Peste 6.000 de turiști au participat la Transalpina Fest: trupele Cargo și Trooper, la înălțime! Naistul Voiculeț a cucerit publicul venit la Rânca

• Ministrul de Externe, la Rânca

transalpina-44

La Rânca a avut loc, în perioada 19-21 august, „Transalpina Fest”, complex de evenimente desfășurate în cadrul Programului de promovare turistică al județului Gorj – „Vino acasă la Brâncuși!”, aflat la cea de-a treia ediție. Programul a fost lansat în 2014 s-a bucurat mereu de succes, iar an de an, organizatorilor li s-au adăugat alte instituții. Anul acesta, la Rânca, în cele trei zile de festival, au urcat peste 6.000 de turiști, care au participat la acțiuni, dar mai ales la spectacolele și concertele organizate. Celebrul naist de talie internațională Nicolae Voiculeț, Dumitru Fărcaș, trupele Cargo și Trooper, interpreții de muzică populară i-au cucerit pe spectatori care au dansat și au jucat!

Transalpina Fest și-a deschis porțile vineri după-amiază, turiștii fiind întâmpinați de câțiva meșteri populari talentați, care le-au oferit minunate produse tradiționale. După deschiderea oficială de la ora 17.00, au susținut concerte naistul Nicolae Voiculeț, Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” care a avut ca invitați de marcă pe artiștii Sava Negrean Brudașcu și Dumitru Fărcaș. „La deschiderea Târgului meşterilor populari, am fost onoraţi de prezenţa ministrului Afacerilor externe, domnul Lazăr Comănescu, însoţit de secretarul de stat Cristian Bădescu. Chiar dacă preţ de câteva minute ploaia s-a făcut prezentă în măreţia munţilor, cerul s-a deschis în toată splendoarea lui de azur amurgit, îndemnat de ecourile naiului celebrului artist Nicolae Voiculeţ. A fost un regal de muzică la Transalpina Fest!”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Gorj. Seara de sâmbătă a fost încheiată de mult așteptatele concerte ale trupelor rock Trooper și Cargo. Peste 1.500-2.000 de turiști au dansat și au cântat melodiile celor două trupe.

Ministrul de externe al României, la Transalpina Fest

ministru-rancaAutoritățile județene l-au invitat la Transalpina Fest pe Lazăr Comănescu, ministrul de Externe al României, originar din județul Vâlcea. Acesta a mărturisit că a traversat Drumul Regelui de zeci și zeci de ori și de fiecare dată este încântat de peisaje! Comănescu a mai spus că prima dată a traversat Transalpina acum 40 de ani. „Rânca nu îmi este străină, eu sunt de la Horezu și facem parte din Mărginimea Sibiului extinsă! Nu este prima dată când vin aici. Ceea ce este aici la Novaci, este și la mine la Horezu și Vaideeni. Și la Baia de Fie, Novaci și la Vâlcea-Vaideeni se țin tradițiile populare românești. De zeci de ani avem festivaluri tradiționale, avem o zonă turistică frumoasă și merită să devină din ce în ce mai cunoscută. Am avut posibilitatea să mănânc un foarte bun tocan, dar și pastramă de mioară, căci am fost și acasă, la mine, la Vaideeni-Vâlcea. Felicit pe cei care au avut inițiativa organizării Transalpina Fest, pentru că așa contribuim la cunoașterea acestor valori cu care ne putem mândri. Suntem pe Drumul Regelui și trebuie să spun, fără ezitare, că este unul dintre drumurile montane de top din Europa!”, a spus Lazăr Comănescu, ministrul de Externe al României. Vâlceanul Lazăr Comănescu are 67 de ani și o vastă experiență diplomatică, vorbește fluent limbile engleză și franceză și bine limbile germană și spaniolă și a mai ocupat funcția de ministrul de externe și în Guvernul Tăriceanu.

Noi ambasadori ai turismului gorjean

Naistul de talie internațională Nicolae Voiculeţ este noul ambasador al turismului gorjean. Titlul onorific i-a fost înmânat de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, împreună cu medalia judeţului Gorj. De asemenea, tot vineri seara, și îndrăgita interpretă de muzică populară Sava Negrean Brudaşcu, care a concertat pentru prima dată în Gorj, a primit titlul onorific de ambasador al turismului gorjean. Pentru frumoasele sentimente ce le poartă Gorjului, pe care l-a numit „locul lui Dumnezeu”, doamna Sava Negrean-Brudaşcu ne va fi promotor, în calitate de ambasador al turismului gorjean, titlul onorific fiindu-i înmânat de vicepreşedintele CJ Gorj, Ciprian Florescu”, a spus Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al CJ Gorj.

Trei zile de distracție

Duminică, 21 august, au avut loc concursurile de autocross buggy și Festivalul de folclor pastoral „Transalpina”, eveniment ce reunește formații folclorice din Novaci, Baia de Fier, Polovragi, Crasna, Runcu și Hunedoara. Pe parcursul celor trei zile turiștii au vizitat Târgul de meșteri populari și produse tradiționale din Gorj, Vâlcea, Argeș și Dolj, organizat pe platoul din fața Muzeului Civilizației Montane, la intrarea în Rânca dinspre Novaci. Copiii, dar și adulții s-au putut distra cu face-painting, mimi, tir cu arcul și airsoft.

Organizatori

La realizarea ediției din acest an au participat primăriile din Novaci și Baia de Fier, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuși”, Asociația „Trix Bike”, Asociația „ACS Raideri Târgu Jiu”, Asociația Concesionarilor Corneșul Mare Rânca, Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică Târgu Jiu, precum și instituțiile subordonate Consiliului Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Serviciul Public „Salvamont” Gorj, Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Organizatorilor li se alătură ca parteneri Obștile din zona Rânca, primăriile din Polovragi și Crasna, pensiunile „Gabriel”, „Eden” și „Cabana Teleschi”, Asociația „Libertatea Tinereții” și Decathlon.

loading...
Loading...

Citește și

Un REMARCABIL actor vine la Târgu-Jiu să își promoveze FILMUL!

Un mare actor vine la Târgu-Jiu pentru a lua parte la premiera filmului ,,Moromeții 2”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.