Pițărăii cu măști de la Cloșani, obicei unic în Oltenia

carmen-sarcina-3

În Cloșaniul comunei Padeș are loc, în Ajunul Crăciunului, un obicei unic în Oltenia: pițărăii cu măști!

Obiceiurile din strămoși sunt păstrate cu sfințenie atât de bătrânii, cât și de tinerii din satul Cloșani al comunei Padeș. Localnicii din Cloșani au codrul frate, natura mamă și au jurat să păstreze obiceiurile străvechi ale pițărăilor cu măști! Cea care are grijă ca acestea să fie respectate este Carmen Sarcină, meșter popular și angajată a Școlii Populare de Artă.

Carmen Sarcină este profesor al Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, secția externă Padeș. Păstrarea tradițiilor a devenit un țel al vieții sale. Pentru Carmen Sarcină (din Cloșani, Padeș), tradiția populară, portul din strămoși, istoria zonei și frumusețile pe care Dumnezeu le-a dăruit acestor locuri sunt sfinte. În toate acțiunile sale, o sprijină soțul, care i-a înțeles și împărtășit dragostea pentru plaiurile Cloșaniului. Timpul trece altfel în perioada iernii la Cloșani. Munții și-au încărcat brazii cu nea, păsările și jivinele pădurilor și-au găsit adăpost, cerul coboară mai aproape de pământ, îl încălzește și îl protejează, iar Dumnezeu îi apără pe săteni de rele. Sunt locuri de vis, gorjenești!

Și copiii învață să confecționeze măștile de pițărăi

Confecționarea măștilor necesită timp și multă îndemânare, dar profesorul Carmen Sarcină i-a învățat pe tineri cum să ducă mai departe obiceiul atât de vechi. În fiecare an, numărul tinerilor care se maschează și pornesc la colindat crește, spre bucuria instructorului Carmen Sarcină. „În ajunul Crăciunului, copiii sunt fascinați de pițărăii cu măști! Mergem împreună pe ulițele satului și ne strigăm bucuria vieții. Pregătirile de pițărăi încep de primăvara. Măștile pentru pițărăi sunt din blană de oaie sau de capră, pielea este argăsită. Începem din primăvară să le confecționăm, este un întreg procedeu al argăsirii. Blana trebuie să fie moale, să nu usture la față. Blana de oaie se coase pe margini, se decupează ochii, gura și nasul. Li se face o față veselă sau moroconoasă, facem un moș mai tânăr sau unul mai bătrân. Facem și măștile pentru fete, acestea se fac din pânză, se coase și pe ea puțină blană de oaie, i se pun codițe, le facem frumoase. Aici, la muzeu, copiii învață tradiția, învață să o păstreze și să o respecte!”, a spus Carmen Sarcină.

Fondatoarea Ansamblului Roua, dar și a Muzeului din Cloșani

Meșterul popular Carmen Sarcină este fondatoarea Ansamblului Roua (înființat în 1999, 40 de membri în prezent – n.red.) din Cloșani, a Muzeului din sat. Ansamblul are în componenţă aproape 40 de membri, cu vârste între 7-35 ani. Peste 150 de spectacole şi festivaluri, atât în judeţ, cât şi în ţară (Cluj, Reşiţa, Alba-Iulia, Constanţa, Iaşi,  Petroşani, Bucureşti şi Craiova) sunt manifestările la care Ansamblul „Roua“ din Cloşani-Padeş a participat, aducând în faţa spectatorilor obiceiuri uitate în timp. În sufletul său sălășluiește dragostea pentru natură, pentru oameni, pentru tradițiile din Cloșani. Iubește să îi învețe pe micuții satului tot ce înseamnă obiceiurile populare din moși strămoși, să le îndrăgească și trăiește pentru a duce mai departe tot ce a învățat de la înaintașii ei. A luat locul dascălilor săi, de la care a învățat că tradiția trebuie respectată și iubită. Că ce avem de la strămoși ne întregește. „Cu Ansamblul Roua am pus în scenă obiceiuri de Dragobete, Florii, Sânziene, Paparudă, Clacă, Ursitul Pruncului, dar cel mai spectaculos rămâne obiceiul de iarnă, numit Piţărăii cu măşti. Acasă, părinții îmi arătau cum se confecționa o mască, bunicii îmi spuneu povești, mă învățau despre istoria locurilor noastre, despre dragostea ce le-o purtau. Nu există bucurie mai mare decât aceea de a transmite tradițiile din acest sat de la buza muntelui. Avem atâtea de aflat, de transmis! Slavă lui Dumnezeu pentru tot ce avem, suntem atât de bogați în tradiții, obiceiuri, oameni frumoși”, a spus Carmen Sarcină. La Muzeul din Cloșani sunt foarte multe obiecte vechi, donate de sătenii comunei Padeș, de cei care vor să păstreze obiceiurile. „Avem o icoană veche de peste 200 de ani, ne-a donat-o părintele Florin Bivolaru. Avem războiul de țesut al mamei mele, este și el foarte vechi. Anul viitor sperăm în reabilitarea muzeului. Avem expuse măști de pițărăi foarte vechi. Cea mai veche o am de la unul dintre foștii membri ai ansamblului, o avea și el de la altcineva. Avem vase, icoane, țesături”, a povestit meșterul popular Carmen Sarcină.

Tradiții păstrate cu sfințenie

Ceea ce face Carmen Sarcină la Cloșani este de admirat. „Avem şi în judeţul Gorj o zonă etnografică unde se folosesc măşti în timpul Crăciunului şi al Anului Nou. La Cloşani, sat din comuna Padeş, există obiceiul colindătorilor mascaţi. Obiceiurile de iarnă sunt cele mai bogate tradiţii de peste an. Oamenii îşi pun măşti pe faţă şi mimează tot felul de ritualuri din viaţa lor de zi cu zi. Din păcate, unele dintre aceste obiceiuri s-au pierdut pentru că nu prea mai există meşteri care să fabrice măştile. Avem şi în această zonă jocul «Vicleiul» sau «Viflaimul», care vesteşte naşterea Mântuitorului. «Viflaimul» se joacă şi în Maramureş. Plaiul Cloşanilor este plin de tradiţii de veacuri. Trebuie tras un semnal de alarmă pentru că modernitatea înghite tradiţia, adică din ce în ce mai puţini oameni ştiu să facă măşti, obiecte tradiţionale, şi este mare păcat. Slavă lui Dumnezeu pentru cei care încă respectă tradiția“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Un comentariu

  1. Fals!! Doamna Carmen a Schimbat traditia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.