Pătrunjelul ne protejează de efectele caniculei


Pe vreme de caniculă, multe persoane vor să se revigoreze cu tonice preparate din fructe și legume. În celași timp, nutriționiștii sunt în căutarea unor remedii obținute din crudități, iar cercetările lor sunt o sursă de soluții, deseori împodobită de surprize foarte eficiente.

Pătrunjelul este plantă medicinală, aliment și condiment

Se crede că pătrunjelul a fost cultivat cu 2000 de ani în urmă în sudul Europei. Inițial, pătrunjelul a fost folosit ca plantă medicinală cu mult înainte de a fi folosit ca și condiment. În timp, pătrunjelul, această plantă erbacee medicinală, aliment şi condiment a fost cultivat în majoritatea zonelor de relief din ţara noastră și provine din pătrunjelul sălbatic.

Odinioară, pătrunjelului i se atribuiau calități sacre

Odinioară, grecii îi atribuiau pătrunjelului calități sacre și, de aceea, îi premiau pe învingătorii în concursurile sportive cu coroane împletite din pătrunjel, dar decorau și mormintele cu buchete de pătrunjel.

Specialiștii apreciază pătrunjelul din punct de vedere terapeutic

Puţină lume cunoaşte faptul că pătrunjelul este o verdeaţă apreciată de specialişti din punct de vedere terapeutic și gastronomic. „Planta este un remediu incontestabil pentru o varietate de boli de la astenie, astm, anemie, tulburări circulatorii şi până la eliminarea toxinelor din organism”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul :” Pătrunjelul ne menține în formă în orice anotimp”.

Pătrunjelul este un depozit de substanțe nutritive

În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă mai bine de 60 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, fier, provitamina A, mai multă vitamina C decât 100 g fructe de măceşe sau o lămâie. Cercetările recente scot în evidență faptul că pătrunjelul este de patru ori mai bogat în vitamina C decât o portocală și conține mai mult fier decât spanacul. De asemenea, în compoziţia acestui panaceu există complexul vitaminic B, vitamina E şi histamina, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor. Totodată, terapia cu suc de pătrunjel, spun nutriţioniştii europeni, contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă, dar este și un adjuvant în ateroscleroză.

Pătrunjelul „stinge” ţigara

Este un lucru dovesit că dependenţa de tutun nu se vindecă prea uşor. Nutriţioniştii cred însă că, în competiţia cu medicamentele, plantele medicinale cum ar fi pătrunjelul, pedicuţa şi sunătoarea sunt remedii care triumfă în bătălia cu acest viciu. Un leac pe bază de pătrunjel s-a dovedit o alternativă la ispititoarea ţigară şi se administrează între mese. Acest remediu (care „stinge” ţigara) se prepară din câte două linguriţe de frunze, de seminţe şi de rădăcină de pătrunjel, amestecate în părţi egale şi măcinate. În pulberea obţinută se adaugă apă caldă, până se obţine o pastă. Din acest leac, se administrează zilnic câte trei linguriţe. Este important ca preparatul să se consume proaspăt.

Pătrunjelul, un tonic și pe vreme de caniculă

În medicina naturistă, pătrunjelul este considerat un panaceu când vine vorba despre efectele lui terapeutice. Modestul pătrunjel este un calmant dovedit al sistemului nervos, deorece ţine sub control panica și sufocarea pe timp de caniculă. În același timp, tratamentul cu pătrunjel scade nivelul colesterolului „rău”, fiind indicat în hipertensiunea arterială şi în cardiopatie. Specialiştii susțin că un leac foarte eficient, preparat din pătrunjel este sucul proaspăt: zilnic, o doză de 50 ml de suc proaspăt de pătrunjel trebuie consumată un interval de 15 zile pe lună. Această terapie alungă efectele caniculei sau febrei , fără nici un efect secundar.

În zilele caniculare, pătrunjelul previne apariția hipertensiunii

”Frunzele proaspete de pătrunjel țin sub control tensiunea arterială prin efectele lor diuretice, vasodilatatoare și calmante, acționând la nivelul sistemului nervos central. Un consum zilnic de 30 de grame de frunze de pătrunjel adăugate în diferite preparate culinare ajută la menținerea rezistenței și elasticității pereților vaselor de sânge” susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție , în studiul ”Pătrunjelul ne menține în formă în orice anotimp”.

sursa: click.ro

loading...
Loading...

Citește și

Remedii naturiste pentru nas înfundat

Te numeri printre persoanele care se confruntă frecvent cu senzaţia de nas înfunda? Din cauza …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.