar Călina și am decis să montăm troița aici, în această intersecție. Troița am făcut-o cu mâna mea, dar mi-a pictat-o părintele Andronie de la Jupânești”, a spus Mihai Rugeanu, cantor bisericesc la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Țicleni. Ieri, preoții Ion Cucu, Dragomir Țicleanu și parohul Irinel Boiangiu au oficiat slujba de sfințire a troiței. Sătenii prezenți au participat, după, la o agapă frățească oferită de familia Rugeanu.

Muzeul Crucilor din vârf de deal

La Muzeul Crucilor din satul Măceșu au fost puse și cruci de pomenire pentru oameni de cultură și artiști importanți ai neamului românesc. Printre aceștia se numără artiști plastici ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba sau Florin Isuf, scriitori precum George Uscătescu sau Adrian Păunescu, actori de seamă precum Ilarion Ciobanu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Florian Pittiş, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea sau Amza Pellea, regizorul Sergiu Nicolaescu, interpreţi de muzică populară (Maria Tănase sau Maria Lătăreţu) și interpretele de muzică uşoară (Laura Stoica și Mădălina Manole). Sute de turiști au vizitat până în prezent acest muzeu inedit.

loading...
Loading...

Citește și

Sculpturi în lemn din pasiune

Sculptorul bihorean din Ceica, Radu Lazăr s-a apucat de sculptură în urmă cu aproape 15 …

Un comentariu

  1. Da, dar cine e oare singura familie de „prea-credinciosi” care detine o carciuma fix in curtea unei biserici? Da, ati ghicit! Familia Rugeanu din Cretesti! Si-au amplasat carciuma fix in curtea bisericii din Cretesti, ca doar d-aia mister Rugeanu e diaconul bisericii de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: