Ofertă bogată în Târgul Litovoi – cerere scăzută

miei-Litovoi-(1)

În Târgul Litovoi au venit ciobani chiar din Sibiu ca să își vândă aici mieii, dar, spun ei, deși oferta este bogată, cerea este scăzută. Momentan, vânzările ciobanilor n u merg așa cum au sperat înainte să vină aici.

miei-Litovoi-(25)

Târgul Litovoi a fost amenajat așa cum se cuvine, crescătorii de ovine veniți aici având apă curentă, spațiu de sacrificare, asomatoare, medic veterinar. Ciobanii au adus zeci de miei spre comercializare și își așteaptă cu nerăbdare cumpărătorii. Carnea de miel se vinde la prețuri cuprinse între 23 și 25 de lei kilogramul. În judeţul Gorj este un singur abator autorizat, în localitatea Drăguţeşti, în apropiere de Târgu Jiu. Ciobanii veniți aici de prin toate zonele județului Gorj, ba chiar și din Sibiu, spun că vânzările nu merg deloc așa cum sperau ei: „Nu prea au gorjenii bani de mielul de Paște. Este și devreme, din experiența anilor trecuți știm că abia de joi încolo se va vinde mai binișor. Mulți vor veni și sâmbătă, cu gândul că vom mai lăsa la preț. Noi oricum negociem, suntem deschiși”, a spus un cioban din Sibiu. „Suntem de aici din Târgu-Jiu, avem o stână și am adus la vânzare, momentan, 20 de miei. Am dat cam jumătate din ei, dar altădată mergea mai bine. Noi cheltuim foarte mulți bani cu creșterea lor, le dăm grăunțe, că altfel nu se îngrășau, le dăm fân de calitate, concentrate. Ce să facem? Ca să avem miei grași și buni de carne, trebuie să investim”, a spus un cioban. „Avem mulţi miei, dar nu am venit cu toţi. Am adus doar 40 că nu ne convine să îi vindem, se dă cu foarte puţin, că noi le-am dat boabe, i-am hrănit să avem marfă bună. Negociem, ce să facem! Am dat abia 10”, a declarat Iuliana Grancea, crescător de ovine. Spații amenajate pentru sacrificarea și vânzarea mieilor există și la Motru, Novaci și Rovinari.

miei-Litovoi-(24)

„Prea scumpă carnea”

Carnea de miel li se pare scumpă multor târgujieni veniți în Târgul Litovoi. Gospodinele vor mai aștepta două zile până vor cumpăra carnea și măruntaiele de miel pentru masa de Paște: „Noi avem posibilități financiare, nu pot să mă plâng, dar tot mi se pare scumpă carnea de miel. Am încercat să negociez, dar sub 23 de lei nu au scăzut prețul. Un miel ar fi cam 250 lei. Să vedem, mă mai gândesc”, a spus o doamnă din Târgu-Jiu. „L-am rugat pe cioban să îmi cântărească un miel, avea 14 kilograme. Prea mare pentru banii pe care sunt dispus să îi scot din buzunar. Sunt foarte multe de cumpărat pentru aceste sărbători”, a afirmat un tânăr din Rovinari, venit la Târgu-Jiu, să „inspecteze” piața. „Nu cumpăr decât organele pentru drob, eventual o jumătate de miel, dar și așa mi se pare foarte scump. Nu mai avem bani, toate s-au scumpit după acciza aia la benzină. Ce naiba să mai și facem cu 800 lei pe lună?”, a spus un bărbat din Târgu-Jiu. „Deocamdată ne orientăm, preţurile sunt destul de mari pentru buzunarul nostru. O să cumpăr, dar mai aştept, poate mai lasă din preţ”, a declarat o târgujiancă.

miei-Litovoi-(4)

Mielul de la supermarket

miei-Litovoi-(6)

Carnea de miel poate fi achiziționată și din marile magazine, dar aici prețurile variază în funcție de supermarket. Fiecare mare magazin alimentar are o ofertă, uneori prețurile sunt mai mari decât în piața Litovoi, alteori mai mici. „Am fost ieri aici în centru, la un magazin mare, și era carnea de miel 29 de lei, la fel și măruntaiele. Astăzi, când m-am dus, era ofertă, carnea de miel se vindea cu 19 lei. Nu știu de ce. Poate le expira!”, a spus Eugen, un târgujian. Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Ion Iliuţă, medicii veterinari vor putea examina la Târgu Jiu până la 2.000 de miei sacrificaţi pe zi, acesta menţionând că în cazul în care va ploua puternic, tăierea mieilor va fi sistată pentru a se evita eventuale probleme de siguranţă alimentară.

Loading...

Citește și

Suspiciune de coronavirus în județul vecin

O femeie de 56 de ani din Deva, județul Hunedoara, care s-a întors din din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.