Pachistruțul, colosul de 450 de kilograme care a trăit cândva în regiunea Mării Negre


Cu 1.5 – 2 milioane de ani în urmă, o pasăre gigantică hălăduia în peisajul arid în care astăzi se găsesc Peninsula Crimeea și Georgia. Animalul, botezat pachistruț (Pachystrutio dmanisensis), avea înălțimea de 3.5 metri, gâtul și picioarele lungi și greutatea unui taur.

Această creatură arhaică, asemănătoare cu un struț, a fost una dintre cele mai mari păsări care au existat vreodată și este posibil să fi constituit o sursă de hrană pentru oamenii timpurii.

Pachystrutio arăta întrucâtva ca un struț modern, cea mai mare pasăre existentă azi. Însă pasărea arhaică era de patru ori mai grea, cântărind aproape 450 de kilograme.

Pachystrutio nu este o descoperire recentă, însă cercetătorii tocmai au publicat un studiu nou referitor la mărimea sa și modul său de viață. Până acum, în emisfera nordică nu s-au descoperit păsări uriașe care să aparțină acestui grup.

Însă paleontologii din regiunea nordică a Mării Negre, cercetând peștera nou-descoperită Taurida, au găsit niște oase lungi și subțiri, asemănătoare cu ale struțului.

Apoi, savanții ruși și ucraineni au identificat oasele și au făcut calcule ale mărimii animalului, pe baza comparațiilor cu păsări arhaice și moderne. Și-au publicat cercetările în Revista de Paleontologie a Vertebratelor.

Pachystrutio este una dintre cele mai mari păsări descoperite vreodată, însă au existat păsări cu o greutate și mai mare: Dromornis stirtoni și Vorombe titan.

Aceste animale aveau înălțimea de aproape 3 metri, aveau picioare lungi, asemănătoare cu ale struțului, și aripi mici, care nu puteau fi folosite pentru zbor.

Probabil că aveau un stil de viață asemănător cu cel al struților moderni, însă nu avem destule date pentru a stabili dacă erau înrudite îndeaproape.

Cele două specii erau probabil prea mari și prea grele ca să alerge cu repeziciune. Însă oasele lungi și subțiri ale lui Pachystrutio indică faptul că acesta ar fi putut fi adaptat astfel încât să alerge cu viteză pe câmpiile unde trăia.

Ar fi fost o adaptare folositoare, deoarece trăia în preajma hienelor uriașe, a felinelor cu dinții-sabie, a gheparzilor uriași și a oamenilor timpurii, inteligenți și – mai ales – mortali.

Autorii studiului sugerează că oamenii timpurii ucideau și mâncau aceste păsări și le consumau și ouăle. Imaginează-ți câți oameni ar fi putut hrăni această pasăre de patru-cinci ori mai grea decât un porc!

sursa: incredibilia.ro

loading...
Loading...

Citește și

Povestea îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală

La 21 noiembrie 1887 a încetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: