sâmbătă , 16 noiembrie 2019 - 3:42

Pensiile MINERILOR vor fi RECALCULATE


Pensiile minerilor, siderurgiştilor, dar şi cele ale altor categorii profesionale care au beneficiat de grupele I şi II de muncă sau de grupe speciale şi s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 ar putea fi recalculate în baza unui amendament legislativ propus de către deputatul Ilie Toma (PSD).

Fost director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, parlamentarul social-democrat a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, că săptămâna viitoare va începe să strângă semnături pe un proiect de amendament la

Legea pensiilor, astfel încât la stabilirea punctajului de pensie, în cazul categoriilor menţionate, să fie luat în calcul stagiul de cotizare la momentul închiderii dosarului de pensie, notează Agerpres.
„Stagiul de cotizare care este propus pe noul articol de lege va fi stagiul de cotizare pe care s-a calculat punctajul în momentul deschiderii dosarului de pensie. (…) Dacă în acest moment, pe Legea 192, la calculul pensiei unui miner se ia stagiul de cotizare de 30 de ani, pentru că aşa prevede legea, pe articolul de lege propus stagiul de cotizare pentru un miner se va lua 20 de ani, stagiul la care dânsul a ieşit la pensie la vremea respectivă şi i s-a deschis dosarul de pensie. Pentru un siderurgist, dacă stagiul de cotizare utilizat în acest moment ar fi să i se recalculeze, (acesta, n.r.) ar fi de 35 de ani. Dar dânsul a ieşit la pensie cu ani în urmă, de exemplu, a avut un stagiu de 27 de ani, stagiul de cotizare va fi de 27 de ani. Deci, cu siguranţă numitorul fiind mai mic (din formula de calcul a punctajului de pensie – n.r.), va ieşi o valoare pozitivă a pensiei”, a explicat deputatul Ilie Toma.
El a precizat că amendamentul de recalculare a punctajului de pensie se va aplica doar în cazul persoanelor care au lucrat în grupele I şi II sau grupele speciale de muncă şi doar pentru perioada în care acestea au muncit în condiţii speciale.
De asemenea, recalcularea nu se aplică în situaţia pensionarilor care au beneficiat, de-a lungul timpului, de majorări de punctaj datorate altor norme legale.
Potrivit estimărilor deputatului Toma, efectuate la nivelul judeţului Hunedoara, de prevederile noului amendament ar putea beneficia peste 11.000 de pensionari, dintre care 6.500 sunt mineri, iar restul siderurgişti, constructori sau foşti angajaţi ai căilor ferate.
În prezent, pentru persoanele care au lucrat în grupele speciale de muncă şi s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 există o prevedere legislativă prin care pensiile se recalculează, însă deputatul Ilie Toma a apreciat că actul normativ nu are aplicabilitate pentru toate situaţiile din practică, defavorizând anumite categorii profesionale.

loading...
Loading...

Citește și

Vienescu: Postul de manager și cele din Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, scoase la concurs, în regim de urgență!

Actuala conducere a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu are zilele numărate! Atât postul de …

Un comentariu

  1. Bine, dar recent a fost o initiativa a senatoarei Harau care avea ca scop exact corectarea problemei, atunci a votat contra, el si ceilati deputati hunedoreni. De ce? Ca sa vina el cu alta inititiva si sa reia el tot parcursul parlamentar, pai asta dureaza ani, sau in preajma alegerilor rezolva ei problemele? Un nenorocit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: