Poliţiştii de la Novaci au clasat un dosar, cu toate că un copil a stat în comă

parchet-novaci

• Halucinant!!! Poliţistul de caz şi-a rupt piciorul, iar când a venit din concediu medical, a propus clasarea dosarului

Eficienţa Poliţiei Novaci este zero! Există mai multe dosare în care aşa-zişii oameni ai legii nu au făcut nimic timp îndelungat, însă un caz pune capac tuturor dosarelor prăfuite şi inactivităţii celor din Poliţia Oraş Novaci: au amânat cercetările într-o cauză care privea un accident de circulaţie, victima fiind un băieţel de 12 ani, până când, odată cu intrarea în vigoare a noii legislaţii penale, faptele au fost dezincriminate şi autorul accidentului a scăpat de răspunderea penală.

Pe scurt…

… povestea nefericită a lui Ion Claudiu Dobrică, elev în clasa a V-a la Grupul Şcolar din Roşia de Amaradia, începe în data de 25 septembrie a anului trecut, când a fost lovit de un autoturism şi accidentat grav în timp ce se întorcea de la scoală spre casă. A fost acroşat şi aruncat pe beton. Ambulanţa l-a dus iniţial la Spitalul Tg-Cărbuneşti de unde a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul de Urgenţă nr.1 din Craiova, întrucât prezenta mai multe lovituri la cap şi, în urma investigaţiilor medicale, s-a descoperit că avea şi un hematom care trebuia urgent operat. Timp de cinci zile, copilul a fost în comă, însă apoi starea lui s-a îmbunătăţit şi în  mai puţin de două săptămâni a putut să se întoarcă acasă. Recuperarea a durat aproximativ 40 de zile, timp în care nu a mai putut merge la şcoală. Acum starea de sănătate a băiatului e bună, însă, periodic, trebuie să facă unele investigaţii medicale pentru a fi depistate eventuale complicaţii.

Mega-ancheta poliţiei a durat 6 luni

La momentul accidentului, cercetările la faţa locului au fost făcute de poliţistul Bogdan Chiriac din cadrul Poliţiei Oraş Novaci, ulterior cazul fiind repartizat colegului său, agent şef Petre Ghilduş. Din septembrie 2013 şi până în urmă cu o lună de zile nici părinţii copilului accidentat şi nici avocaţii acestuia nu au reuşit să afle nimic despre mersul anchetei.
La începutul lunii aprilie, Inspectoratul de Poliţia Judeţean Gorj ne-a comunicat că poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraş Novaci au efectuat cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, în dosarul penal nr. 1060/P/2013, privind evenimentul rutier produs pe raza comunei Roşia de Amaradia şi, „la data de 10.02.2014, dosarul a fost înaintat unităţii de parchet competente, cu propuneri legale”.
Motivul din care cercetările poliţiştilor au durat şase luni este cel puţin halucinant: poliţistul de caz, ag. şef Ghilduş, şi-a rupt piciorul şi a fost o vreme în concediu medical. În consecință, conducerea instituţiei nu a repartizat dosarul unui alt poliţist, preferând ca dosarul să zacă în sertare cât timp Ghilduş s-a aflat în convalescenţă. Cui i-a fost de ajutor întârzierea anchetei?

Fapta s-a dezincriminat, făptuitorul a scăpat de răspunderea penală

Deci, după ce a lucrat intens la acest dosar şi după ce a revenit din concediul medical, poliţistul a catadicsit să trimită dosarul la parchet. Ca un om al legii foarte bine instruit, a înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci cu un referat cu propunere de clasare a acestuia pentru că, să vezi, exact cu zece zile în urmă, adică la data de 1februarie, a intrat în vigoare noul Cod Penal, iar noile prevederi împiedicau punerea în mişcare a acţiunii penale.
Concluziile poliţistului au fost însuşite şi de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, Dumitru Dobre, care, după o lună de la primirea dosarului, a dispus clasarea cauzei.
Motivele care au dus la pronunţarea unei astfel de soluţii au fost determinate tocmai de tergiversarea cercetărilor, supravegheate chiar de procurorul Dobre, astfel, după intrarea în vigoare a noii legislaţii penale, făptuitorul, adică autorul accidentului a beneficiat de prevederile legii cele mai favorabile. Potrivit noului Cod Penal, s-a constatat că „există una din cauzele care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală, ca urmare a dezincriminării acesteia”.
Este posibil ca o plângere prealabilă din partea părinţilor lui Ion Claudiu Dobrică să fi schimbat datele problemei, însă termenul pentru depunerea acesteia a expirat când încă poliţiştii nici nu deschiseseră dosarul pentru a-l citi. La fel de posibil este ca finalizarea acestuia să fi fost aceeaşi, având în vedere aplicarea legii mai favorabile, însă rămâne de remarcat indolenţa organelor în astfel de cazuri.

loading...
Loading...

Citește și

Dosarul „Videochat la saloanele de înfrumusețare” a ajuns în instanță! Două vedete din gruparea culturiștilor, judecate pentru o evaziune de aproape o jumătate de million de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat cercetările în dosarul denumit de presă …

3 comentarii

  1. Mie mi se pare ca eficienta politiei din Gorj e zero ! Sub domnia lui caragea incompetenta a ajuns la rang de cinste si chiar premiata. In cazul copilului diparut la Ranca dom comandant nu a chemat elicopterul cu termoviziune si din cauza lui a murit un copil.Nu mai punem la socoteala faptul ca in incompetenta lui crasa nu stie sa faca diferenta intre doua cuvinte. Cum vreti sa fie politia la inaltime daca de la inaltime din postul de inspector sef e pastorita de un incompetent cu valeitati penale. Atata timp cat va fi la conducerea politiei un incompetent o sa fie si politia incompetenta. Procurorii doar pun in practica dorintele mai marilor locali in functie de interesele acestora. ( vezi cazurile procurorilor Grecu , Mota etc ).

  2. Grecu si inca Trei magistrati gorjeni au fost reclamati la Parlamentul European, in tara exista o solidaritate profesionala in dezavantajul cetatenilor, oamenii legii manipuleaza legea in mod nesimtit in favoarea celor cu influenta

  3. n-ai cu cine!

    nu le cere ce n-au :minte de la ghildusi si eficienta de la chiriac.
    CIne sa faca dreptate,cand ei isi beau cafeaua cu persoane ce conduc de ani buni fara permis prin novaci cu stirea lor?
    Doamne Ajuta ca a scapat copilu si feriti-va singuri,ca nebunii se plimba in voie.. sfanta spaga merge…si cum bani nu-s ca de’,e criza ,ii bun si un bidon de 20l de motorina,bune si 2 pizza la pachet,si 4 kg de muschi………..cu stomacu si rezervoru plin,poti sterge si inregistrarile de pe radar.’ stie’ ei baietii despre ce vorbesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.