duminică , 23 septembrie 2018 - 20:55

Preţul a EXPLODAT! Bugetul CE Oltenia, afectat GRAV!


Speculațiile bursiere și vremea rea din Europa au dus la scumpirea certificatelor de emisie de gaze cu efect de seră, care au ajuns la un preț nemaiatins în ultimii aproape 4 ani. De altfel, piața certificatelor CO2 este destul de volatilă, dar astfel de prețuri sunt destul de neobișnuite. Pentru că valorile erau prea scăzute, în 2013 Parlamentul European a decis suspendarea tranzacționării a 900 de milioane de certificate la nivel comunitar, arată Focus Energetic.ro.

Principala bursă de tranzacționare a certificatelor de gaze cu efect de seră, European Energy Exchange (EEX), a închis săptămâna cu un preț al acestora de 8,7 euro/certificat. De fapt, s-a vândut și cu 8,73 euro/certificat CO2. La începutul săptămânii, certificatele CO2 se tranzacționau cu 7,77 euro/certificat. Ruptura s-a produs miercuri, 17 ianuarie, când prețul a crescut, într-o singură zi de tranzacționare, cu 4,5%, pentru ca în zilele următoare să se mențină același trend de majorare, mai anunţă publicaţia menţionată.

Preţul certificatelor CO2 afectează GROSIER costul de producţie

Întrebat cum va fi afectat Complexul Energetic Oltenia de această situaţie, managerul companiei, Sorin Boza a declarat că bugetul societăţii va fi grav afectat: „ Preţul certificatelor de carbon, astăzi, s-a tranzacţionat pe piaţa primară de la 8, 60 euro/ certificat, pe piaţa secundară, piaţa spot, evolutia preţului între ora 9.00 si 19.00 a fost între 8,54 şi 8,85 euro pe tona de CO2 şi un preţ de 8, 73 euro, preţul de închidere. În 15 ian, preţul era de 7,72, , în 9 ian, 7,68 euro. La 14,500 000 certificate care trebuie cumpărate, numai din diferenta asta e o afectare groaznică a bugetului CEO, E o crestere de un euro pe certificat. Ceea ce înseamnă un total de 60, 70 milioane de lei. Toate acestea afectează grosier costul de producţie a energiei electrice la noi in Complex şi ne face să ne gândim la ce decizie luăm in viitor. E surprinzător să vedem în iarnă, când preţul certificatelor de CO2 sunt mult mai mici decât în restul anului, costuri aşa de ridicate . Va fi un fenomen ce trebui urmărit îndeaproape şi, din punctul meu de vedere, daca iarna avem un asemenea preţ, în vară ne aşteptăm la peste încă un euro pe certificat. Asta înseamnă o afectare gravă a bugetului CEO şi a costului de producţie”, a mai spus acesta.
Administraţia companiei preconiza că va cumpăra certificate de carbon cu un preţ de 7,3 sau 7,5 euro, în condiţiile în care anunţul trecut preţul unui certificat a fost de 5,5, 5,6 euro: „Vom urmări piaţa în continuare, oră de oră, vom vorbi şi cu ceilalţi producători de energie pe cărbune din Europa, să vedem şi ce tactică aleg, pentru că şi ei sunt cumpărători ca si noi, pentru a veni cu soluţie sau cu un drum pe care să-l alegem în următoarea perioadă”, a mai spus Sorin Boza.

loading...
Loading...

Citește și

LIDER din CEO – SUPĂRAT pe PREMIERUL Dăncilă

Vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, şi-a exprimat din nou nemulţumirea, pe pagina de socializare, …

8 comentarii

 1. Jaful în forma continuata a lui Ilie este în plin avant, mai ales având la baza prostia maxima din rândul directoratului și al cs.ului. Jaful are susținere politica cu beneficii financiare consistente…sa.l cautam puțin la parai pe tov.dihan… puteți sa.mi citiți postarea de acum o luna, când va spuneam ca dobitocimea CEO nu a achiziționat nici o urma de certificat de mediu, iar acestea se achiziționează eșalonat de către TOATE entitățile economice cu emisii de co2 și care sunt responsabile. Norocul bozalaului ca i.am scris pe acest forum ca nu are certificate pentru producția lui 2017 și din martie NU mai poate funcționa fara aceste cert….ca altfel ar fi dormit în continuare sub cântecele de alint ale lui iliejafinenergie…RUȘINE PROSTIEI CU PUTOARE DE alde!

  • ce a facut Boza pentru redducerea consumurilor specfiice si implict a certificatelor de CO2? in 2017 are consumuri mult mai mari decat in 2016 cam cu 300.000 certiicate de CO2, dar are conducere beton langa el care-l pupa in fund. Si asta in conditiile in care puterea calorifica a carbunelui scade de la mina pana la consumator cu aproape 200 Kcal/Kg. Asta se cheama cumva furt pentru mediu?

   • Nu, nu se cheamă”furt pentru mediu”; ci, JAF pentru smecheri și „băieți destepti”. Ca a produs și a vândut mult, ar fi de bine dacă n-ar fi de rău… PREȚUL…PREȚUL…PREȚUL la care s-a JEFUIT compania prin așa-zisele vânzări, aceasta-i cheia JAFULUI. Cum ar fi să-ți contracteze hoții TOATA producția următorilor 2DOIani la preturi sub costurile de productie…. Cum ar fi sa declari „profit” de…jdemii de lei, când tu, IMBECILULE, nu ți-ai achiziționat nici măcar 1 UNU certificat de mediu de-a lungul anului de producție, iar acum TREBUIE, pentru a nu-ți inchide porțile, sa achiziționezi TOATA cota….de MILIOANE de EURO. Aaaaahaaaa, îți povestesc nenorocirii, gen pitaroiu, cum o sa bagi tu, imbecilule bozalau, cheltuielile lui 2017 în anul 2018…hahahaha…pe structura narodului de ciordel….hahahaha… vezi unde-i AZI ciordel, dar ,mai ales unde va fi mâine….Aaaaahaaaa, e pesdeul la putere…ce surprize vor urma…..

    • Ba, e furt de mediu, pentru ca cele 200 Kcal/kg inseamna o smecherie de vre-o 600000 t nearse pe complex (desi au fost arse) si implicit vre-o 400000 certificate CO2 neaparute. Inreaba-l pe IlieJAFin energie ca se pricepe!

 2. Se apropie negocierile ,e normal să se plângă, doar nu va zice că lucrurile merg strună,ce dracu de ce să mărim salariile minerilor ?Ori Ciurel ori Boza ,același lucru.Acum se va vedea dacă sindicatele reprezintă membrii lor sau apără interesele administrației

 3. Ciurel a avut dreptate…

 4. asta e doar varful icebergului, de cand au venit ciubotarica si boza s-au dublat cheltuielile cu prestatorii pt ca isi fac singuri caietele de SARCINi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.