Ornitorincul, animalul despre care zoologii credeau că e o farsă


Toată lumea știe că ornitorincii sunt ciudați: au coadă de castor, cioc de rață și depun ouă ca reptilele. Aceste adevăruri fac parte dintre informațiile pe care copiii le află la școală, dar realitatea este că ornitorincii sunt chiar mai bizari.

Atât de ciudați, încât primii savanți occidentali care i-au studiat au crezut că este vorba de o înșelătorie.

Zoologul George Shaw a fost primul occidental care a descris un ornitorinc, după ce blana și ciocul animalului i-au fost trimise, în 1799, din Australia. Shaw a încercat să înțeleagă animalul, însă, la fel ca mulți alții care au studiat ulterior mamiferul, nu putea scăpa de sentimentul că era tras pe sfoară.

Potrivit SciHi, Shaw credea că era foarte posibil ca o persoană să fi luat ciocul unei rațe și blana unei vidre sau cârtițe și să le fi trimis în Anglia ca să-i joace o festă. Shaw a tăiat pielea cu foarfeca în căutarea cusăturilor – pe care, desigur, nu le-a găsit!

Potrivit lui Shaw, ciocul de rață al creaturii și blana precum cea a unei vidre „duc natural la apariția ideii unei făcături obținute cu mijloace artificiale.”

Shaw a realizat un desen care reprezenta acest animal, surprinzător de exact pentru cât de puține date avea. Totuși, Shaw a continuat să se îndoiască de existența unui astfel de animal.

De ce genera ornitorincul atâta neîncredere? Este important să ținem cont de natura acelei perioade istorice. În primul rând, savanții nu puteau înțelege cum de exista o creatură care să aibă trăsături comune atât cu reptilele, cât și cu mamiferele.

În plus, occidentali erau sceptici față de orice specimen estic, mai ales când acesta traversa India, așa cum se întâmplase cu mostra de ornitorinc. Asta, deoarece din acea zonă răsăriseră multe falsuri și înșelătorii.

Însă savanții, anatomiștii și taxonomiștii (specialiștii în clasificarea și descrierea speciilor) au încercat în zadar să înțeleagă ornitorincul timp de aproape 100 de ani înainte de a reuși să stabilească adevărul.

Da, ornitorincii sunt reali, sunt mamifere, au cioc de rață și depun ouă. Ca și cum toate acestea nu ar fi destul de ciudate, sunt animale nocturne, iar masculii au niște pinteni otrăvitori la membrele posterioare, pe care îi folosesc să se lupte cu alți masculi.

Desigur, era cam mult de procesat pentru anul 1799! A durat foarte mult până când savanții au stabilit că aceste creaturi sunt reale, că depun ouă și că fac multe alte lucruri ciudate.

Însă, în bună tradiție occidentală, aborigenii australieni cunoșteau de mult timp aceste fenomene.

sursa: incredibilia.ro

Loading...

Citește și

«Coronavirusul, armă biologică, se va răspândi peste tot în lume». Iată care ar fi antidotul!

Adevăr sau invenție? Despre epidemia de coronavirus care se va răspândi peste tot în lume …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.