Președinta CE din Colegiul Tehnic Motru: „Orașului Motru îi lipsesc locurile de muncă!”

„Și noi avem ceva de spus!”

În interviul de astăzi vă facem cunoștință cu o elevă ambițioasă, din municipiul Motru, o tânără care știe ce vrea de la viață și care se ghidează după principii solide. Este președinta Consiliului Elevilor din Colegiul Tehnic Motru și spune că autoritățile din orașul în care trăiește trebuie să se implice în crearea locurilor de muncă; altfel, riscă plecarea tuturor tinerilor spre alte orașe mult mai dezvoltate din țară și străinătate.

madalina-s-motru-interviu-2Reporter: Mădălina, ești președintele Consiliului Elevilor din Colegiul Tehnic Motru. Vorbește-ne despre tine.
Mădălina Schirloiu: M-am născut pe 13 august 1996, în oraşul Motru. Sunt o fire comunicativă, responsabilă şi foarte hotărâtă. Sunt elevă în clasa a XI-a, profil economic la Colegiul Tehnic Motru.

Rep.: Ce înseamnă să fii președinte al CE și cât de greu a fost să obții această funcție?
M.S.: Să fii preşedinte al CE, nu este o muncă deloc uşoară. Implică foarte mult timp petrecut la şcoală sau la numeroasele activităţi educative desfăşurate de instituţia noastră în parteneriat cu alte instituţii ale comunităţii locale şi chiar judeţene. Foarte greu să obţin această funcţie… nu a fost. A trebuit să demonstrez că sunt demnă să fiu preşedinte CE, prin participarea la mai multe acţiuni, unde am dat dovadă de seriozitate şi promptitudine. În toate aceste acţiuni am pus foarte mult suflet, de aceea cred că şi rezultatele au fost foarte bune. Totodată, cred că atât spiritul de echipă de care am dat dovadă, cât şi capacitatea de a coordona cu succes activităţile întreprinse au contribuit la obţinerea acestei funcţii.

Reporter: Ce activități importante ai „bifat” de când ești elevă la liceu? Dar de când ești președintele al CE?
M.S.: Încă din primele luni de liceu am fost implicată în activităţile aflate în desfăşurare, fiind foarte multe de-a lungul timpului (activităţi legate de istorie, tradiţii, lectură). Sincer, îmi este foarte greu să le selectez pe cele mai importante, pentru că fiecare dintre aceste activităţi este importantă prin tematica propusă, prin ţinta pe care urmăreşte să o atingă. Cum spuneam, activităţile desfăşurate în şcoala noastră, sunt din cele mai diverse: pornind de la cele legate de specialitate până la acţiunile comunitare. Referitor la acestea din urmă, pot spune că şcoala noastră acordă o atenţie deosebită laturii empatice. Astfel, una dintre acţiunile la care am luat parte şi care a avut un impact emoţional deosebit asupra mea, a fost vizita la azilul de bătrâni din Strehaia. Acolo am văzut foarte mulţi oameni care se bucurau doar pentru simplul fapt că îi întrebai ce mai fac. Nu cred că este o mulţumire mai mare decât să vezi oameni care sunt fericiţi pentru o simpla uşă deschisă. Ţin să le mulţumesc doamnei director şi profesorilor, care mi-au oferit ocazia să particip la activităţi în urma cărora am avut foarte multe de învăţat.

Rep.: Cum sunt rezultatele tale școlare?
M.S.: Rezultatele mele şcolare pot spune că sunt mulţumitoare, dat fiind faptul că eu consider că notele nu se obţin atât de uşor. Suntem liceu tehnic şi avem jumătate din discipline pe specialitate, la care mediile nu se calculează prin rotunjire. Știu că se poate mai mult de atât şi vreau să şi demonstrez asta la sfârşitul anului şcolar.

Rep.: Ai participat la olimpiada de contabilitate? De ce tocmai la această materie?
M.S.: Da! Deoarece este materia de bază a profilului meu, cu toate că la început mi se părea foarte grea, pe parcurs a început să îmi placă şi să îmi doresc să aflu cât mai multe.

Rep.: Ce face Mădălina în timpul liber?
M.S.: Îmi place să ies în natură, să citesc, să ascult muzică de toate genurile, în special cea care place tinerilor din ziua de azi. Referitor la cartea preferată, cred că va rămâne „Invitaţie la vals”. O mare parte din timpul liber îl petrec cu sora mea, iar în vacanţe merg mereu la bunici, la locul în care am crescut.

Rep.: Spre ce facultate te vei îndrepta? Cum te pregătești pentru examenul adolescenței?
M.S.: Pe primul loc ar fi Facultatea de Medicină, dar aş opta şi pentru ceva din cadrul Politehnicii. Pentru Bacalaureat am început prin a citi cărţile din programă şi prin a face teste, dar până în momentul în care pot spune că sunt pregătită, mai este ceva de muncă.

Rep.: Intenționezi să revii acasă, la Motru, după absolvirea facultății. Este aceasta o dorință pe care crezi că o vei îndeplini? Mulți tineri își doresc să plece cât mai departe de casă. De ce ai alege să te întorci?
M.S.: Cu siguranţă da, dar la cum se preconizează în viitor economia acestui oraş, nu ştiu în ce măsură îmi voi putea îndeplini dorinţa. Aş alege să mă întorc, pentru familie şi pentru că… „Nicăieri nu-i ca acasă”.

Rep.: Ce îi lipsește orașului Motru pentru ca din ce în ce mai mulți elevi eminenți să revină acasă după finalizarea studiilor? Ce soluții le-ai da autorităților?
M.S.: În primul rând, oraşului îi lipsesc locurile de muncă, de aceea cei mai mulți dintre elevii care pleacă la o facultate din Timişoara, Bucureşti sau Craiova încearcă să îşi clădească un viitor acolo. Autorităţile ar trebui să aibă în vedere acest factor şi să încerce să creeze mai multe locuri de muncă pentru tineri, cu activităţi de care aceştia să fie interesaţi. Cred că ar mai trebui diversificate şi spaţiile şi mijloacele de agrement care să atragă tinerii (şi nu numai), pentru ca locuitorii acestui oraş să aibă mai multe modalităţi de relaxare şi distracţie.

madalina-S-Motru-interviuRep.: Ce sfaturi ai pentru tinerii din ziua de astăzi? Ce le lipsește, se concentrează mulți dintre ei pe lucruri fără importanță, nu au cultură generală, nu mai citesc? Cine este de vină?
M.S.: În primul rând, să fie mai interesaţi de cultură, de promovarea valorilor morale, iar acest lucru este posibil doar dacă citim cât mai mult. Pentru că ştim cu toţii: „Cititul dăunează grav inculturii”. Astfel, prin lectură îşi lărgesc universul cunoaşterii şi se îndepărtează treptat de lucrurile fără importanţă pe care le făceau înainte. Cine este de vină că tinerii nu mai citesc? Mai bine spunem cine și ce. În primul rând, de vină este perioada în care suntem, perioada în care copii încă de la vârste fragede, în loc de cărţi de colorat, au în mână telefoane sau tablete, perioada în care dacă nu te îmbraci într-un anume fel, ești „arătat cu degetul” şi mulţi alţi factori care împing tinerii spre orice altceva, dar spre ceva important nu. Și, apoi, vina revine lor, pentru că „omul numai ce nu vrea nu face…”.

Rep.: Ce te-au învățat părinții tăi? Ce o înveți tu pe sora ta mai mică? Ce este cel mai important în această viață?
M.S.: Părinţii mei m-au învăţat să fiu mereu corectă, să încerc să evit anturajele şi să mă feresc de lucrurile care îmi pot face rău. Pe sora mea o învăţ să facă diferenţa între bine şi rău şi să aibă mereu încredere în ea pentru că aşa va reuşi să realizeze multe. În viaţă trebuie să încerci să însemni ceva bun în viaţa oamenilor din jurul tău, iar atunci când priveşti în urmă, să vezi că ai lăsat ceva frumos. Şi, ceea ce este foarte important pentru mine, demnitatea!

loading...
Loading...

Citește și

Spectacol caritabil pentru un tânăr de 21 de ani din Târgu Jiu. Mai mulți artiști vor fi prezenți

Luni 16 decembrie începând cu ora 19:00 Colegiul Național „ Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: