Pontajele fictive de la UMC Roşiuţa l-au trimis în arest pentru 24 de ore pe inginerul Vintilă. Cine urmează?

cariera-rosiuta-colaj

• Din birourile instituţiilor statului, trafic de influenţă pentru şmecherii cu relaţii de la Roşiuţa

O anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj privind pontajele fictive de la Cariera Roşiuţa le dă deja frisoane şefilor unităţii miniere, după ce un inginer care deţine funcţia de şef secţie a fost reţinut pentru 24 de ore, iar în prezent este cercetat sub control judiciar.
Dosarul a fost constituit în urma scandalului de proxenetism de la UMC Roşiuţa, când ancheta BCCOA Gorj a dezăluit că lăcătuşul Aristică Bejinaru comitea infracţiuni în timp ce era pontat la serviciu. Pe parcursul cercetărilor demarate de IPJ, au apărut şi denunţuri ale salariaţilor care au fost obligaţi să presteze munci pe moşiile şefilor şi nu numai.
Există informaţii că pentru protejarea unor personaje din conducerea carierei miniere s-a încercat influenţarea unor directori de divizii ale CEO, din cele mai importante două birouri de la nivelul administraţiei judeţene.

Vintilă a scăpat de cătuşe

Ştirea că inginerul Stelică Vintilă, şef de Secţie electrică din cadrul UMC Roşiuţa, a fost reţinut, vineri după amiază, pentru 24 de ore de către IPJ Gorj, a creat panică printre şefii unităţii miniere.
Vintilă are calitatea de suspect în dosarul privind pontajele fictive ale unor şefi şi salariaţi din cadrul carierei miniere de la Motru. Acesta avea în atribuţiunile de serviciu verificarea activităţii ma printre care şi pe cele ale lui Constantin Berescu, personaj cunoscut mai ales ca partener de afaceri al fostului deputat PDL, Severus Militaru.
Inginerul Vintilă a scăpat de cătuşe în cursul zilei de sâmbătă, după ce Judecătoria Motru a decis cercetarea sa sub control judiciar.
Mai multe persoane din conducerea Carierei Roşiuţa au calitatea de suspect în acest dosar şi sunt acuzate de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri şi uz de fals.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta IPJ nu are legătură cu cercetarea derulată corpul de Control al Complexului Energetic Oltenia. De subliniat, totuşi, că înainte cu câteva ore de a ajunge în arestul poliţiei, chiar în dimineaţa zilei de vineri, şeful Secţiei electrice de la UMC Roşiuţa, Stelică Vintilă, dăduse explicaţii şi şefilor din CEO referitor la pontajele fictive.

Cine a încercat să-i influenţeze pe directorii din CEO
După finalizarea anchetei disciplinare a CEO, care s-a soldat cu desfacerea contractelor de muncă pentru un maistru şi un inginer şef de secţie de la Roşiuţa şi după deschiderea unui dosar penal de către IPJ, minerii au căpătat curaj şi au povestit organelor de cercetare cum au fost obligaţi să muncească prin gospodăriile şi pe moşiile şefilor.  De altfel, pe baza mărturiilor acestora, sprijinite cu alte probe extrem de relevante, ancheta poliţiştilor avansează ierarhic către persoane importante de la vârful mineritului motrean. Unele dintre acestea, prin intermediul şefilor politici ai rudelor angajate în cadrul unor instituţii ale administraţiei judeţene sau care s-au transferat politic recent la partidul aflat la putere, au încercat să intervină la doi directori de divizii ale CEO ca să fie scoşi din cercetările disciplinare, pentru a nu fi introduşi, ulterior, şi în ancheta penală demarată de IPJ.

Firma lui Berescu, afaceri cu RAAN

Despre Constantin Berescu există informaţii certe că nu era văzut pe la locul de muncă, în schimb era pontat şi protejat de şefi. Stelică Vintilă este şef Secţie electrică la Roşiuţa de aproximativ doi ani, iar Constantin Berescu este de ceva vreme conducător formaţie lucru (maistru) la CFU Motru, subunitatea a carierei Roşiuţa. Potrivit surselor citate, mecanismul funcţiona în felul următor: persoanele cu atribuţiuni de maistru se autopontează, zilnic, iar lunar pontajele trebuie confirmate de şeful de secţie; din punctul de vedere al hârtiilor, Berescu şi Vintilă erau acoperiţi, numai că acelaşi şef de secţie trebuia să-i dea zilnic de muncă maistrului şi echipei sale; există multe mărturii că Berescu nu dădea pe la serviciu cu lunile, aşa că atribuţiunile sale erau preluate de alţi angajaţi, cu ştiinţa şefului de secţie.
Berescu s-a ocupat în ultimii ani de afacerile pedelistului Severus Militaru, în timp ce acesta era deputat. Firma lui Militaru, Severus SRL, a avut ca unic asociat pe mama acestuia până în 2005, când a fost preluată de Constantin Berescu. Doi ani mai târziu, acesta a schimbat obiectul de activitate al societăţii – din închirierea utilajelor de construcţii, în transporturi rutiere de mărfuri -, dar şi numele acesteia în Cataltrans SRL.
De-a lungul timpului, Berescu a fost un fidel cotizant al PDL, sumele cu care a contribuit la partid apar în raportările oficiale ale acestuia, dar şi susţinător financiar al lui Militaru, potrivit declaraţiilor de avere ale acestuia din anii anteriori.
În vreme ce partenerul său de afaceri era la putere, firma a avut profituri considerabile şi o medie a cifrei de afaceri de peste un milion de lei. De vreo doi ani, societatea Cataltrans SRL generează pierderi şi cifra de afaceri a scăzut considerabil; probabil, Berescu dorea o revigorare a activităţii acesteia şi din acest motiv nu mergea la locul de muncă. Societatea a derulat afaceri şi cu RAAN Dr.Tr.Severin şi apare în tabloul creditorilor combinatului aflat acum în insolvenţă.

Militaru se dă bolnav

Conform unor surse medicale, în ultimele două săptămâni, Severus Militaru a figurat ca fiind internat în Spitalul Motru; în realitate, însă, a fost văzut de mai multe ori pe moşia sa de la Vânători-Mehedinţi, acolo unde fostul deputat deţine mai multe hectare de teren agricol. Tot în perioada în care oficial era tratat în spital, Militaru s-a afişat la o nuntă organizată la un restaurant din Motru.
Severus Militaru a fost şi el angajat al carierei Roşiuţa, însă după reorganizarea de personal din CEO, a ajuns la sediul Diviziei Miniere de la Tg-Jiu. Despre internarea sa în spital se spune că ar avea legătură cu ancheta privind pontajele fictive, deşi există informaţii că acesta are de câţiva ani unele probleme de sănătate.

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.