duminică , 26 ianuarie 2020 - 10:17

Ploile au înjumătățit recolta de cireșe de la Turcinești

rugi-cirese-]

Și anul acesta, la Turcinești, localnicii, autoritățile și specialiștii din domeniul agricol vor participa la Ziua Cireșului. Cea de-a XIV-a ediție a manifestării va fi organizată joi, 12 iunie, într-o livadă de cireși din satul Rugi al comunei Turcinești, spune edilul Vasile Gogălniceanu.

rugi-cirese-4

Comuna Turcinești este renumită în zona Olteniei grației plantațiilor de cireși și alți pomi fructiferi. An de an, autoritățile locale, cu sprijinul specialiștilor de la Camera Agricolă și Direcția de Agricultură, organizează Ziua Cireșului. Satul Rugi are cele mai mari suprafețe de teren pe care au fost plantați cireși de diverse soiuri. Majoritatea cetățenilor, la fel ca la Polovragi (comună renumită pentru plantațiile de căpșuni  – n.red.), au în gospodării câțiva cireși și mulți alți pomi fructiferi. Unii dintre ei au făcut avere din munca lor, adică din vânzarea fructelor. „Avem la Turcinești plantații cu cireși, cred că în total vorbim de peste 200 de hectare. Suntem renumiți în toată țara, este păcat că nu reușim să găsim soluții pentru o piață de desfacere corespunzătoare, dreaptă, legat de aspectul prețului primit de cireșari. Și anul acesta vom organiza Ziua Cireșului, deși producția este cea mai slabă din ultimii 10-15 ani. Vom avea ca invitați specialiști de la Camera Agricolă, APIA și Direcția de Agricultură, fără politicieni. Nu vreau politică la o așa manifestare. Vor veni și elevii de la școală și vor avea un mic spectacol pentru cei prezenți. Manifestarea va avea loc într-o livadă mai mare, o suprafață mai compactă cu cireși din satul Rugi. Sperăm să fie vreme bună”, a declarat edilul Vasile Gogălniceanu, de la Turcinești.

Vremea a stricat planurile cireșarilor

Satul Rugi este situat între dealuri, iar liniștea acestor locuri te cucerește imediat. Pe la porțile caselor, cireșarii își scot dimineața coșurile cu fructe spre a le vinde. La Rugi găseşti cireşe galbene, negre sau roşii, în funcţie de sezonul de coacere. Toate sunt gustoase, naturale, numai bune de aşezat în borcane pentru un compot savuros. Nu există gospodărie sau bucată de teren pe care să nu fie cel puţin un cireş. Unele familii deţin sute de pomi fructiferi, ale căror roade le aduc anual venituri consistente. Unii au doar pentru uzul personal. Atunci când începe recoltarea cireşelor, ploaia este cel mai mare duşman al locuitorilor din satul Rugi. Anul acesta, ploile puternice și dese au făcut ca cireșele să nu se coacă și chiar să pice de pe ramuri înainte de maturitate. „A plouat foarte mult și în primăvară, și acum pe vară. Nu a fost bine deloc pentru cireșari, căci producția este cea mai mică de când mă știu eu pe aici. Și la noi există aceeași problemă ca la Polovragi: vin piețarii și le cumpără cu maxim 6 lei kilogramul, și apoi le vând în piață cu 10 sau 11 lei kilogramul. Bieții oameni se plâng mereu. Nu cred că vom avea nici mere și nici pere anul acesta. Așa rea a fost vremea. Poate strugurii se vor face”, a explicat Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcinești.

Beneficiile cireşelor

Cireşele conţin un nivel important de melatonină şi, astfel, sunt un ajutor natural pentru somn. Melatonina este un hormon natural produs de glanda pineală (epifiza), localizată la baza creierului. Aceasta declanşează somnolenţă în timpul nopţii. Producţia de melatonină poate fi distrusă dacă se stă treaz noaptea la lumină artificială. S-a descoperit că nivelul de melatonină scade odată cu vârsta. Acesta este motivul pentru care persoanele mai în vârstă au probleme cu somnul (fie nu pot adormi uşor, fie nu pot dormi prea mult timp). Stresul poate, de asemenea, determina scăderea nivelului de melatonină, cauzând astfel dereglări ale somnului şi chiar insomnie. Aceste fructe sunt considerate de către nutriţionişti drept aliment-medicament, având reale beneficii asupra sănătăţtii noastre, indiferent dacă sunt consumate crude, sub formă de compot sau suc. Decoctul de cozi de cireşe calmează inflamaţiile căilor urinare şi durerile reumatismale. Cireşele au calităţi diuretice, revigorante şi astringente. Fiind bogate în apă, vitamine şi săruri minerale (potasiu, in special), aceste fructe de primavară pot amăgi foamea. Ele pot fi un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus.

loading...
Loading...

Citește și

Președintele CJ Gorj: „ZERO este cifra proiectelor personale realizate de domnul Romanescu”

Cosmin Popescu iese la atac și spune că primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.