Plata impozitului auto în 2019. Cum se calculează și până când trebuie plătit?

Persoanele care deţin o maşină trebuie să plătească prima transă din impozitul auto pe anul în curs până la începutul lunii aprilie, chiar dacă au vândut autoturismul înainte de 31 decembrie 2018. Cei care cumpără un autovehicul în 2019 nu trebuie să achite nimic anul acesta.

Conform Codului fiscal, impozitul auto se plăteşte anual, în două transe egale. Termenele legale sunt 31 martie şi 30 septembrie 2019. Având însă în vedere că 31 martie pica într-o duminică, termenul limită va fi considerată ziua de 1 aprilie 2019. Plata trebuie efectuată chiar şi în cazul în care maşina a fost vândută, pentru că impozitul este pe un an. Persoanele care cumpără o maşină în cursul acestui an trebuie să depună însă la Fisc o declaraţie, în termen de 30 de zile de la data înmatriculării sau înregistrării. Impozitul va fi plătit doar în 2020.

Cum se face calculul?
În ceea ce priveşte modul de calcul al impozitului pe maşini, acesta se determina în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din această cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal.
Spre exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.
În ceea ce priveşte motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.

loading...
Loading...

Citește și

Pietonul lovit pe Bulevardul „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu a MURIT!

Din cercetările efectuate de politisti la faţa locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de …

Un comentariu

  1. Cel mai platit panel de sondaje din Romania
    Inscrie-te aici, e gratuit si usor! https://bit.ly/27Y30zS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: