OFICIAL! „Fără intervenția statului exista riscul ca CEO să intre în INSOLVENȚĂ sau FALIMENT”!


Potrivit Notei de fundamentare a actului normativ privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de salvare a Complexului Energetic Oltenia, situația companiei energetice se putea complica atât de mult în următoarele șase luni, încât exista un risc uriaș de intrare în incapacitate de plată și, implicit, insolvență.
”Fără intervenția statului, CE Oltenia nu își va putea asigura necesarul de lichidități pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susținere a activităților pentru o perioadă de 6 luni de la acordare existând riscul potențial de a intra în insolvență sau faliment”, se precizează în documentul citat.

Aceasta este și cauza pentru care s-a apreciat ca oportună acordarea unui împrumut ”pentru echilibrarea situației financiare și îndeplinirea obligațiilor de mediu, reprezentând ajutor individual pentru salvare”.


Conform notei de fundamentare a Ordonanţei de urgență a Guvernului pentru salvarea CEO, publicată, marți, 11 februarie a.c., în Monitorul Oficial, CEO nu mai putea obține un împrumut de la băncile comerciale necesar pentru achiziționarea certificatelor de CO2, din cauza neîndeplinirii unor criterii, adică pierderi în 2018 și estimate și pentru 2019, flux de numerar negativ, iar în perioada următoare, fără implementarea unui program de restructurare n-ar fi putut să-l returneze.
În acest context, pentru asigurarea funcționării în condiții optime a societății a fost evaluat necesarul pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susținere a activității la 251 de milioane de euro, adică 1,2 miliarde de lei.
Potrivit documentului care a stat la baza elaborării și adoptării actului normativ, împrumutul este instituit pentru o perioadă de 6 luni de la momentul acordării acestuia de Ministerul Finanţelor Publice, pe baza unei analize economico-financiare realizate de către EximBank , prin care se va stabili capacitatea de rambursare, clasa de risc a CEO şi marja de dobândă peste EURIBOR la 6 luni.
Dacă până la data scadentă, CEO nu rambursează împrumutul şi dobânzile aferente calculate, are obligaţia, ca în termen de 3 luni, de la data acordării efective a împrumutului să transmită Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri un plan de restructurare care să demonstreze restabilirea viabilităţii companiei pe termen lung.
Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.