Pentru un DIRECTOR din Gorj care a adus prejudicii Statului Român se pregătește un nou MANDAT!


Aflat la final de mandat, directorul Muzeului Județean Gorj, Dumitru Hortopan, este în febra examenului pentru obținerea a încă cinci ani în fruntea instituției de cultură din Târgu-Jiu. Deși, Hortopan a adus prejudicii Statului Român, prin nerespectării Legii 120/2006, privind monumentele de for public, mai exact a achiziționat cu 45.000 de lei un bust pentru care nu avea aviz de amplasare, acesta este unicul candidat pentru un nou mandat de director al Muzeului ,,Al.Ștefulescu”. De altfel, în următoarele zile, validarea proiectului de management al lui Hortopan se va opera la Consiliul Județean Gorj.

În anul 2014, un audit al Curții de Conturi-Camera de Conturi Gorj, făcut la Muzeul Județean Gorj, a constatat că achiziția bustului Arethia Tătărăscu, lucrare aparținând sculptorului Paul Popescu, s-a realizat fără a avea aviz de amplasare a monumentului de for public. Pentru lucrare, muzeul i-a plătit autorului 45.000 de lei, bani publici, care s-au dovedit, potrivit documentului Camerei de Conturi, drept un prejudiciu adus Statului Român. Gestul lui Hortopan a fost considerat, din start, o ,,eroare/abatere” de către verificatorii de la Curtea de Conturi.
,,Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate este de 45.000 de lei și reprezintă valoarea bustului Arthiei Tătărescu, realizat și expus într-un spațiu public, fără respectarea prevederilor legale”, se arată în nota de constatare nr.799 din 12.06.2014.
Abaterile constatate au fost îndreptate asupra directorului muzeului dar și asupra contabilului-șef Georgeta Bălăcescu.

Hortopan își recunoaște erorile!

Răspunsurile date de Hortopan, ordonator de credite, în fața verificatorilor este ilar astfel: «,,Nu am înaintat proiectul bustului Arethiei Tătărescu”..urmând să luăm măsurile pentru intrarea în legalitate”.. Nu am solicitat avizul de la Ministerul Culturii..” Am ordonat la plată documentele în baza cărora a fost plătit bustul deoarece lucrarea era executată..”».
De altfel, instituția condusă de către Hortopan și-a asumat în totalitate prejudiciul constatat și aspectele depistate de cei de la Camera de Conturi Gorj, adică de către auditorii Boncea Dănuț și Neamțu Alina.

Curtea de Conturi însă nu a incriminat și membrii comisiei care au avizat negocierea directă fără licitație publică a lucrării fiind vorba aici despre: Firescu Albinel Victor-președinte, Titus Zamfiroiu și Catană Ion.
Prejudiciul constatat nu s-a recuperat nici în prezent, asta deși sculptura reprezentând bustul Arethiei Tătărescu nu mai este pe soclu, ci se află depozitată în antreul biroului directorului Hortopan.
Curtea de Conturi a prelungit însă până în martie 2019, a nu mai știm câta oară, recuperarea prejudiciului de la autori, adică de la Hortopan și de la contabila șefă. Hortopan mai are de achitat, din propriul buzunar, o amendă de peste 58.000 de lei Statului Român, pentru neaplicarea unei hotărâri judecătorești.

Încă un prejudiciu, la Vladimir!

Mai mult, pentru a rezolva abaterile de legalitate, Hortopan mai comite una, adică cheltuie încă 9.320 de lei pentru a muta busturile Arethiei Tătărescu și a lui Gheorghe Tătărescu în curtea casei-muzeu Tudor Vladimirescu de la Vladimir.
În ciuda acestor erori și a unui comportament lamentabil, condamnat de presa locală, un eveniment notabil fiind cheful de la muzeul de la Curtișoara de anul acesta, când Hortopan și gașca s-au chefuit în incinta caselor tradiționale de la Curtișoara, Hortopan este menținut pentru un nou mandat în fruntea muzeului județean. Până acum a trecut de evaluarea managerială făcută de o comisie care habar nu are de faptele ,,de vitejie,, ale directorului Hortopan. Situația este tolerată în special de vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, preocupat mai mult de plimbările pe bani publici și de mesele întinse de la finalul evenimentelor culturale.

loading...
Loading...

Citește și

Directori menținuți ilegal în funcții la Serviciul de Ambulanța Gorj

Ministerul Sănătății a dat aviz negativ pentru doi dintre directorii Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) …

4 comentarii

  1. Bust fain !

  2. Are și chip de om inteligent acest Horto , de Georgeta ce sa mai vorbim e tare ascuțită la minte! La muzeu avem și un jurist tenace!? Toți trei sunt buni de ipaiat😂

  3. 45000 lei… cred ca l-a sculptat cu dintii de e asa de scump…

  4. Cine il tine in brate pe nenea asta ? O fi dat spaga la angajare de e asa protejat de sefii judetului ? Intreb si eu , nu dau cu parul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: