Odraslele senatorului Greblă, asociate cu „băieţii deştepți” din energie

grebla

Senatorul Toni Mihai Greblă a  ştiut mereu să trăiască pe picior mare, având tot timpul la îndemână funcţii influente şi bănoase, fapt ce i-a permis să-şi ghideze fiii în lumea afacerilor la nivel înalt, aceştia, deşi extrem de tineri, devenind asociaţi, în urmă cu câţiva ani,  cu „băieţii deştepţi” din sistemul energetic. Unul dintre cei doi fii ai senatorului a ieşit deja din lumea afacerilor şi a ales să aibă o carieră diplomatică, după ce fusese angajat într-un minister important în timpul guvernării USL.

Funcţii ministeriale şi consulare pentru băiatul lu’ domnu’ senator

Toni Mihail Grelă are doi fii care, aşa cum era de aşteptat, n-au cunoscut niciodată cum e munca de jos, fiind mereu ajutaţi în viaţă de numele pe care tatăl lor îl are în politică şi, neoficial, în lumea oamenilor de afaceri. Octavian Alin Greblă se bucură în prezent de o funcţie la care majoritatea nici nu îndrăznesc să viseze, fiind viceconsul la Secţia Consulară a Ambasadei României în Franţa, după ce a fost angajat la Ministerul Fondurilor Europene în subordinea lui Eugen Teodorovici, senator PSD, coleg de partid cu Toni Greblă. La sfârşitul anului trecut, Octavian Greblă a fost detaşat la Ministerul Afacerilor Externe, luându-şi în primire postul de la Paris.
Celălalt fiu al senatorului, Silviu Mihai, a fost un pic mai puţin norocos decât fratele său şi a încercat, pe cont propriu, o afacere în Bucureşti care, ajunsă în pragul eşecului, a fost vândută unor irakieni suspectaţi şi monitorizaţi de către SRI pentru terorism şi condamnaţi, în cele din urmă, pentru trafic de imigranţi, motiv pentru care au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul României.
Totuşi, printre cunoştinţele odraslelor lui Greblă nu se află numai terorişti arabi, fapt dovedit de asocierile pe care odraslele parlamentarului PSD le-au făcut în 2009, când apar acţionari într-o firmă bucureşteană alături  de unul dintre „băieţi deştepti din energie, Mihai Prundianu.

Firma lui Prundianu – contracte cu CE Rovinari

SC Electra Balistic SRL a fost înfiinţată în 2008, având în acţionariat pe Mihai Prundianu,  cu 95% din acţiuni – un important om de afaceri bucureştean, originar din Mehedinţi, catalogat de presă ca pion important printre „băieţii deştepti” din energie – şi Carmen Aurelia Radu, cu 5% din acţiuni. Nu după mult timp, Prundianu începe să împartă acţiunile, în august 2009,  cedând lui Octav George Cobzăreanu 15%, lui Adrian Stoian 5%, 10% pentru Tecon SRL, 7 % Ruxpro SRL şi 1%  pentru Maria Ionescu.  Şi celălalt acţionar, Carmen Maria Radu, se descotoroseşte de cea mai mare parte a acţiunilor pe care le deţinea, împărţind frăţeste câte 2% pentru Alin şi Octavian Greblă.

facsimil-grebla-an2
În felul acesta, fiii senatorului devin asociaţi cu Mihai Prundianu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-Japonia şi administrator al unor situri naturale cum ar fi Nordul Gorjului de Vest – Cheile Sohodolului, Izbucul Jaleşului, Pădurea Tismana-Pocruia şi altele.  În perioada 2006-2007, una dintre firmele lui Prundianu, ICPE Electrocond Tehnologies,  a derulat mai multe contracte cu  CE Rovinari şi Hidroelectrica.
Modul în care se derulau afacerile între cele două unităţi şi firma omului de afaceri era simplu: societatea cumpăra energie ieftină de la stat şi o vindea cu preţuri mult mai mari tot statului, adică Electrica.
Prundianu îşi manifestase intenţia de a investi şi în Gorj în nişte proiecte hidrotehnice obţinând, în 2010, acordurile de mediu pentru construirea unor microhidrocentrale pe râurile Şuşiţa, la Schela, Tismana și la Godineşti. Acest lucru ar fi fost cu siguranţă de bun augur şi pentru proaspeţii săi asociaţi, Silviu şi Alin Greblă, dar, cum rar se întâmplă unor oameni de afaceri de asemenea calibru, afacerea a eşuat.
Parteneri de elită
facsimil-grebla-12
Octav George Cobzăreanu, un alt asociat al tinerilor Greblă în Electra Balistic, este  tot un personaj important pe care cei doi n-ar fi apucat nici măcar să-l cunoască dacă n-ar fi purtat numele senatorului pesedist. Cobzăreanu este vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie România- Japonia şi, evident, om de afaceri, unul norocos – având în vedere că a furnizat produse de protocol şi bere pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Adrian Stoian, şi el deţinător de acţiuni la Electra Balistic, este nimeni altul decât omul de încredere al lui Prundianu şi director al ICPE Electrocond Tehnologies.  Surpriza vine însă de la Tecon, societate care deţinea şi ea acţiuni în firma la care au fost asociaţi fraţii Greblă, pentru că aceasta a fost preferata Companiei Naţionale de Investiţii pe vremea guvernării PDL, ceea ce înseamnă că banii nu au culoare politică atâta timp cât servesc interesului celor care-i încasează. Societatea a investit deja câteva milioane de euro într-un parc eolian în judeţul Buzău.

Mihai Prundianu
Mihai Prundianu

Ultimul asociat în Electra, Ruxpro SRL, aparţine soţiei directorului Diviziei de Dezvoltare din Hidroelectrica specializată, deloc întâmplător (cu siguranţă), în proiecte hidrotehnice şi consultanţă. Ruxpro derula afaceri şi cu partenerii Hidroelectrica, printre care şi firma lui Prundianu, ICPE.
Obiectul de activitate al societăţii în care fraţii Greblă se implicaseră era producţia de energiei electrică şi cu siguranţă asociaţii îi prevedeau un viitor strălucit, adică dezvoltarea unor proiecte pe energie verde subvenţionate substanţial de stat, numai că acestea au tot întârziat să apară, aşa că, din acest motiv sau din altul, Alin şi Silviu Greblă s-au retras din societate, aceasta mergând pe pierderi în ultimii doi ani de zile.  Pentru Octavian Greblă, o carieră în afaceri este inutilă în acest moment, atâta timp cât influenţa tatălui său i-a oferit una în diplomaţie, mult mai bănoasă pentru el şi care va cântări greu în CV.  Timpul şi acelaşi tată grijuliu vor rezolva cu siguranţă şi situația celuilalt fiu la fel de bine.

loading...
Loading...

Citește și

IN-CRE-DI-BIL! Fiul patronului cofetăriei din Tg-Jiu unde a fost filmat un șobolan pe perete, numit șef la Protecția Consumatorului Gorj!

Comisarul Constantin Milosteanu, fiul acționarului majoritar al Societății de Alimentație Publică Cofetării Patiserii VENUS SA, …

2 comentarii

  1. Domnule Grebla , dupa ce cititi acest articol si va umpleti de „nedumerire” , poate aruncati o privire pe editorialul de astazi si , cine stie ?

  2. Marele GREABLĂ

    Pai tovarasu greablă e si revoluționar cumva? Pentrucă l-am zărit în noaptea cu pricina luptânduse cu teroriștii ,mamaă ce i-a trântit pe teroriști de nu se- vedeau ,mai ieșeau la balconul consiliului județean și ziceau ,tovarăși cetățeni, acum în momentul ăsta este pe drum spre noi venind de la Vâlcea un batalion de teroriști ,așa că mergeți prin oraș și chemați ajutoare să ne apere, pe noi ,nu pe voi și noi fraierimea am plecat să aducem apărători ,dar n-am reușit ,ne-am întors tot noi și pe marii revoluționari i-am găsit .tot acolo ,întregi și ne vătămați ,se luptaseră numai ei cu ei și ce mare răzbel a fost ,mamă .,mamă.d-aia tovu greblă-i mare șmecher și odraslele mari băieți dăștepți.Nu-i de vină el ci fraierii care au luat ce le-a dat și l-au ștampilat,acu răbdați și înjurați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.