miercuri , 26 februarie 2020 - 19:29

Poliția, în acțiune: Târgujienii au aflat cum se pedepsește frauda electorală la alegerile prezidențiale


Târgujienii au aflat, miercuri, direct de la polițiști, care sunt faptele pe care nu au voie să le facă secțiile de votare, la alegerile prezidențiale, care vor avea loc duminică, la nivel național. Acțiunea a fost organizată în cele mai aglomerate zone din oraș, scopul fiind prevenirea fraudei și incidentelor electorale.

„Polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu reprezentanţii IJJ Gorj, au desfăşurat activităţi de informare a cetățenilor, în Piaţa Centrală și Piața 9 Mai, în zona străzii Victoria Pietonală, precum și în complexul comercial Shopping City Târgu-Jiu, pe linia prevenirii fraudelor şi incidentelor electorale. Prin discuţii cu cetăţenii şi oferirea unor materiale informative, poliţiştii gorjeni au supus atenției publicului ţintă, infracţiunile electorale prevăzute de Codul Penal, punându-se accent pe modalităţile de comitere a acestor fapte şi pedepsele stabilite de legiuitor faţă de persoanele care săvârşesc asemenea abateri. Asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, premergător şi pe timpul desfăşurării procesului electoral, pentru alegerea președintelui României din data de 10 noiembrie, constituie o prioritate pentru poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Pentru prevenirea implicării în activităţi care ar putea atrage răspunderea penală, poliţiştii gorjeni informează cetăţenii cu privire la faptele ce constituie infracţiuni electorale prevăzute de Codul Penal”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj. O serie de fapte pe care votanții nu au voie să le facă în secția de votare sunt considerate infracțiuni electorale. De exemplu, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. „Nu intră în această categorie bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice. Fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.


Loading...

Citește și

Studenta izolată la spitalul din Târgu-Jiu nu are coronavirus

Reprezentanţii Prefecturii Gorj au transmis, miercuri dimineața, că rezultatul analizelor efectuate la București pentru determinarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.