sâmbătă , 16 noiembrie 2019 - 3:44

Prezidențiale 2019. Cine are drept de vot la alegeri

Cetățenii români care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, pot vota la prezidențialele de anul acesta, dacă nu au restricții impuse de justiție.

Potrivit legislației în vigoare, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
În data de 10 noiembrie va avea loc votul în țară la alegerile prezidențiale, între orele 07.00 și 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 – 21.00.
Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la prezidențiale indiferent dacă sunt domiciliați, rezidenți sau turiști în statul respectiv.
Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu și cei care au fost omiși din lista permanentă a secției de votare pot merge la orice secție din țară, prezența lor la vot fiind înregistrată pe o listă suplimentară.
Pentru alegătorii din țară care nu pot fi transportați din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cerere depusă cel mai târziu în preziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.
Pot solicita urna specială și persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.

Cine nu poate vota

Ghidul alegătorului aflat în România sau în străinătate prevede că la prezidențiale nu au dreptul de vot „debilii sau alienaţii mintal”, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele care și-au pierdut drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă, notează Mediafax.
Pot vota persoanele reţinute sau deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situație, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

loading...
Loading...

Citește și

Se lansează bancnota de zero euro

Prima bancnotă în euro a Poloniei va fi lansată pe 24 noiembrie pe aceasta fiind …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: