Retorica patriotardă a parlamentarilor gorjeni nu include însă și o eventuală inițiativă de edificare a unui Muzeu Național ”Ecaterina Teodoroiu” la Tg-Jiu, pentru că tema e mult prea amplă și implică, pe lângă o argumentație solidă, și ceva cunoștințe din Istoria Românilor de clasa a IV-a, care le lipsesc aleșilor.
Rușinea municipiului Târgu-Jiu nu sunt cele câteva zgârieturi de pe Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, ci tocmai ignoranța, nepriceperea și lipsa de preocupare a autorităților locale, județene și parlamentarilor în a pune în valoare zestrea culturală și istorică a orașului și județului. Interpelările propagandiste făcute de fătucile angajate la cabinetele parlamentare sunt mult mai simplu de conceput, în condițiile în care internetul e un tărâm nemărginit al inspirației de tipul ”copy-paste”.
Deputatul PSD Mihai Weber l-a interpelat, pe 13 septembrie, pe ministrul Culturii în legătură cu posibilitatea alocării unor fonduri necesare reabilitării Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu.
Weber a făcut referire la importanța mausoleului din punct de vedere istoric și a încercat să explice ce înseamnă Ecaterina Teodoroiu pentru gorjeni, în mod special: ”Eroina Ecaterina Teodoroiu reprezintă pentru fiecare dintre noi gorjenii un exemplu viu de patriotism și curaj, demn de urmat și astăzi în societatea românească”.
Cât de mult a reprezentat Ecaterina Teodoroiu pentru autorități este mai mult decât evident: în jurul Casei Memoriale de pe bulevardul care-i poartă numele au fost eliberate avize și autorizații de construire a unei vile și de funcționare a unui spațiu comercial, sfidând orice regulă impusă de legislația care protejează monumentele de patrimoniu.
Practic, chiar în pragul căsuței monument de arhitectură populară, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost încadrată în planul urbanistic al zonei o vilă P+1, cu avize de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (?!).
Pe aceleași principii de ”patriotism si exemplu viu de urmat”, la poarta casei a primit avize de funcționare un magazin care vinde obiecte de uz gospodăresc care dau locului un aer de talcioc.
În această situație, argumentația cu accente patriotarde a deputatului Weber pălește și pare o compunere din clasele primare care începea, întotdeauna cam așa: ”A venit toamna. Frunzele ruginii ale copacilor…”.