Pianistul Roman Remus Manoleanu, în deschiderea stagiunii Lyrei Gorjului

Joi, 27 septembrie, ora 19, la sala Teatrului Elvira Godeanu, a avut loc deschiderea stagiunii de concerte susținute de orchestra târgujiană, Lyra, sub bagheta dirijorului Mircea Suchici. O minunată seară Mozart: Concertul nr. 21, interpretat de tânărul pianist Roman Remus Manoleanu și celebra serenadă, Einekleine Nachtmusik.
Paradoxalul, contrastul, imprevizibilul au caracterizat viața și creația lui Mozart. Anul 1878 (Mozart avea 31 de ani): la 28 mai, se stinge din viață tatăl său, severul mare muzician și dascăl, Leopold Mozart. Sentimentul artistului a fost între durere și eliberare; la 10 august compune a 13-a serenadă și cea mai cunoscută, Einekleine Nachtmusik. Genul era considerat o valoare îndoielnică, o muzică ieftină tipică fanfarelor, dar Mozart conferă genului, geniul său și toate serenadele sale devin capodopere. Concertul pentru pian nr. 21 în Do major, K. 467. A fost compus la 9 martie 1785 la Viena, la scurt timp după Concertul de pian în D minor, K. 466, în alternanța joc-solemnitate, contrast tipic mozartian. Concertul e structurat în trei părți: 1. Allegro maestoso, 2. Andante – despre care Olivier Messiaen spunea că e una dintre cele mai frumoase melodii din muzica lui Mozart și din toată Muzica. 3. Allegro vivace assai – un rondo-sonată caracteristic maturității componistice, formă continuată de Beethoven și Brahms. La 10 martie 1785, apărea următorul anunț: Domnul Kapellmeister Mozart va avea onoarea să prezinte un Mare Concert la Burgtheater: un nou concert și diverse improvizații executate pe un pian extreme de mare, cu pedale. De această dată, Concertul a fost interpretat de un nou oaspete al scenei târgujiene, pianistul Roman Remus Manoleanu: a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, sub îndrumarea doamnei profesor Lucia Teodorescu, apoi Unversitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa Conf. Univ. Dr. Viniciu Moroianu, precum şi un stagiu de doi ani la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles cu Michail Faerman. Asusţinut recitaluri la U.N.M.B., la Ateneul Român, Ploieşti, Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Bruxelles (Belgia), Haren (Olanda). A participat la cursuri de măiestrie (Master Class) cu Ian Hobson, TamasVesmas, ElissoWirsaladze.În prezent este doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Șerban Dimitrie Soreanu. Interpretarea lui Roman Manoleanu a impresionat publicul și, în final, oferă încă o bijuterie muzicală, Studiul revoluționar de Frédéric Chopin. Despre calitatea interpretării a tânărului pianist, el însuși dintr-o distinsă familie de muzicieni, găsesc potrivite chiar cuvintele lui Mozart: „Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine”.
În ultima zi de joi, a fiecărei luni, ne vom întâlni mereu cu sunetele Lyrei. Cât de importantă este Lyra târgujiană pentru târgujieni? Mărturisește istoria: la 4 decembrie 1902, a fost înființată, la Tg-Jiu, Societatea corală-filarmonică. Unul din reprezentantii de seama, la nivel național, ai miscarii culturale, Lyra, George Stefanescu (1843-1925) este intemeietorul reprezentatațiilor de operă în limba româna și fondatorul unor societati lirice premergatoare Operei Romane. Putem spune ca aceasta mișcare are o sorginte gorjenească, deoarece George Stefanescu era nepotul lui Ortoman, capitan în oastea lui Tudor.
Minunată seară, minunată muzică, felicitări concert maestrului Ilie Cealîcu, felicitări dirijorului, Mircea Suchici și tânărului pianist Roman Remus Manoleanu ! „Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine”!

Prof. dr. Mihaela Sanda Popescu

Loading...

Citește și

ARGUMENT privind crearea Centrului „Constantin Brâncuși” al Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu

Moștenirea artistică lăsată de Constantin Brâncuși a intrat în conștiința umanității ca unul dintre reperele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.