Preţuri MARI la Energie, pe cârca simplilor consumatori!


Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Gazele s-ar putea scumpi însă cu 10%, tot de la 1 iulie, din cauza liberalizării pieţei.

‘Preţul la energie electrică se recalculează la fiecare şase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că preţul ori va rămâne la acelaşi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus’, a spus Havrileţ, citat de Economica.net.
El a explicat că, pentru trimestrul al doilea al anului, se aşteaptă o scădere a preţurilor, ca urmare a unei producţii mari de energie hidro, eoliană şi fotovoltaică, ceea ce va echilibra situaţia.
‘Aşa cum avem acum elementele de metodologie, care stabileşte clar cum se calculează preţul energiei preluată din Piaţa pentru Ziua Următoare, adică acea piaţă spot care a avut creşteri substanţiale în perioada lunii ianuarie, tot aşa credem că în următorul trimestru, când vom avea un exces de apă şi de vânt şi chiar de energie fotovoltaică, vom avea preţuri foarte mici, spre zona negativă. Credem că, în final, până la 1 iulie preţurile se vor echilibra şi vor fi la acelaşi nivel’, a susţinut oficialul ANRE.
Întrebat dacă furnizorii au cerut deja recunoaşterea în tarifele finale a costurilor mari din ianuarie, Havrileţ a precizat că, până în acest moment, ANRE nu a primit nicio solicitare de la furnizori pentru piaţa reglementată.
În urmă cu două zile, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat, pentru AGERPRES, că preţul energiei pentru consumatorii casnici ar putea creşte de la 1 aprilie, ca urmare a preţurilor ridicate înregistrate pe bursă în luna ianuarie, dacă ANRE nu ia măsuri urgente pentru modificarea reglementărilor
‘Acest tip de declaraţii nu sunt benefice pentru piaţa de energie electrică, putând să inducă false date privind evoluţia pieţei. Noi considerăm că are dreptul să vină cu idei, cu propuneri, orice operator economic implicat în sectorul energetic’, a comentat Havrileţ.
Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului.
Potrivit oficialului E.ON, ANRE ar trebui să revizuiască preţul energiei de la 1 aprilie.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

2 comentarii

  1. Dar tariful de distributie n-ar putea sa scada? Nu crede ANRE ca e prea mare?

    • De ce ar crede?!!!Pentru motivul asta (”ne urmarim” toate interesele,nu?) romanii nu pot sa iese in strada…”.nu suntem” afectati!!!!Nivelul de trai a ”crescut” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.