miercuri , 11 decembrie 2019 - 11:38

Politicieni, sindicaliști, avocați, membri ai Lojilor Masonice

savoiu

Masoneria este pentru mare parte din populație o organizație misterioasă, secretă, care domină lumea. Subiectul pare unul tabu, iar în presa locală, în afara trimiterilor la Loja Masonică de la Hobița, nu există alte scrieri despre ”frații” cu compasul la piept, deși tema a reprezentat întotdeauna o atracție.
Relativ recent, în spațiul public au apărut imagini de la unele ritualuri masonice care au generat din nou controverse despre așa zisa organizație conspiraționistă.
În Gorj, există trei Loji de Ritualistică Comparată și Cercetare Masonică ce țin de Marea Lojă Masonică din România și mai mulți adepți, persoane publice, ale Marii Loji Naționale Română 1880, condusă de Constantin Bartolomeu Săvoiu.

savoiu1
De la Loja Sătească…

„Respectabila Lojă Sătească Hobița” a fost condusă de venerabilul Tănasie Lolescu, până în decembrie 2014, când acesta a murit. Acesta nu s-a ferit să vorbească despre masonerie și despre Loja pe care a înființat-o în satul lui Brâncuși. Despre celelalte două Loji Masonice din Gorj, afiliate la MLNR, condusă de ”Mare Maestru” Viorel Danacu, nu se știu prea multe: ”Respectabila Lojă Acacia Peștișani” și ”Respectabila Lojă Fii Gorjului” par a fi două organizații fără adepți.

…la Loja Politico-Sindicală

Mult mai vizibilă e activitatea Marii Loji Naționale Română 1880, condusă de Constantin Bartolomeu Săvoiu care, la începutul acestui an, a făcut câteva schimbări organizatorice. Niciun gorjean nu ocupă vreo funcție de conducere, alături de personalități ale vieții publice, politicieni, medici, sau reprezentanți ai unor grupuri de afaceri, însă printre cei care erau anunțați de noua componență a Marelui Consiliu, spre exemplu, de Secretariatul MLNR 1880, se numără ”frații” Gabriel Căldărușe, președinte SMEO, liberalul Marcel Iacobescu și mai mulți avocați gorjeni.
Cei mai vechi membri ai acestei Loji Masonice, conduse de Bartolomeu Săvoiu, sunt însă Gheorghe Grivei, vicepreședintele PNL Gorj, și avocatul Gheorghe Ciobanu, fost activist politic pe la mai multe partide. Aceștia apar în fotografii la o întrunire în urma căreia Săvoiu a fost ales ”Mare Maestru”, alături de mai mulți ”frați”, încă din martie 2008.

…și Loja Gorj Jiu

Trebuie menționat că există mai multe controverse legate de Marea Lojă Națională din România și cea condusă de Săvoiu cu privire la continuatoarea legitimă Marii Loji întemeiată în 1880 de Constantin Moroiu. În 2004, Guvernul României a recunoscut MLNR, condusă în prezent de Conf.Dr. Radu Bălănescu, ca și Asociaţie de Utilitate Publică, de fapt un Corp Masonic Suveran şi Independent, care practică Francmasoneria strict în Gradele de Ucenic, Calfă şi Maestru.
Din MLNR face parte și Loja Gorj Jiu, de la Tg-Cărbunești, condusă de omul de afaceri Dumitru Rebedea, iar printre exponenții gorjeni ai acesteia se află și fostul consilier județean PRM, Helios Melencu.

loading...
Loading...

Citește și

S-a terminat cu boieria! Romii din Meteor își astupă singuri gropile din străzi

Locatarii de etnie romă din cartierul târgujian Meteor au pus mâna pe roabe și pe …

3 comentarii

 1. rusine lor-cu ce au ajutat gorjul?

 2. Fara "loja" srl

  Inteleg, fac parte x si y, altii stau la incalzire sau chibiteaza, dar care e treaba? Sunt cumva ciumati? Nu inteleg scopul articolului, altul decat a-i da in gat pe unii dintre baietii astia. Credeti ca relatiile dintre astia sunt mai stranse decat relatiile interspagarilor sau co-coruptilor de pe meleagurile dambovitene? Astia din „loji” fac parte?

 3. niste frustrati!
  sufera de complexul „neica Nimeni” si vor sa fie si ei luati in seama…
  și-ar ridica fustele in mijlocul targului…

  ghici, după ce se cunoaste prostul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: