Ponta, la Poarta Sărutului: Dacă restaurarea s-a făcut prost, banii înapoi!

Ponta-Poarta-Sarutului-2

• Scandalul restaurării monumentului, pe masa unei comisii de specialiști din Franța și România
• Oamenii de cultură cer anchetă penală în cazul restaurării Porții Sărutului

Poarta Sărutului din Târgu-Jiu nu a fost restaurată așa cum trebuia; ba mai mult, în opinia proiectantului Dorin Dănilă și a unor oameni de cultură, monumentul a fost supus „unui atac criminal”. Premierul Victor Ponta a promis că o comisie formată din specialiști din Franța și România va analiza modul în care a fost efectuată restaurarea.

Ponta-Poarta-sarutului-3

Scandalul restaurării Porții Sărutului a luat amploare, mai ales după ce conducerea Institutului Național de Patrimoniu a anunțat că îi va face o plângere penală lui Dorin Dănilă, proiectantul care nu a vrut să semneze procesul-verbal de recepție a lucrărilor. Dănilă a declarat că lucrările de restaurare ale Porții Sărutului s-au făcut în bătaie de joc, monumentul de importanță universală îngălbenindu-se în urma spălării cu pompa. De asemena, potrivit lui Dorin Dănilă, Poarta Sărutului a fost chituită, din loc în loc; pe exteriorul monumentului se observă, de la distanţă, pete albe în zonele unde găurile au fost umplute cu material de culoare mai deschisă decât travertinul. Faţă de acuzaţiile aduse de Dănilă, conducerea INP vrea să facă o plângere penală: „Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituţie respectabilă din România este atacată pe nedrept (…) Dorin Dănilă este unul dintre principalii vinovaţi care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Dănilă fiind şeful de lucrări de la acea vreme). INP va depune plângere penală împotriva celui care a calomnia public instituţia şi a celui care a încercat obţinerea unor lucrări prin încălcarea legii”, scrie într-un comunicat al INP.

Ponta nu a zis nimic de o anchetă penală

ponta-tg-jiu-Brancusi

Premierul României, Victor Ponta, a declarat sâmbătă, la Târgu-Jiu, că de la guvern vor fi alocate fonduri pentru plata unei comisii formate din specialiști din Franța și România, care să analizeze dacă lucrările de reabilitare efectuate la Poarta Sărutului au fost realizate corespunzător. Premierul a fost prezent la Târgu-Jiu, unde a participat la conferința „Geneza ansamblului brâncușian”. Ponta a mers să vadă opera brâncușiană și a precizat că nu este specialist și nu se pricepe să analizeze monumentul. „O să plătim noi de la guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceți că ține cu ministerul (Ministerul Culturii – n.r) sau ține cu ceilalți, o să evalueze; dacă s-a făcut prost, luăm toți banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluție n-am. O să luăm profesori și din Franța, și din România, că așa la ochi, doar ne uităm și ne dăm cu părerea. Dacă e cineva care a greșit, dacă a făcut fără autorizație, sigur că îi tragem la răspundere, dacă n-a greșit nimeni… hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat”,  declarat prim-ministrul Victor Ponta.

laurian-stanchescu-(1)Laurian Stănchescu: „A fost un atac criminal”

Inițiatorul campaniei de aducere în țară, la Hobița, a osemintelor lui Constantin Brâncuși, poetul Laurian Stănchescu, a declarat că în cazul restaurării Porții Sărutului ar trebui deschisă o anchetă penală. Stănchescu spune că se impune luarea unor măsuri urgente și se miră de ce premierul Ponta, procuror de meserie, nu s-a gândit să fie inițiată o anchetă penală: „Ar trebui deschisă o anchetă penală, am vorbit cu domnul Dănilă. Ceea ce s-a întâmplat la Târgu-Jiu, cu restaurarea Porții Sărutului, este un act criminal, un atentat la cultură, la patrimoniul cultural universal. Sunt vinovate și autoritățile de la Târgu-Jiu, cărora Victor Ponta le ia apărarea. Din păcate, noi nu avem un ministru al culturii, domnul Barbu nu are sentiment patriotic, este lipsit de conexiunea cu Brâncuși. Eu, miercuri, voi intra în grevă culturală și greva foamei în fața Guvernului. Până nu va ieși Ponta să vorbească cu mine, nu voi pleca de acolo. Autoritățile de la Târgu-Jiu sunt incapabile în ceea ce îl privește pe marele Brâncuși”, a spus Laurian Stănchescu.

stranepoata-lui-BrancusiStrănepoata lui Brâncuși: „(…) Autoritățile se luptă să distrugă Ansamblul”

Luminița Mincu, strănepoata sculptorului Constantin Brâncuși, a declarat la Antena 3 că autoritățile de la Târgu-Jiu (și nu numai) sunt incompetente: „Eu le mulţumesc autorităţilor că de 20 de ani nu fac nimic decât să se lupte să distrugă acest ansamblu. Niciodată nu s-au gândit să creeze un colectiv de oameni care să explice ce se poate face. Poate eu nu sunt specialist. Dar sunt destule persoane care cunosc anumite procedee şi ştiu cum se trece la o restaurare a pietrei. (…) Este vorba despre incompetenţă şi de lipsă de interes, pentru că interesul este banul şi nu ce trebuie să realizăm pentru ţara asta şi pentru Brâncuşi. Şi la Masa Tăcerii au fost probleme, pentru că s-a chituit masa, cu un chit ordinar. Când s-a spălat masa, a sărit chitul. Coloana Infintului are şi ea probleme şi acum; după 12-13 ani trebuie intrat din nou să se lucreze”, a afirmat Luminiţa Mincu.

Ambasadorul Franței vrea operele lui Brâncuși în lista UNESCO

Ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, a declarat sâmbătă, la Târgu-Jiu, că atât Franța, cât și România fac toate demersurile pentru ca operele sculptorului Constantin Brâncuși să fie înscrise pe lista UNESCO. „Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu este o operă pe care o datorăm geniului creator al lui Constantin Brâncuși. Acest ansamblu marchează o evoluție a artei monumentale și a sculpturii abstracte. Noul curent inițiat de Brâncuși este o evoluție în lumea sculpturii, o evoluție în sensul de ruptură de vechile concepții ale artei. Acest eveniment trebuie să ne amintească faptul că Brâncuși și opera sa sunt moștenire pentru umanitate, o moștenire universală. România și Franța susțin includerea ansamblului de la Târgu-Jiu în lista patrimoniului mondial UNESCO”, a declarat Philippe Gustin. „Sper ca dosarul privind înscrierea pe lista UNESCO să fie un dosar de succes. Din păcate, alte lucrări ale lui Brâncuși nu prea mai sunt prin țară, cam tot ce nu a fost pe pământ, cum e Coloana sau Poarta sau Masa, s-au retrocedat și au plecat din țară. Nu știu dacă judecătorii care au retrocedat aceste opere s-au gândit cât de mult rău fac României, un rău ireparabil. Acum să alergăm noi la tot felul de licitații prin lume să încercăm să recuperăm opere ale lui Brâncuși, este destul de dificil, dacă nu cumva imposibil”, a afirmat și Victor Ponta, premierul României.

75 de ani

În data de 27 octombrie, s-au împlinit 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Monumentul este închinat eroilor neamului, căzuți în Luptele de la Podul Jiului, în bătălia din data de 14 octombrie 1916. În cadrul celor trei zile de manifestări organizate de municipalitate, vineri a fost dezvelit bustul Arethiei Tătărescu, iar sâmbătă, autoritățile i-au oferit acesteia o stea pe Aleea Nemuritorilor din Târgu-Jiu, unde se mai află și stelele dedicate lui Constantin Brâncuși, Sergiu Nicolaescu, Elvira Godeanu, Tudor Arghezi, Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu.

loading...
Loading...

Citește și

PLEACĂ VICEPRIMARUL din Motru din PSD? REACŢIE

Cosmin Morega speră ca liderii PSD Gorj să stabilească, până la sfârşitul lunii decembrie, candidatul …

Un comentariu

  1. La ce mai foloseste o comisie acum ? Cum a putut fi incredintata o lucrare de conservare a unei opere de arta de o asemenea importanta PRIN LICITATIE CUI? A licitat vreun institut specializat din lume ? A preluat lucrarea vreun restaurator piatra cu acreditari internationale ? A organizat inainte de intereventie, ministerul o comisie de expertiza alcatuita din minimum 5 restauratori piatra cu acreditari internationale ? Conservarea restaurarea pietrei este una din cele mai problematice din domeniul conservarii obiectelor de arta. ACUM CU ADEVARAT DOMNUL MINISTRU BARBU TREBUIE SA FIE DEMIS!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: