PENSII. Cinci schimbări majore programate

Acest an nu a venit cu dublări sau triplări de pensii și nici cu modificări importante legate de modul în care acestea vor fi calculate, în ciuda mult discutatei legi a pensiilor. Vor fi, totuși, câteva schimbări care se vor produce şi care vor aduce mai mulţi bani pentru unele categorii de pensionari. Însă cele mai multe prevederi ale noii legi se vor aplica abia din anul 2021.

Majorarea punctului de pensie 

Punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019, potrivit noii legi a pensiilor.  Asta înseamnă că abia în ultimele patru luni ale anulu pensionarii vor lua mai mulți bani. Din septembrie pensiile au crescut cu 15%. De exemplu, cine a avut 1,2 puncte a luat mai mult cu 198 de lei, cine a avut 1,5 puncte a primit în plus 247,5 lei, cine a avut două puncte a luat 330 de lei etc.

Pensia minimă se dă indiferent de vechime

Pensia minimă a crescut de la 640 de lei, la 704 de lei, tot din septembrie. Practic, și în 2019 toți pensionarii care au pensia minimă vor primi aceeași majorare indiferent de anii lucrați.

Numărul total al celor care beneficiază de pensiei minime cu componentă de indemnizație socială se ridică la aproximativ 806,5 mii de persoane din care 661,8 mii de persoane provin din sistemul asigurărilor sociale de stat, 143 mii de persoane din rândul pensionarilor agricultori și 1,3 mii de persoane din sistemul militar, potrivit datelor de la Statistică.

Se finalizează recalcularea pensiilor

Cei mai câștigați au fost pensionarii care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a și care pe lângă majorarea punctului de pensie au beneficia și de recalculare în baza Legii nr. 221/2018. De recalculare au avut parte toți pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei existente înainte de aprilie 2001. În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel inițial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.

Cumpărarea anilor pentru pensie

Anul acesta românii nu și-au mai putut cumpăra vechime pentru pensie având în vedere că vechiul mecanism a expirat în 2018. Însă cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut a fost prevăzută în legea privind sistemul public de pensii. Dar prevederea legată de plata retroactivă a contribuției la pensii ar urma să se aplice abia din anul 2021.

sursa: dcbusiness.ro

loading...
Loading...

Citește și

OFICIAL: Boza, REVOCAT din funcția de președinte al Directoratului CEO!

Consiliul de Supraveghere a decis, luni, revocarea din funcția de președinte al Directoratului CE Oltenia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.