PRĂPĂD! INCENDII MASIVE la Roșiuța și Boroșteni, cu autori necunoscuți! INCREDIBIL care a fost reacția localnicilor

• O persoană INTOXICATĂ cu fum, 3 cai MORȚI

La o distanță de doar o zi, două incendii masive de vegetație uscată, cu autori necunoscuți, au afectat două localități din județul Gorj, punând autoritățile locale să lupte cu flăcările și să apeleze la spiritul civic al cetățenilor, din zonele pârjolite de focul devenit de necontrolat. Primarul Cosmin Pigui de la Peștișani a condus personal operațiunile la Boroșteni, la fel cum a făcut-o și viceprimarul municipiului Motru, Cosmin Morega, la Roșiuța. Pierderile au fost astfel diminuate, deși, la Boroșeni, un vârstnic s-a intoxicat cu fumul provenit din incendiu, trei cabaline au fost arse pe câmp, în timp ce sute de hectare de teren au fost mistuite de foc.

Primul incendiu grav s-a înregistrat pe 17 august la Roșiuța, lângă municipiul Motru. Focul a fost sesizat în jurul orei 16.00, când și autoritățile locale au fost informate că, în apropierea stației de curent din localitate, vegetația arde puternic.
,,M-am deplasat imediat la Roșiuța, locul unde am găsit două echipaje de pompieri de la ISU Motru, reprezentanți Electrica, de la Poliția Locală și de la Poliția Motru, care au fost anunțați, puțin mai devreme, de acest incendiu care punea în pericol gospodăriile cetățenilor, având în vedere că vântul bătea destul de tare. Am anunțat echipa de voluntari de pe raza municipiului, iar Poliției Locale i-am dispus să solicite sprijin cetățenilor satului Roșiuța pentru a ajuta echipajele ISU, focul răspândindu-se pe mai multe hectare, cu o viteza de neimaginat”, a explicat, după incendiu, viceprimarul de Motru, Cosmin Morega.
Acesta susține că a mai dispus, de urgență, sistarea energiei electrice pe rețelele electrice din zonă, focul ajungând deja până la rețea.

Sprijin civic, ioc!

Cu toate ca focul se apropia de gospodării, pompierii intervenind cu apă, la solicitările Poliției Locale niciun cetățean nu a avut bunăvoința însă să ajute la stingerea acestui incendiu, a semnalat viceprimarul, acuzând inconștiența celor care au dat foc la Roșiuța.
,,Nu am putut să cred că nici măcar cei care aveau animalele priponite în zonă nu au fost interesați de salvarea acestora! Am înțeles că, din păcate, nu prea mai există spirit civic, de interes asupra bunurilor cetățenilor din zonă? Este regretabil!”, a subliniat viceprimarul.
Urmare a acestui incendiu, în următoarea perioadă autoritățile motrene vor dispune intensificarea controalelor, pentru a nu se mai ajunge în astfel de situații.
,,Cu toate ca s-au făcut anunțuri la TV, din poartă în poartă, ne confruntam în fiecare an cu astfel de probleme. Cetățenii par că nu se gândesc ce poate să se întâmple și ce pagube materiale pot fi cauzate în urma unui astfel de incendiu de vegetație, cauzat de neglijență”, a mai spus vicele, nemulțumit de cetățenii din Roșiuța care joi după-amiază au privit pasivi de la porțile caselor, din birtul satului, cu mâinile în sân, ca alții să le rezolve problema.
Viceprimarul a mulțumit, în schimb, pentru promptitudine echipelor ISU, celor de la Electrica, Poliției Locale, Poliției Motru, cetățeanului Rămescu Sandu și pădurarului din Roșiuța care au intervenit la stingerea incendiului, cei din urmă ajutând echipele, aprovizionând cu apa și punând chiar la dispoziția voluntarilor implicați în stingerea incendiului o mașină de teren.

400 de hectare, pârjolite la Peștișani

Sâmbătă, la o zi distanță, un foc similar izbucnea la Boroșteni. Localnicii vorbesc că o persoană de etnie rromă ar fi dat foc unor peturi, de aici extinzându-se focul, dar varianta aceasta nu a fost anunțată oficial și de autorități. Și în acest caz, primarul comunei, Cosmin Pigui s-a implicat direct în lichidarea incendiului. Deoarece șeful SVSU Peștișani era în concediu, acesta, personal, s-a urcat la volanul autospecialei de pompieri. Mai mult, a făcut un apel cetățenilor comunei să se implice.
,,Rog cetățenii comunei Pestișani să participe la stingerea incendiului care se întinde de la Dealul Manilor până la Boroșteni spre Topești. Orice cinsternă, vidanjă, tractor cu plug sunt foarte utile! Am tras alarma și niciun răspuns! Este momentul sa va implicați! Va mulțumesc!”, a transmis primarul pe o rețea de socializare.
În final, acesta a anunțat că în urma incendiului au ars circa 400 de hectare de teren, acoperite cu vegetație uscată.
Localnicii din Boroșteni completează că bilanțul este un pic mai grav, trei cai rămași pe câmpi fiind arși în același incendiu, în timp ce Gheorghe Fuiorea, în vârstă de aproape 90 de ani, care locuiește pe Dealul Ploștina, a fost luat cu salvarea deoarece s-ar fi intoxicat în casă, în urma fumului din același incendiu.
,,Mulțumesc ISU Gorj, poliției, jandarmilor, dar mai ales cetățenilor care au răspuns apelului de urgentă! Să nu uit angajații Ocolului Silvic Tismana și ai Obștei Pestișani! Supraveghem focarele rămase cu ajutorul și al unei autospeciale a Minprest SA Gorj, cărora le mulțumesc”, a conchis edilul Pigui.
Finalul acestei săptămâni a fost una de foc, ISU Gorj intervenind la ambele incendii puternice, dar și al altele, semnalate în ultimele zile.

Ion.D.Ion

loading...
Loading...

Citește și

Dezvăluire șocantă în cazul crimei din Piața Centrală Târgu-Jiu! Mesajele pe care le-a postat autorul faptei pe rețelele de socializare, înainte de omor

Bărbatul din Târgu-Cărbunești, arestat preventiv de judecătorii de la Tribunalul Gorj, pe 1 ianuarie, după …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.