Politica de personal la CEO, între lipsuri, salarizare nearmonizată și zile de repaus! Olaru: „Zilnic, 500 de salariați sunt în concediu medical”


Sorin Olaru, directorul de Resurse Umane al Complexului Energetic Oltenia, a prezentat la Accent TV, la finalul săptămânii trecute, politica de personal a companiei, cu plusurile și minusurile ei, pornind de la creșterile salariale, disponibilizări și armonizarea încă defectuasă și ajungând la personalul îmbătrânit, concediile medicale numeroase și zilele de repaus pe care trebuie să le ofere compania salariaților în condițiile în care, atât în minerit cât și în energie, se lucrează șapte zile din șapte.

„Lucrăm șapte zile din șapte, plătim șapte zile din șapte și nu doar în termocentrale, ci și în cariere, pentru că este nevoie de cărbune și de energie electrică. Veniturile salariaților au crescut însă considerabil, astfel că salariul mediu net a crescut de la 2393 de lei în 2016, la 2654 de lei în 2018. Facilitățile pe negocierile CCM au fost, de asemenea, majorate de la 2730 de lei, la 4200 în 2018, și nu sunt cifre, ci se văd efectiv în salariile agajaților. Au fost și două etape de majorări salariale în februarie și în aprilie 2018, cunoscut fiind că în ultimii ani au fost doar reduceri, determinate de situația societății și de felul cum compania s-a manifestat pe piață”, a declarat Sorin Olaru, menționând că personalul nu a mai fost în tradiționalele întreruperi de activitate ca în anii trecuți.

Șeful de Resurse Umane a CE Oltenia a recunoscut în schimb că mai sunt salarii de armonizat în CEO, dar și că politica de personal impune o salarizare echitabilă a angajaților. ,,În ultima perioadă veniturile salariaților au crescut considerabil, determinate atât de programul de lucru de 7 zile, cât și de majorările salariale din utima perioadă. Politica de salariazare a CEO vizează o salarizare echitabilă și am reușit să armonizăm o parte din salarii. Sunt încă locuri de muncă unde nu am reușit asta, dar vor avea prioritate și acestea. Vom încerca să anulăm aceste diferențe de salariu între locurile de muncă similare. Asigurarea cu personal calificat este o altă direcție a politicii de personal. Anul acesta au fost doar 200 de disponibilizări, față de 1800 în 2015, 750 în 2016, iar în 2019 nu vor fi disponibilizări decât pentru persoanele cu probleme de sănătate și din zona TESA. Dacă în 2016 aveam 1831 de salariați TESA, acum sunt cu 250 mai puțin. Au fost disponibilizările pe criterii de pensionare și mulți salariați au profitat de acestea, ieșind la pensie mai repede cu doi ani”, a subliniat Olaru.

Angajați noi!

„Avem și o politică de întinerire a forței de muncă, pe două planuri. Pe personalul muncitor am încheiat parteneriate cu liceele de profil din Gorj și Dolj, de altfel, pe componenta de învățământ dual, profesional și liceal-tehnic, avem peste 400 de contracte de practică încheiate până acum. Am angajat, luna trecută, și doi șefi de promoție ai Facultății de Mine din Petroșani, la Cariera Peșteana și la Cariera Roșia, ambii fiind gorjeni, din Bumbești-Jiu și Țicleni. Ne pregătim personal pentru anii viitori din rezerva proprie, adică din angajații noștri care au absolvit între timp studii superioare, pe un plan de succesiune, parte importantă din strategia de persoal al CEO”, a mai spus directorul de Resurse Umane.
Acesta a menționat că în CEO se lucrează șapte zile pe săptămână și trebuie să se ofere angajaților și repaus, lucru care complică lucrurile deoarece personalul este redus ca număr și, din păcate, îmbătrânit și bolnav. ,,Zilnic aproape 500 de salariați sunt în concediu medical, generat de anumite cauze. Mai avem situația în care, în termocentrale de exemplu, trebuie să asigurăm funcționarea la șapte zile cu 5 salariați pe postul respectiv. Dacă până acum 5 salariați puteau acoperi aceste zile, datorită zilelor libere legale, a zilelor de concedii majorate, va fi nevoie de al șaselea nagjat ca să acopere această tură”, a mai spus Olaru recunoscând că salariile din minerit sunt mici în comparație cu cele ale angajaților din primării.

Nu sunt salariați cu minimul pe economie!

Olaru a menționat că în CEO nu există angajați cu minimul pe economie, deoarece sunt sporuri numeroase care completează salariul de bază. ,,Salariul este mic în raport cu necesitățile pe care le au angajații. Dar banii nu pică din cer. Banii se duc în credite, investiții, certificate de CO2. Am încercat să majorăm salariile, dar trebuie spus că în CEO nu există persoane cu minimul pe economie, deoarece sunt numeroase sporuri care completează acest venit”, a mai spus acesta, cu mențunea că fondul de salarii s-a majorat.
Marți la ora 14.00, în Comisia Mixtă a companiei se vor discuta aceste probleme de personal, dar și revendicările celor aflați în greva japoneză la CEO.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

4 comentarii

  1. Dar salariul tau cat e?

  2. Sindicatul Speranta

    Al lui e armonizat !
    A avut girja sa fie si egalitate de sanse ….la armonizare!

  3. S-a facut ,,armonizare,, doar la obligatiile PSD ca altfel era cearta mare cu Maioreanu si psrtial la ALDE unde mai au restante. Vai mama voastra de nenorociti

  4. Nihil sine deo.

    Acesti directori vorbesc de armonizare salariala dar de fapt nici nu ii intereseaza de angajatii fara intrare politico-sindicala sau rubedenii de-ale lor.Oare cine mai pune botul la discursurile lor,cand orice om normal la cap ii dispretuieste pentru comportamentul lor discretionar.Din pacate sunt atat de rupti de realitate acesti oameni de au impresia ca toti angajatii lor castiga la fel de bine ca ei si traiesc ca in rai.E foarte greu sa priceapa cel satul de ce ii este rau celui flamand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.